10 hónapnál régebbi cikk

Miért nem ültetnek már tuját Fehérváron közterületre?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Székesfehérvár Városgondnoksága
Miért nem ültetnek már tuját Fehérváron közterületre?

Az elmúlt évtizedekben kis túlzással letarolta Magyarországot a tujafélék-divatja, ám úgy tűnik, az egyébként csapadékosabb és párásabb időjárást kedvelő növények ideje a klímaváltozásnak is köszönhetően, lejárt hazánkban.

Ezért barnulnak a tujafélék - inkább tiszafát és babérmeggyet ültessünk! - hívja fel a figyelmet az egyre nagyobb problémára a Városgondnokság Facebook-posztjában, ahol hangsúlyozzák: évek óta nem telepítenek tujaféléket a közterületekre.

Ennek pedig az az oka, hogy a tuják számára nem optimálisak a magyar éghajlati feltételek, és ez jelentősen megkönnyíti a kártevők és betegségek terjedését. Ugyanakkor nem csak ez válthatja ki a tuják barnulását, esetleges pusztulását. A szárazság, a talajtani tényezők és a tápanyaghiány ugyanúgy tönkre tehetik növényeinket.

Kapcsolódó
Mit ültessünk Székesfehérváron, ha szép és fenntartható kertet szeretnénk szárazságtűrő növényekkel

Melyik fafajta bírja a legjobban városunk mikroklímáját, mivel díszítsünk a vízigényes muskátli helyett, mire cseréljük a kiégő növényeket a kertben, ki merjük-e ültetni szabadföldbe a leandert Fehérváron? Homoki Lászlót, a Városgondnokság kertészeti divízióvezetőjét kérdeztük tapasztalatairól.

 

"Székesfehérváron egy-egy parkban elvétve még találhatók tuják, de évek óta nem ültet már tujaféléket a Városgondnokság, mert páraigényes növény és a városi klíma nem kedvez neki. Örökzöldek tekintetében inkább tiszafákat és babérmeggyeket érdemes telepíteni. Néhány helyen, jellemzően kertvárosi utcafrontokon, lakótelepi kiskertekben és a temetőkben találhatóak tuják a városban, amiken gyakran megfigyelhető, hogy elkezdenek először kisebb foltokban barnulni, majd szépen lassan elszárad a növény" - hangsúlyozzák.

A tuják, hamisciprusok sajnos egyre inkább kiszorulnak a parkokból, kertekből, helyettük a tiszafa és a babérmeggy ültetése javasolt, mert sokkal jobban bírják a klímánkat és a betegségekkel szemben is ellenállóbbak.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek