7 hónapnál régebbi cikk

Ribarics, Kapuvári, Babos: ők alkották 303 éve Fehérvár lakosságát
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Cser-Palkovics András
Ribarics, Kapuvári, Babos: ők alkották 303 éve Fehérvár lakosságát

Nem könnyű, de mindenképpen izgalmas feladat az 1720-ban tartott nemzeti összeírás fehérvári adatainak böngészése. A latin nyelven fennmaradt összeírás az itt élők névsora mellett az akkori gazdálkodási viszonyokba, a termőföldek területére is rálátást ad.

Mindig érdekes és izgalmas több száz éves adatok, iratok tanulmányozása, kiváltképp, ha szűkebb lakóhelyünkhöz kapcsolódó információkról van szó. A téma iránt fogékonyaknak érdemes felkeresni a Magyar Nemzeti Levéltár tematikus oldalát, az Adatbázisok Online portált. Itt a korabeli adatok között fellelhető az 1720-as, vagyis a 303 évvel ezelőtti nemzeti összeírás Székesfehérvárra vonatkozó teljes anyaga, digitalizált és részletesen kereshető formában.

A korabeli adatokból rengeteg érdekességet kiolvashatunk, így például a három évszázada Fehérváron élő lakosság névsorát, a termőföldek és szőlőbirtokok, rétek és legelők területét, a házak számát, vagy épp a kereskedők és mesteremberek listáját.

Az 1720-as összeírás egy öt évvel korábbi próbálkozás sikertelenségét igyekezett feledtetni. Ahogy a Magyar Nemzeti Levéltár fogalmaz:

„A korábbi, 1715. évi összeírással való elégedetlenség arra késztette a hatóságokat, hogy 1719-ben a conscriptio hiányosságainak kiküszöbölése végett az összeírás megismétlését határozzák el. Erre 1720-ban került sor, és ez lett az oszmán uralom alól teljesen felszabadult ország első, minden vármegyére kiterjedő összeírása. Az 1715-ös összeírással szemben 1720-ban csak a külsőségekkel rendelkező jobbágyokat, zselléreket és lakásokat kellett összeírni. A szegényebb réteg, az, amelynek csak háza volt vagy az sem, az összeírásból és így az adózásból kimaradt, hacsak a foglalkozásuk vagy más címen fel nem kellett venni őket. Ezúttal sem vették fel a nemességet, azonban fel kellett venni minden nem nemest, akit a földesúr minden pénzbeli vagy munkában végzendő szolgálat alól felmentett, továbbá az ellenszolgáltatásért a földesúr jobbágytelkén gazdálkodó nemest. Rajtuk kívül nem került összeírásra a papság és a tanítóság… A városokban azokat a lakosokat is fel kellett venni, akik iparból és kereskedelemből élve bizonyos jövedelemmel bírtak, még akkor is, ha csak külsőség nélküli házuk, vagy még az sem volt.”

Az adatok kutatásához és tanulmányozásához nem kis türelem és latintudás kell, ugyanis ezen a nyelven készült el anno az összeírás. Ha valaki nem szeretne ebbe belevágni, akkor két tippünk van: a 303 éve itt élő adózó polgárok nevét kiemelték a kutatók (szintén latin átiratban), már e névsor tanulmányozása is érdemes. Illetve, ha valaki részletes információkkal rendelkezik saját családfájáról, az alapján itt esetleg további részletes adatokat tud kikutatni felmenőiről. Megtudhatjuk például Ribarics János, Kapuvári Mihallné (nem elírás, így szerepel a lajstromban) vagy Paulus Babos életkörülményeinek alapinformációit.

Az összeírás adatai egyébként országosan elérhetőek, így akár távolabbi, akár a Fehérvár közelében fekvő települések (például Seregélyes, Iszkaszentgyörgy, Csákvár és valamennyi Fejérben fekvő város, község vagy falu) összeírása megtalálható egy gyors keresés után.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek