9 hónapnál régebbi cikk

Felavatták a mesteredző szobrát, a tervek szerint a Vidi egyéb legendáit is megörökítenék a stadion körül
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Felavatták a mesteredző szobrát, a tervek szerint a Vidi egyéb legendáit is megörökítenék a stadion körül

Szeretnénk megmutatni a klub és a város kapcsolatát, a Videoton-értékeket - mondta az avatón a polgármester.

A Fehérvár FC - Mezőkövesd bajnoki előtt ünnepélyes keretek között avatták fel a Sóstói Stadionnál Kovács Ferenc szobrát. A Videoton legendás mesteredzője, későbbi tiszteletbeli örökös elnöke legnagyobb sikerét az 1984/85-ös UEFA-kupa-döntőbe jutással érte el. Abban a csapatban olyan játékosok is szerepeltek, akik Kovács Ferenc előző fehérvári korszakában fiatal, saját nevelésű futballistaként már megmutatták tehetségüket. Közülük Csongrádi Ferenc, az "UEFA-Vidi" csapatkapitánya beszédet mondott a szoboravatón.

Büszkén állunk most itt a szobrod előtt, amely az idők végezetéig emlékeztetni fog mindenkit becsületes, kemény, áldozatos munkádra és az együtt töltött szép évekre

- mondta Csongrádi. A Vidi hajdani, rendkívül eredményes utánpótlás-nevelésére jellemző, hogy az 1976-os bajnoki ezüstérmes, majd 1985-ös UEFA-kupa döntős csapatban is több, a klub szakemberei által felfedezett labdarúgó szerepelt. Akkoriban a Videotoné volt az egyik legjobb nevelőműhely, így nem meglepő, hogy a fehérvári futball más ikonjai is szobrot vagy emlékművet érdemelnének a szurkolók szerint.

Erről beszélt köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester is. „A klubbal, a szurkolókkal közösen álmodott jövőképünk első állomása Nagy Benedek alkotása, hiszen

a tervünk az, hogy itt, a stadion körül a klub történetének legjelesebb személyiségeit valamilyen módon megelevenítsük. Szeretnénk megmutatni ennek a klubnak, illetve a klub és a város kapcsolatának történetét, azokat az értékeket, amelyek miatt mi Videotonon-szurkolók vagyunk, ami miatt jóban és rosszban is kitartunk a csapat mellett.

Kovács Ferenc szobrát az egykori játékosok az utánpótlás tagjai, a szurkolók előtt avatták fel. Cser-Palkovics András, Balogh Attila ügyvezető, Juhász Roland sportigazgató és Csongrádi Ferenc mellett a mesteredző fia, Kovács Ferenc is részt vett a műalkotás leleplezésén.

Poll#70: Szerinted ki érdemel még szobrot vagy emlékművet a stadionnál?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek