7 hónapnál régebbi cikk

Szabadulószoba érkezett a „kastélykert vágányra”
Fehérvár Médiacentrum fotója
Halász-kastély, Kápolnásnyék
Szabadulószoba érkezett a „kastélykert vágányra”

Egy 326-os gőzmozdony parkol a Halász-kastély kertjében – a vonat nem véletlenül került oda, széles körű összefogás eredményeként újították azt fel és alakítottak ki benne egy szabadulószobát. Az újdonsült turisztikai attrakció már látogatható Kápolnásnyéken. 

Aki Kápolnásnyéken jár, már szabadulószobába is ellátogathat

Nem is akármilyenbe. A Halász-kastély kertjébe ugyanis egy védett ipari emlékből, egy 326-os gőzmozdonyból és egy hozzá kapcsolt, felújított század eleji vasúti kocsiból alakított ki szabadulószobát a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány az elmúlt időszakban.

Ha van kínálat és program, turizmus is van

Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumi elnöke új turisztikai attrakcióként mutatta be a közönségnek a felújított ipari emléket. Később pedig L. Simon László is köszöntőt mondott a szobormozdony előtt. Mint a Nemzeti Múzeum főigazgatója fogalmazott, az, hogy ekkora érdeklődés övezi a felújított kocsit és a benne kialakított szabadulószobát, azt jelzi, a kulturális leletmentő munka, ami két évtizede zajlik a térségben, nem hiábavaló.

„Kellenek a turisztikai attrakciók, hiszen úgy megtépázták ennek a tónak a hírnevét az utóbbi években, olyan sokat veszítettünk a turisztikai fényünkből, hogy ezt nem fogjuk tudni máshogy megállítani, csak ha van kínálat, ha van program”  - fogalmazott köszöntőjében L. Simon László, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány alapítója, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették a gőzös és a szerelvény ideszállítását és felújítását, hiszen számos szakember és támogató szervezet állt az elmúlt időszakban az ügy mellé, mely mostantól már a nagyközönség számára is hozzáférhető.

Előzetes foglalást követően próbálható ki a szabadulószoba a századelős szerelvényben, ami köré a közeljövőben egy, a térség vasúti történetét bemutató állandó kiállítás is települ majd. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek