1 évnél régebbi cikk

Elhalasztják az Auchan-körforgalom bővítését
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Vargha Tamás
Elhalasztják az Auchan-körforgalom bővítését

A négy nagy állami beruházásból kettőt nem érintenek a gazdasági helyzet miatti átütemezések. Azonban az intermodális csomópont csak részletekben valósulhat meg, míg az Auchan-körforgalom bővítését egyelőre elhalasztják.

Az ukrajnai háború miatt kialakult gazdasági helyzetben az állam kényszerűségből több beruházás elhalasztása, átütemezése mellett döntött, írja hétfő reggeli posztjában Cser-Palkovics András. A székesfehérvári polgármester bejegyzésében azt írja, hogy „a kórház új tömbjének építése, a multicsarnok és a hozzátartozó úthálózat építése, az Árpád-ház Program építés alatt lévő elemei (pl.: Köztársaság mozi épülete) és az iskolafelújítások már zajló építkezései nem állnak le, hanem ütemterv szerint folytatódnak”.

Ezzel szemben bizonytalan időre elhalasztják az Auchan-körforgalom bővítését, de a város ígéretet kapott arra, hogy „ha az állam anyagi helyzete engedi, akkor akár már idén visszatérhetnek” a beruházásra. Cser-Palkovics András megjegyzi: jelezte a kormánynak, hogy „az Auchan-körforgalom átépítése nem tűrhet halasztást”, mivel a közlekedési csomópont rendezése nemcsak a fehérváriaknak, hanem  „a rengeteg átmenő közlekedő számára is fontos, regionális jelentőségű ügy”.

Ezen felül eredménytelennek nyilvánítja az állam az intermodális csomópont kivitelezési közbeszerzését, amire csak túl magas árajánlatokkal jelentkeztek a pályázók. A polgármester a közelmúltban telefonon egyeztetett Lázár János építési és beruházási miniszterrel arról, hogy elemekre bontva valósuljon meg a csomópont. Ezek közül elsőbbséget élvez és az önkormányzat minél előbb szeretné megépíteni a parkolóházat a Vasútállomásnál és a Mártírok-Takarodó utat vasút felett összekötő felüljárót, miközben a Vasvári Gimnáziummal szemben lévő üres telken már meg is kezdődött egy ideiglenes murvás parkoló kialakítása.

A poszt végén a polgármester kitér Székesfehérvár általános gazdasági helyzetére. Megjegyzi, hogy   a Széphő a korábbi időszakok 5 milliárdjával szemben két hete 17 milliárd forintért tudott gázt vásárolni, amiért ma már 22 milliárdot kellene fizetni.

Kapcsolódó
Cser-Palkovics András: több mint háromszorosára emelkedett a gáz ára

A fehérvári háztartások a rezsicsökkentés miatt ebből semmit nem fognak érezni. A város önkormányzata ugyanakkor más területeken kiadáscsökkentésre és bevételnövelésre készül, hogy ki tudja fizetni a számlát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek