5 évnél régebbi cikk

Top 10 vállalat, akik a világot elárasztó műanyagszeméthez köthetőek
Fehérvár Médiacentrum fotója
Greeneace/Justin Hofman
Top 10 vállalat, akik a világot elárasztó műanyagszeméthez köthetőek

A Coca-Cola, a PepsiCo, a Nestlé és a Danone termékei tették ki a Break Free From Plastic-mozgalom által 42 országban szervezett akció során összeszedett műanyagszemét legnagyobb részét. Magyarország is hozta a papírformát.

Világszerte összesen több ezer márkához köthetően több mint 187 ezer – itthon közel 3 ezer – darab, vizeket és óceánokat szennyező, egyszer használatos csomagolást válogattak szét az aktivisták. - áll a Greenpeace Magyarország oldalán. A világméretű akció eredményeképpen pedig megszületett az eddigi legátfogóbb elemzés arról, hogy jelenleg mely cégek termékei szennyezik leginkább a Földünket. 

A Földet elárasztó műanyagszemét kibocsátói globális szinten a következő cégek:

  1. Coca-Cola
  2. PepsiCo
  3. Nestlé
  4. Danone
  5. Mondelez
  6. Procter&Gamble
  7. Unilever
  8. Perfetti van Melle
  9. Mars
  10. Colgate-Palmolive

Ázsiában a Coca-Cola, a Perfetti Van Melle és a Mondelez voltak a legnagyobb hulladéktermelők: ott a szemét 30%-a tőlük származott. Az amerikai kontinensen és Európában a Coca-Cola, a PepsiCo és a Nestlé végzett a szégyenlista élén: Amerikában hozzájuk volt köthető a vizsgált szemét mintegy kétharmada, míg Európában 45%-a. A magyar Greenpeace-aktivisták által augusztusban a PET kupa keretében végzett vizsgálat során az azonosított 423 palack közel egynegyede, 96 darab volt a Coca-Cola terméke.

A legnagyobb arányban nem újrahasznosítható, polisztirol anyagú szemetet, vagyis eldobható kávés- és üdítős poharakat, ételtároló dobozokat gyűjtöttek össze, ezt követte szorosan a PET-palack.

Az eredménnyel kapcsolatban Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője kiemelte: "A jelentés a globális műanyagszennyezés felelőseinek üzen: változtatniuk kell az eldobható műanyag termékek használatán. Nem takarózhatnak tovább az újrahasznosítással, hiszen jelenleg a keletkező műanyag hulladék csak kevesebb mint 10 százalékát képes a világ újrahasznosítani. Szakítanunk kell az "eldobhatóság" szemléletével, hiszen van alternatíva: a műanyagkorszak előtt már létező tartós, sokáig használható csomagolások fenntartható megoldást nyújtanak!"

A hazai műanyagszemét-szennyezés korlátozása és megelőzése érdekében a Greenpeace Magyarország petíciót indított az oldalán, ahol mostanra (2018.10.09.) már több mint 120 000 aláírás gyűlt össze az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáért. A petíció ezzel az eddigi legnagyobb hazai online civil környezetvédelmi kezdeményezéssé vált.

A műanyaghulladékok "kitartását" jól példázza egy mostani eset: a Burnham-on-Sea nevű, angol tengerparti város közelében bukkantak rá a parti őrség tagjai a lent látható műanyag hulladékra, amelyen a tisztán kivehetők a betűk és remekül olvashatóak a feliratok is. Mondhatni meglehetősen ép állapotban sodródott a partra, amiben csak az az ijesztő, hogy ez a palack nem mostanában került vízre. A 4d off nevű mosogatószer flakonját a Guardian szerint 1971 előtt gyárthatták, azaz a partra mosott műanyag legalább 47 éves...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek