6 hónapnál régebbi cikk

Szombaton avatják fel az Alsóvárosi réten elkészült új látogatóközpontot
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu
Szombaton avatják fel az Alsóvárosi réten elkészült új látogatóközpontot

Szombat délelőtt meg tudjuk nyitni Fehérvár Tüdeje Program II. ütemében létrehozott közösségi teret, amelyet egy frissen telepített erdő vesz körül az Alsóvárosi rét keleti harmadában - írja Cser-Palkovics András közösségi oldalán.

"Az elmúlt években összesen kb. 120 ezer erdészeti csemetét ültettünk, 12 hektáron. Elsősorban a Palotavárosi tavak mellett és mögött, az Alsóvárosi réten és környékén, valamint a Sóstó mellett hoztunk létre új erdőket" - kezdte posztjában a polgármester, majd hozzátette, az erdőtelepítéseket elsősorban a talaj adottságai határozzák meg, mindegy egyes erdőnek szánt területet alapos talajkutatás nyomán jelölünk ki. A föld minőségének fontosságát jól mutatja, hogy az egyszerre telepített csemeték néhány méter különbséggel is eltérő mértékben fejlődnek.

A csemeték többsége tölgy, nyár, szil, kőris vagy juharfa. Fajtától is függ, hogy az elmúlt 3-4 évben mekkorát tudtak nőni, van közöttük már 4 méteres fa is és egy métert is alig elérő csemete. A fiatal erdőkről való gondoskodást folyamatosan végzik a szakemberek, ahogy az esetleges pótlásokat is.

"Az erdőtelepítések nem csak a rendkívül fontos ökológiai változatosságot teremtik meg városunkban és környékén, de képesek ellensúlyozni is egyre növekvő gazdaságunk és forgalmunk környezeti terhelését. Nem is kérdés tehát, hogy az erdősítéseket folytatnunk kell, ahogyan lehetőség szerint a belterületi fatelepítéseket is" - hívta fel a figyelmet Cser-Palkovics András.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek