1 évnél régebbi cikk

Origo: a Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából
·KözéletEurópa·Utolsó frissítés: undefined
Origo: a Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából
·KözéletEurópa·Utolsó frissítés: undefined

A portál szerdai cikke szerint ezt a Fidesz még délelőtt bejelenti.

Emlékeztettek, hogy Orbán Viktor, vasárnap Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének azt írta: "Ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk".

A miniszterelnök levelében kifejtette, hogy az Európai Néppárt huzamosabb ideje vezetői és politikai válsággal küzd. Bár ígéretek sora hangzott el, hogy a jövővel kapcsolatban belső egyeztetéseket folytatnak, ezt nem tartották be, még a decemberben írt levelére sem kapott választ Orbán Viktor - fejtette ki az Origo.

Ehelyett - mint írta: "A belső szabályok átírása került az asztalra, rekordsebességgel és azzal a céllal, hogy megkönnyítsék képviselőink kizárását, vagy amennyiben ez a próbálkozás sem kapná meg a szükséges többségi támogatást, úgy megteremtenék a választott európai parlamenti képviselőink képviselőcsoportból történő kizárásának sebtében összetákolt és jogilag megkérdőjelezhető feltételeit".

A miniszterelnök felhívta Manfred Weber figyelmét arra is, hogy miközben éppen a koronavírus-járvány harmadik hulláma tombol Európában, nagyon sok ember hal meg, és hatalmas gazdasági károkat szenvednek az országok, nehéz megérteni, hogy a Néppártnak a képviselőcsoport régóta létező szabályainak felülvizsgálata a legsürgetőbb feladat.

Orbán Viktor arról is írt, hogy értelmezésük szerint a jogállamiság fogalmába nem fér bele a szabályok visszamenőleges hatályú megváltoztatása vagy szankciók kiszabása, ahogyan az új rendelkezésekben ez egyértelműen szerepel.

A portál hozzátette: Novák Katalin, a Fidesz alelnöke vasárnap arról írt: "elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak meg a kontinensen, a brüsszeli buborékban az Európai Néppárt képviselőcsoportja azon dolgozik, hogyan tudná a Fideszt kizárni soraiból". Hozzátette, mivel a jelenleg hatályos szabályok mellett nem tudták keresztülvinni a kizárásunkat, most a szabályokat akarják megváltoztatni - visszamenőleges hatállyal.

"Érdekes, hogy magukon nem kérik számon a jogelveket, a visszamenőleges hatály tilalmát" - idézték Novák Katalint, aki arról is írt: "az Európai Néppárt lakosságarányosan legerősebb pártjaként nem nézzük tétlenül, ahogy a jobbközép tönkreteszi önmagát".

(Forrás: MTI)

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek