5 hónapnál régebbi cikk

Hamarosan elkészül az Aba-Novák-secco restaurálása
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Hamarosan elkészül az Aba-Novák-secco restaurálása

Hamarosan elkészülnek a szakemberek Aba-Novák Vilmos különleges festményének a restaurálásával. A secco felújítása a Magyar Géniusz program támogatásával és a fenntartó fehérvári önkormányzat hozzájárulásával valósul meg az idén 85 éves Nemzeti Emlékhelyen.

Jól haladnak az Aba-Novák különleges alkotásának restaurálásával a mauzóleumban. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Magyar Géniusz program segítségével, illetve fenntartói támogatással restaurálják az Aba-Novák-seccót a Nemzeti Emlékhelyen. A munkát Lángi József restaurátor végzi, aki jól halad a különleges festmény helyreállításával, és heteken belül el is készül vele.

Kapcsolódó
Restaurálják az Aba-Novák-seccót - már megtörtént a különleges alkotás tisztítása

Hamarosan indul a a nedvesedés következtében károsodott Aba-Novák-secco restaurálása a Magyar Géniusz Program keretében és fenntartói támogatással. A Nemzeti Emlékhelyen a mauzóleumban látható különleges alkotás tisztítása már megtörtént, hamarosan hozzálát a restauráláshoz Lángi József.


Lángi József restaurátor kérdésünkre elmondta, hogy Aba-Novák falképei nagyon komolyan károsodtak már közvetlenül a készítésük után. 1938-39-ben készültek el, de már 1942-ben a művészt újra hívni akarták a helyszínre, ugyanis a secco egy része elsötétedett, más részei pedig kifakultak.

"Akkor még teljesen nyitott tér volt, hiszen csak 2000-ben készültek ezek az üvegfalak. 1949-re a falképet teljesen lemeszelték, és súlyosan károsodott ebben a lefedett állapotban is. Akkor a seccónak a tejes restaurálása 1996-ra fejeződött be. Az azóta eltelt időszakban viszont nagyon komoly problémát jelentett, hogy a különböző irányokból támadó nedvesség miatt az ezüstözött felületeik, lábazati részeik jelentősen károsodtak. Ezt kell most orvosolnunk" – mondta el Lángi József.

Lángi József arról is beszélt, hogy jövő évben nyár végére vissza kell jönniünk, és az utolsó patinázásokat az ezüstözött felületeken akkor kell elvégezni, ugyanis a falakban lévő nedvesség még mindig dolgozik, és legalább ennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az utólagos szigetelés hatásait már tapasztalják.

A mauzóleum és benne Aba-Novák festménye az 1938-as kettős szentév – az Eucharisztia és a Szent István Emlékév – apropóján valósulhatott meg Székesfehérváron. 1938-ban a kormányzat támogatásával a város - a hivatalos ünnepségsorozat keretében - olyan megbízásokat tartogatott Aba-Novák Vilmos számára, amik művészi karrierjének csúcspontját jelentették. Közel 100 év telt el azóta, a festményt pedig többszöri lefestés után harminc éve restaurálták utoljára.

"Minden restaurátori munkánál a tisztítás, illetve a feltárás az egyik legizgalmasabb feladat. Ez egy szentély, amiben állunk, és ezt gondozni kell. Nagyon fontos a folyamatos karbantartás. Vannak olyan részek, ahol a csapódó, becsorgó vizek károsították a felületet, de igazán a laikusok számára nagyon látványos jelenetek azok voltak, amikor a faltól elvált vakolatokat rögzítettük vissza"– osztotta meg a részleteket Lángi József.

Pokrovenszki Krisztián a múzeum főigazgatója a felújítás kapcsán kiemelte, hogy az elmúlt években jelentős lépéseket tett már a nedvesedés megállítására a Szent István Király Múzeum.

"Ez nagyon összetett folyamat. Nem elég ugyanis önmagában csak a seccót restaurálni, hiszen az épület vizesedési gondokkal küzd. Az előző években különböző pályázatokból, illetve fenntartói támogatásnak köszönhetően már megvalósult az eresz kiépítése, valamint annak bekötése a város csatornarendszerébe, tehát föntről már el tudjuk vezetni a vizet.

Alul sajnos a talajvíz gondot okozott, hiszen felszívódik a tömör, vastag falazaton keresztül és látszódik is, ahol elszíneződik ennek az alja. 

Most a Magyar Géniusz pályázatnak köszönhetően, illetve fenntartói kiegészítéssel sikerült úgynevezett injektálásos módszerrel megakadályoznunk a víznek a továbbterjedését"– mondta el a munkálatok kapcsán Pokrovenszki Krisztián.

A restaurátor azt is kiemelte, hogy optimális esetben legalább 20-30 évig nem kell hozzányúlniuk a képekhez, ha ez a szigetelés működik. A Szent István Király Múzeum főigazgatója arról is beszélt, hogy különleges évfordulót ünnepelnek az idei évben, hiszen 85 éve jött létre a nemzeti Emlékhely, ehhez kapcsolódóan még számos programmal készül a múzeum: lesznek rendezvények, konferencia és kiállítás is.

A restaurálás részleteiről látványos videót készített a Szent István Király Múzeum:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek