2 évnél régebbi cikk

Cser-Palkovics az Alba Arénáról: senkinek nem esik jól a drágulás, de a városnak egy forintjába sem kerül
·Közéletberuházás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Cser-Palkovics az Alba Arénáról: senkinek nem esik jól a drágulás, de a városnak egy forintjába sem kerül
·Közéletberuházás·Utolsó frissítés: undefined

A nettó 32 milliárd forintos multifunkcionális csarnok beruházás tartalmaz több közlekedést érintő fejlesztést. Cser-Palkovics András elmondta, kora ősszel születhet végleges döntés arról, hogy megépülhet-e az Alba Aréna, és az új kórházi tömb építése kapcsán is döntés várható.

Pénteken ülésezett Székesfehérvár közgyűlése, ahol zárt ülésen tárgyaltak az Alba Aréna megépítéséről is. A kiszivárogtatott információk alapján lehetett arról tudni, hogy 32 milliárd forintból valósulhat meg a multifunkciós csarnok. 

Több részletről azonban nem szóltak a hírek, így az sem derült ki, hogy nem a közgyűlés hozza meg a végleges döntést. 

„Azonban ez még nem végleges döntés, hiszen egy speciális eljárásról van szó”– fogalmazott Cser-Palkovics András hozzátéve, hogy jelen esetben egy feltételes közbeszerzési eljárásról van szó, ami csak akkor válik érvényessé, ha a kormány utólag elfogadja a kivitelezési összeget.

Az Alba Aréna nettó 32 milliárd forintosra tervezett beruházási összege nem pusztán egy 6000 fős multifunkcionális csarnok megépítését, hanem több jelentős közlekedési fejlesztés megvalósítását teszi lehetővé. 

Látványterven a lelátó

szekesfehervar.hu

„Pozitív döntés esetében az építkezés 26 hónapig tart majd. A 6000 fős csarnok alapvetően a jégkorongcsapat és a szurkolók új otthona lesz, viszont minden olyan modern technológiával rendelkezik, ami miatt nemzetközi vásárokat, sokezres koncerteket, kiállításokat is lehet majd itt rendezni. Az ország egyik legnagyobb csarnoka lenne az Alba Aréna. Megoldaná azt a rendezvény problémát is, hogy bizonyos zárt térben megrendezésre kerülő eseményeket ma nem lehet megtartani Székesfehérváron” - mondta el Cser-Palkovics András.

Mennyi az annyi?

Fehérvár polgármestere arról is beszélt, hogy a 2018-as közbeszerzési eljárás alapján a költség nettó 25 milliárd lett volna, de a műszaki tartalom nem ugyanaz, hiszen a most a közlekedési rendszer kiépítése is része volt a közbeszerzési eljárásnak: 

  • A mostani közbeszerzés magában foglalja a Budai úti új csomópont kiépítését.
  • Szerepel benne az új kerékpáros nyomvonal aluljárójának megépítése is.
  • Tartalmazza a sokak által joggal és okkal várt új utat is, ami az Alba Ipari Zónát és a Budai utat köti össze. 

„Szerintem ha valaki tisztában van azzal, hogy az elmúlt három évben milyen arányban nőttek az építőipari árak, akkor ez egy olyan árnövekmény, ami ugyan senkinek nem esik jól, de ez egy jogszerű közbeszerzésnek lett az eredménye” - fejtette ki a polgármester hozzátéve, hogy egy nyílt és az értéke miatt európai uniós közbeszerzés volt az eljárás, amire Európából bárki pályázhatott volna.

Látványterven a multifunkcionális csarnok

szekesfehervar.hu

A pályázók közül a Market Zt. tette a legjobb ajánlatot, azonban azt még nem lehet kimondani, hogy megnyerte a közbeszerzést, hiszen csak akkor válik mindez véglegessé amikor a kormány meghozza a döntést arról, hogy biztosítja-e a forrást.

„Ha Veszprémnek, Győrnek, Szegednek jár egy nagycsarnok, szerintem a fehérvári jégkorong és a fehérvári emberek is megérdemelnek egy kulturált csarnokot, ami a városnak egyetlen egy forintjába sem kerülne.

A polgármester hozzátette, hogy mai tudásuk szerint városi tulajdonban maradna a létesítmény. Természetesen a következő 2-2,5 évben - ha megépül a csarnok - akkor tárgyal Székesfehérvár  a kormányzattal, hogy az üzemeltetésben az állam nyújtson segítséget. 

„Ezt megtette a stadion esetében is, emlékeztetnék mindenkit, hogy egyébként nemcsak Fehérváron, hanem baloldali vezetésű városokban is például Szombathelyen. Abban vagyok biztos, ha ez a kormány marad tavasz után, akkor nemcsak a csarnok fog megépülni, hanem egy magas színvonalú jégkorongcsapatunk lesz, és az üzemeltetésben ez a kormány segíteni fog nekünk. Más esetleges kormányszereplőknél ugyanezt a szándékot nem érzékelném, nem véletlenül támadták meg már most a baloldalról ezt a beruházást a legnagyobb sajnálatomra, hiszen ha volt konszenzus eddig az építkezésben, akkor én azt gondoltam, hogy a csarnokban van. Sajnálom, hogy a baloldal nem akarja felépíteni a csarnokot!” - emelte ki Cser-Palkovics.

Székesfehérvár a jégkorong fellegvára. A fehérvári klub a maga 1700 bérletesével, 3000-es meccsenkénti nézőszámával egyedülálló. Ez a szurkolósereg és a csarnok különleges adottságai teszik egyedivé a Raktár utcai csarnokot.

Kórházfejlesztés: új belgyógyászati tömb épülhet

A polgármester egy másik feltételes közbeszerzési eljárásról is szót ejtett. A Modern Városok Program része az új  belgyógyászati épülettömb is. Az eljárás lezárult, a vállalási ár a becsült érték körül van. Ez is egy feltételes eljárás, azonban itt a városi önkormányzat még csak nem is társlebonyolító, hiszen teljes egészében állami szervek menedzselik azt.

Kapcsolódó
Elindult a közbeszerzési eljárás a fehérvári kórház új tömbjének építésére

Pulmonológiai-, infektológiai és onkológiai osztály lesz a Fejér Megyei Szent György Kórház idén épülő új épületében. Vargha Tamás államtitkár közösségi oldalán videóban ismerteti a terveket.

"Azzal ha ez a tömb megvalósul, befejeződik az a kórházfejlesztés, aminek 2005-2008 környékén kellett volna az akkori tervek szerint megtörténnie. Reméljük, hogy ez ügyben is hamarosan megszületik a pozitív döntés" – tette hozzá Cser-Palkovics András.

A szocialista kormány a pólusprogramból gyakorlatilag kifékezte a fehérvári kórházat, ezért akkor a fontos fejlesztés nem valósulhatott meg. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek