4 hónapnál régebbi cikk

51 éves az egyik leglátványosabb fehérvári óvodai dísz
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
51 éves az egyik leglátványosabb fehérvári óvodai dísz

Dr. Lantos Ferenc alkotása 1972-ben került a Tulipános Óvoda homlokzatára. Az alkotás a Lantos-hagyaték tűzzománc díszítéseinek egyik legszebb darabja hazánkban.

Dr. Lantos Ferenc festő, grafikus, művészetpedagógus 1929. február 20-án született Pécsett, 1964-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő-tanári szakán, de ekkor már jelentős szakmai múlt áll mögötte. Pályája során rengeteg elismerésben részesült (1965: Pécs-Baranya művészeti díja, 1977: Pécs város művészeti díja, 1981: Baranya megye közművelődési díja, 1993: Munkácsy-díj, 1998: Pro Civitate).

1970 és 1972 között a Pécsi Tervező Vállalat munkatársa volt, ezen idő alatt rengeteg, főleg középületeken megvalósuló homlokzati és belső díszítéseket tervezett, ekkor készült a cikkünkben szereplő székesfehérvári alkotása is.

Később az oktatás felé fordult, a pécsi Művészeti Szakközépiskolában ő indította el a képzőművészeti oktatást. Ezen kívül tanított Tokajban és Pakson, illetve rengeteg nyári tábor, alkotóközösség, szakkör szervezése is a nevéhez fűződik. Ezek után a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Művészeti Karának munkatársa lett.

Festészete az ötvenes évekbeli látványfestészetből a hatvanas évekre absztrakciók megformálásáig jutott el. Lantos Ferenc 2014. december 20-án Balatonberényben hunyt el, nem mindennapi munkásságáról egy hosszabb dokumentumfilm is megtekinthető a YouTube-on:

Dr. Lantos Ferenc köztéri alkotásainak zöme Baranyában, főleg Pécsett tekinthető meg. Székesfehérváron vagy közelében összesen három műve volt ismert, ám a dunaújvárosi „Szabad Madár” és a veszprémi „Formáció II” című alkotásait sajnos lebontották. A székesfehérvári tűzzománc fríz azonban a mai napig látható, sőt, kimondottan a város utcaképének meghatározó darabja lett.

A körbefutó, tulipános formákat idéző tűzzománc díszítés a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda Tulipános Tagóvodájának homlokzatát díszíti, immár 1972 óta, Lantos Ferenc ekkor álmodta és tervezte meg az elemeket (az Erdélyi Zoltán Ybl-díjas építésszel közös munka kivitelezésben a Zománcipari Művek bonyhádi üzeme vett részt). Magukat az épületeket is ekkor adták át, a Köztérkép adatbázisában állandó szerzőtáram, Szabó Péter így emlékezik meg az alkotásról:

„Több száz méter hosszan fehér-kék hullámok (nevezhetjük akár harangoknak) ölelik körbe az épületeket. Eltekintve egy-két rozsdafolttól, jól állják az idő vasfogát.

A székesfehérvári alkotás kapcsán dr. Lantos Ferenc munkássága előtt az óvoda területén egy emléktábla is tiszteleg, ezt 2022-ben avatták fel. Érdekesség, hogy dr. Lantos Ferenc hasonló munkái Pécsett és Kaposváron is fellelhetők, ott is óvodák és iskolák kaptak hasonló díszítést a neves művész tervei alapján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek