11 hónapnál régebbi cikk

Mi épüljön a Nemzeti Emlékhelyen? Hogy áll az Alba Plaza beruházása? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Cser-Palkovics András. 
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Mi épüljön a Nemzeti Emlékhelyen? Hogy áll az Alba Plaza beruházása? Ezekre a kérdésekre is válaszolt Cser-Palkovics András. 

Kétemeletes lehet az Alba Plaza, vásárcsarnok lehet a murvás parkoló helyén közel ezer autót befogadó parkolóval. Erről is beszélt Cser-Palkovics András a Fehérvár Televízióban. A műsorban a Nemzeti Emlékhely ügyével is foglalkoztunk, és elhangzott az is, hogy ezen a helyen valaminek épülnie kell.

Székesfehérvárt érintő változásokról, fejlesztésekről kérdezték élőben a fehérváriak a polgármestert. Két fontos évforduló is közeledik, hiszen 2031-ben Szent Imrére, 2038-ban pedig Szent Istvánra emlékezhetünk. A nemzet történelmi bölcsőjének sorsa sokakat foglalkoztat, a cél közös: egy méltó emlékhely kialakítása. Az egykori Nagyboldogassszony-bazilika romjait is őrző Nemzeti Emlékhellyel kapcsolatos tervekről is volt érdeklődés az élő műsorban. 

Kijelenthető, hogy mai állapotában a Nemzeti Emlékhely területe nem méltó ahhoz a történelmi múlthoz, ami ehhez a területhez kapcsolódik. A Nemzeti Emlékhely nemzetünk történelmi bölcsője. Az, hogy mi most magyarul beszélhetünk, jelentős részben ennek a helynek köszönhető, ami több mint ötszáz éven át lehetővé tette Magyarország számára államisága fenntartását. Az ügyben már eddig is sok minden történt. Elindult például a sétaút kialakítása, már készül a Kőtár és a látogatóközpont az egykori Köztársaság mozi épületében, aminek a felújítása hamarosan befejeződik. Itt egy olyan interaktív kiállítótér jön létre, ahol minden látogató meg fogja kapni azt a tudást – szellemi és lelki értelemben egyaránt – hogy belépve a Nemzeti Emlékhelyre, már másképpen fog a területre nézni." – fogalmazott Cser-Palkovics András.

A polgármester kifejtette azt is, hogy az igény megvan arra, hogy valami történjen a hellyel, és az is, hogy valami épüljön ott:

"De nemcsak az a fontos, hogy mi épül oda, hanem az is, hogy abban az épületben mi lesz. Múzeum? Templom? Hazahozzunk királyi csontokat? Szerintem igen! Időnként a koronázási ékszerek is hazajöjjenek Fehérvárra? Szerintem fehérváriként nem mondhatunk le erről! Legyen a koronázási palást Székesfehérváron? Sok-sok ezer ember aláírása – nemcsak fehérváriaké, de budapestieké is – támogatná ezt. Ezeket a kérdéseket folyamatosan asztalon kell tartanunk, a nyilvánosságban beszélni kell róluk, mert mindez jogos igénye a városnak, és küzdenünk kell a megvalósulásáért!" 

Kérdés érkezett az Alba Plaza kapcsán korábban már több alkalommal ismertetett fejlesztési elképzelésről is. A pláza, illetve a murvás parkoló területei magántulajdonban vannak, de fejlesztésük remélhetőleg már küszöbön áll!  

"Korábban volt egy komplex, nagy fejlesztési terve az Alba Plaza tulajdonosának, amiből mostanra egy kicsit vissza akar venni. Jelenleg arra várunk, hogy a tulajdonos pontosan megfogalmazza a tervét, amit a nyilvánosság elé tárhatunk. Ennek dokumentálása, a tervek elkészítése már folyamatban van, elkészültüket követően megkezdődhet a beruházás. Nem az önkormányzaté ez a beruházás, de a város számára fontos fejlesztésről van szó kereskedelmi és szolgáltatási szempontból egyaránt.

Nekünk nem lehet érdekünk az, hogy Magyarország egyik legmagasabb vásárlóerejű városában az emberek a pénzüket ne helyben költsék el, hanem Budapesten vagy Győrben. Azért fontos a multifunkcionális csarnok megépítése is, hogy ne kelljen egy koncertért, egy sporteseményért más városba elmenni, hanem helyben legyenek ezek elérhetők. A tervek szerint a mai Alba Plaza kap egy második bevásárlóközponti emeletet. A jelenlegi piac területe is a bevásárlóközpont részévé válna, miközben a murvás parkoló helyén létrejönne egy új vásárcsarnok, azaz egy új piac, benne egy közel ezer autót befogadó parkolóval  – mondta el a város polgármestere. 

A műsort elérhető a Fehérvár Tv Youtube-csatornáján. Az említett részlet 32:34-nél kezdődik.

                                                                                                                

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek