6 hónapnál régebbi cikk

Szabadkézi festés vagy számfestés – melyiket válasszam?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/weinstock
Szabadkézi festés vagy számfestés – melyiket válasszam?

Mind a szabadkézi-, mind a számfestés remekül szolgálhat pihentető hobbiként, és nem is zárják ki egymást, de azért érdemes végiggondolni, melyik kreatív elfoglaltságra áldozzunk inkább szűkös szabadidőnkből.

Szabadkézi festés – korlátlan szabadság?

Bármennyire is csalogató egy Otthonihobbi.hu kínálta olcsó számfestő készlet, sokan mégis úgy gondolják, hogy a szabadkézi festés inkább lehetőséget nyújt a kreativitás kibontakoztatására és az önkifejezésre. A festő teljes szabadságot élvez az alkotás során, ami pedig segít kifejezni érzéseit és gondolatait. Persze mindez csak akkor igaz, ha van kellő felkészültsége ennek a szabadságnak a megéléséhez.

Merthogy a szükséges, alapvető technikák elsajátítása nélkül nagyon nehéz a szabadkézi festést megélni önkifejezésként anélkül, hogy az ember folyton a saját felkészültségi szintje szabta korlátokba botlana.

Számfestés – egy hobbi mindenkinek

A fentiekkel szemben a számfestés kezdők számára is könnyen elsajátítható, mivel a készletek számozott területeket és hozzájuk tartozó színkódokat tartalmaznak. Ez segít azoknak is, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek a festés terén.

Ez az elfoglaltság meditatív hatású lehet, mivel a részletek gondos kitöltése által kikapcsolódhatunk, ennek következtében mérsékelhető a stressz. A színválasztás és a festés ritmusa relaxáló élményt nyújthat.

Hogyan válasszak számfestő készletet?

Tehát, ha komoly stresszfaktor nélkül szeretnénk megélni a kreativitásunkat, érdemes belevágnunk a számfestésbe. Ahhoz, hogy megfelelő készletet válasszunk az alkatunkhoz és felkészültségünkhöz, fontos figyelembe venni néhány kulcsfontosságú szempontot. Íme néhány tanács a megfelelő számfestő készlet kiválasztásához.

Az első lépés mindenképpen az, hogy meghatározzuk saját tapasztalati szintünket, ehhez végig kell gondolni eddigi eredményeinket és készségeinket. Ha kezdők vagyunk, érdemes olyan készletet választani, amely könnyebb, tehát kevesebb színnel, kevesebb kidolgozandó részlettel operál. Ahogy egyre több tapasztalatot szerzünk, fokozatosan növelhetjük a kihívás szintjét, vagyis bonyolultabb képeket is választhatunk.

Nagyon fontos a minőség, ugyanis a kiváló minőségű festékekkel és ecsetekkel könnyebb dolgozni, és az eredmény is szebb lesz.

Gondoljuk át, hogy mennyi időt tudunk a festésre szánni, és válasszunk ennek megfelelően készletet! A nagyobb és részletesebb képek természetesen több időt igényelnek.

A festmény alapjául szolgáló vászon anyaga és textúrája is befolyásolja a festési élményt. Próbáljunk meg olyan vászon mellett dönteni, amely könnyen kezelhető és kényelmes számunkra.

Alapvetően a saját igényeinkhez és preferenciáinkhoz igazodó készlet a legjobb opció. Ha tehát kezdők vagyunk, érdemes a kisebb méretű, könnyebb festményekkel elindulni, majd fokozatosan a nehezebb és nagyobb projektekbe belefogni, ahogyan nő a tapasztalatunk és az önbizalmunk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek