6 hónapnál régebbi cikk

Novák Katalin demográfiai kerekasztalt hoz létre
·HírekNovák Katalin·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Novák Katalin demográfiai kerekasztalt hoz létre
·HírekNovák Katalin·Utolsó frissítés: undefined

„Demográfiai kerekasztalt hozok létre, azzal a céllal, hogy beszéljünk, gondolkodjunk közösen az előttünk álló demográfiai problémákról, és keressünk együtt megoldást azokra” - jelentette be a köztársasági elnök pénteken Székesfehérváron. Novák Katalin hatodik vármegyei látogatásának helyszíne Fejér, melynek második napján ismét Fehérvárra érkezett. A város jelentős történelmi emlékeit és kulturális értékeit felvonultató helyszíneket kereste fel az államfő.

Novák Katalin hatodik vármegyei látogatásának helyszíne Fejér, melynek második napján ismét a megyeszékhelyre érkezett a köztársasági elnök. A város jelentős történelmi emlékeit és kulturális értékeit felvonultató helyszíneket kereste fel az államfő.

Székesfehérvár Belvárosában a Nemzeti Emlékhely a Szent István által alapított Szűz Mária prépostsági templom emlékét őrzi. Az egykori bazilika hazánk legfontosabb történelmi emlékhelyei közé tartozik, ahol öt évszázadon át koronázták királyainkat és királynéinkat. Királyi esküvők és temetkezések helyszíne volt, és itt őrizték évszázadokon át a koronát és a koronázási jelvényeket.

A Nemzeti Emlékhelyen található királyi csontkamránál, az Osszáriumnál a kegyelet virágait helyezte Novák Katalin köztársasági elnök, Cser-Palkovics András, polgármester, valamint Ròth Pèter alpolgàrmester ès Pokrovenszki Krisztiàn a Szent István Király főigazgatòja.

Ezt követően az Országalmától indulva tett sétát a belvárosban Novák Katalin, aki a város jelképének számító történelmi óriásbábokat is megnézte, majd a Fő utcán számos fehérvárival találkozott és beszélgetett Magyarország köztársasági elnöke.

 Novák Katalin látogatása során betért a Szent István Király Múzeum nemrégiben felújított Rendház épületébe. Az intézmény két, nemzeti értékeket felvonultató időszaki kiállításnak ad otthont. Itt látható ugyanis a Munkácsy-életművet közel 80 alkotással bemutató, nagyszabású kiállítás. A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotások mellett más alkotók Munkácsyról készített festményei, illetve Pásztor János Munkácsyt ábrázoló szobra is helyet kapott.

A „Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből” című időszaki kiállítás a Rendház épület földszintjén látható, ez egyúttal a Hadtörténeti Múzeum 2024-ben nyíló nagyszabású székesfehérvári kiállításának hírnöke. A látogatás alkalmával Pokrovenszki Krisztián múzeumi főigazgató, dr. Belényesy Károly szakmai igazgató és Fásy Ádám, a Munkácsy Alapítvány elnöke kísérte az államfőt.

Novák Katalin látogatását összegezte  Cser-Palkovics András polgármester: „Remek kezdeményezésnek tartom Elnök Asszony részéről, hogy időről időre felkeres egy vármegyét, és több napon keresztül ismerkedik az ott élők mindennapjaival, a nevezetességekkel, és engedi, hogy az adott települések megmutassák neki önmagukat. Ezek a látogatások szépen kifejezik a nemzet egységét.” - fogalmazott, majd hozzátette, a köztársasági elnök számos közösséggel találkozott és sokféle programon vett részt, melyek egy része Székesfehérváron valósult meg. „Bízom abban, hogy Elnök Asszony jól érezte magát! Köszönjük, hogy eljött a  vármegyénkbe, és reméljük, hogy többször tudjuk őt újra vendégül látni!”

Díszvacsora zárta Novák Katalin Fejér vármegyei látogatásának második napját. A székesfehérvári eseményen a köztársasági elnök többek között az erős közösségek jelentőségéről  beszélt. Az államfő elmondta, az este - csakúgy mint a látogatás - a találkozásokról szól, ahol az emberek a helyi értékeket is bemutathatják, de szót ejthetnek a kihívásokról és a problémákról is. A meghívottak a közélet, a tudomány, a gazdaság, a kultúra meghatározó szereplői, akik erős közösségeket hoztak létre. Ezek adják az alapját nemzetünk erősségének.  

Novák Katalin egy demográfia kerekasztal létrehozását is bejelentette Székesfehérváron. A köztársasági elnök elmondta, hogy éppen a mostani vármegyei eseménysorozat tapasztalatai miatt is hozta meg a döntést. "Ez a demográfia kerekasztal, azt a célt tűzi majd ki, hogy beszéljünk, gondolkodjunk közösen az előttünk álló demográfia problémákról és keressünk együtt megoldást azokra. Ne tekintsünk el ettől a számunkra legfontosabb kihívástól, hanem nézzünk vele szembe és gondolkodjunk el azon, hogy milyen megoldások tudnak abban segíteni, hogy a demográfia jégkorszak az ne köszöntsön be Magyarországon!" -fogalmazott Novák Katalin.

Az államfő úgy fogalmazott: "feladatunk, hogy elgondolkodjunk, miért nem vonzó ma a családalapítás, a gyermekvállalás a fiatalok számára, és hogy azoknál, akik számára vonzó, mégsem születik annyi gyermekük, mint amennyit szerettek volna, illetve mit tudunk segíteni annak érdekében, hogy még több gyermek születhessen, és a vágyott gyermekek megszülethessenek".

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek