3 hónapnál régebbi cikk

Sűrű sportszombat - MÁV Előre és Alba sikerek, Kodro a Fradiba igazolt a Vidiből
Fehérvár Médiacentrum fotója
MÁV Előre Foxconn
Sűrű sportszombat - MÁV Előre és Alba sikerek, Kodro a Fradiba igazolt a Vidiből

Alaposan beindult az új évi sportélet Székesfehérváron, már az első szombat sok érdekességet hozott. Az élre a MÁV Előre női röpiseinek bravúrgyőzelme áll a Békéscsaba ellen, de a klub férfi alakulata is kiszenvedte a győzelmet, miként az Alba kosarasai. A fekete leves a Vidi szurkólóit sokkolta.

A MÁV Előre Foxconn mindkét röplabda csapata, az egyaránt Extraligás női és férfi alakulat is nyerni tudott szombaton délután, illetve este. A nők a kaposvári gyenge produkció után alaposan kárpótolták szurkolóikat az elmúlt másfél évtized legeredményesebb honi csapata, az esélyesebb Békéscsaba sima, 3-0-ás legyőzésével, ami által felléptek a címvédő és listavezető Vasas mögé a tabella második fokára. A férfiak is okoztak egy kis meglepetést, de éppen fordítva, negatív tekintetben, mert csak nagyon szenvedve, 3-2-re tudtak nyerni a mezőny hátsó feléhez tartozó MAFC-BME ellen, aminek okán az elvárt 3 helyett csak 2 pontot szereztek.

A Fehérvári hölgyek tehát házon belül "elvitték a show-t", hiszen a magyar mezőnyben nem sokan és nem gyakran verik el a Békéscsabát 3-0-ra. Ez komoly jelzés a riválisok felé, hogy bizony nagyon komolyan bejelentkezett az éremcsatába Lukasz Przybylak csapata, melyben ezúttal Maia Dvoracek volt a legeredményesebb a maga 20 pontjával, de a horvát légiós, Josipa Markovic eddigi legjobb MÁV-os produkciójával, 16 pontjával ugyancsak sokat tett a magabiztos sikerért, miként a sok nagy csatát megélt, sokszoros válogatott Pallag, Vacsi, Király-Tálas trió rutinja is aranyat ért.

A MÁV Előre Foxconn már az első szettben alaposan bekezdett, jelezve ellenfelének, hogy nehéz csata vár rá. Pallagék 9-2-re elhúztak, onnan már szépen lemenedzselték, simán behúzták a játékrészt 25-18-ra. A második játszma szorosabban alakult, a Csaba kezdett jobban, majd a Loki fordított, és így ment ez a hajráig, hol az egyik, hol a másik fél vezetett 2-3 ponttal. A végén azonban a hazaiak voltak pontosabbak, higgadtabbak és ezt a szettet is behúzták 25-22-re. A harmadik játszma is komoly csatát hozott, de végül ezt is 25-22-re "vitte el" a 3 ponttal együtt a kék-fehér hölgykoszorú.

A fehérvári klub férfi röpisei a parádés szezonkezdet, a tétmérkőzéseken zsinórban aratott 16 győzelem után kicsit megtorpantak: előbb a MEVZA (KEL) Ligában kaptak ki egy horvát csapattól, majd a Challenge Kupában kétszer egy spanyoltól. Ezek után bő két hét pihenőt követően totális favoritként várhatták a MAFC-BME elleni hazai ütközetet. A mérkőzés azonban nem igazolta az elvárásokat, Dávid Zoltán alakulata kissé tompa, fáradt társaság benyomását keltette.

Az első szettet szoros küzdelemben, de jórészt vezetve, megérdemelten húzta be a műegyetemi társulat, hogy aztán a másodikat már simán behúzza a hazai alakulat, amely talán azt gondolta, hogy ezzel meg is törte ellenfelét és jön simán a következő két szett is, ám nem ez történt. Újra a fővárosiak koncentráltak jobban és úgy nyertek 26-24-re, hogy 24-23-nál a hazaiaknak volt játszmalabdájuk. A negyedik szettet aztán simán, 25-17-re rakta zsebre a Loki, hogy aztán a döntő játékrészt már újra nagyobb küzdelemben 15-12-re. Ki kell emelni, hogy a vendégeket két légiósuk, Reyes Rodríguez és Altunaga Saroza vitte a hátán, ők ketten 56 (!!!) pontot szereztek a budapestiek 74 pontjából, azaz, csak 16-ot nem ők ketten. Ez egészen elképesztő teljesítmény, nélkülük még a tisztes helytállásra sem lett volna esélye a MAFC-BME-nek.

A MÁV Előrében Koci (20) és Pesti (23) szintén hozta a megszokott ponterős játékát, de Janke és Szabó Vilmos 9-9, valamint Tomanóczy 8 egysége is kellett a sikerhez. Vasárnap is kelleni fog, mert pihenőnap nélkül, rögtön a sereghajtó, győzelem nélkül álló DKSE vendégei lesznek Dunaújvárosban 17.00 órakor.

A Loki hölgyei a következő fordulóban, január 20-án, szombaton 17.00 órakor a címvédő Vasas otthonába látogatnak, a lehető legerősebb riválishoz, ahol több, mint bravúr lenne a siker, de még a pontszerzés is.

Ahogy ősszel Szegeden, szombaton este a Gáz utcai csarnokban is szoros csatában tudta csak legyőzni az SZTE-Szedeák csapatát az Arconic-Alba Fehérvár a férfi kosárlabda bajnokság legfelső osztályában. Alejandro Zubillaga alakulata az októberi 102-98-as siker után ezúttal 84-82-re nyert, így egyedüliként tartja a lépést a címvédő Falcóval 13 győzelemmel és két vereséggel. 

Az aktuális mérkőzés legjobbja Isaiah Philmore lett, aki 19 pontot és 6 lepattanót könyvelhetett el, a  végén pedig kulcspillanatban bedobta mindkét büntetőjét. A másik fő kulcsembernek Chambers bizonyult, aki 16 pontja mellé egyéni Albás gólpasszrekordot szállított a szegediek elleni 16 asszisztjával. Brutális volt még Dickey 18 pontja és főleg 16 lepattanója. Ő szállította egyedül az Alba 35 lecsorgójának majdnem felét! Az egyaránt 16-16 egységet termelő Vojvoda és Barnett produkciója is nagyon kellett a szűk győzelemhez.

A meccs meglehetősen hektikusan alakult, az első és az utolsó játékrészt a vendégek nyerték, a köztes kettőt az Alba. A legelején 8-0-val bekezdett a hazai gárda, majd 15-4-re vezetett, ám innen egy 0-15-ös etappal máris 19-15 volt a vendégeknek. Innen fordított a fehérvári egylet, hogy aztán végül 26-24-re a Szedeák nyerje az első 10 percet. A folytatásban volt 10 pont is a Tisza-partiak fórja, de az Alba is vezetett már nyolc egységgel.

Az utolsó 10 percben végig Vojvodáéknél volt az előny, mégis az utolsó pillanatig kellett izgulniuk, mert pontatlanul dobtak, nem tudták lezárni a mérkőzést számos lehetőségük után sem. Az volt a szerencséjük a házigazdáknak, hogy a Szedeák is rosszul célzott, így hiába volt jobb csapatlepattanózásban és még néhány mutatóban, a tavalyi döntős győzött. Tulajdonképpen a jobb büntetőzés adta a különbséget: a kék-fehérek 24-ből 20-at bedobtak, a hajrában is fontos pillanatokban, míg a szegediek 20-ból csak 12 alkalommal találtak be a büntetővonalról.

Az Alba a következő körben, január 13-án, szombaton 18.00 órakor az edzőváltás után minden bizonnyal kettőzött erővel küzdő Oroszlány vendége lesz.

Ez az a hír, amit nagyon nem szerettek volna olvasni a Vidi szurkolók: a Ferencváros kivásárolta nyáron lejáró szerződéséből a Fehérvár FC gólvágóját, az NB I góllövőlistájának jelenlegi éllovasát, Kenan Kodrót, így a bosnyák-spanyol csatár a bajnoki címvédőnél folytatja pályafutását. Mivel Kodro volt az elmúlt években a Vidi magasan legeredményesebb játékosa, a piros-kékeknek nagyon gyorsan pótolniuk kell egy hasonló képességű támadóval, ha tavasszal is szeretne az élbolyban maradni az NB I tabelláján.

Információink szerint több kiszemeltje is van az élvonal jelenlegi 3. helyezettjének Kodro pótlására, köztük külföldi és magyar játékosok. Hamarosan újabb bejelentések várhatóak érkezők és további távozók tekintetében, miközben a csapat már Horvátországban edzőtáborozik.

(Mátay Balázs)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek