3 hónapnál régebbi cikk

Ezért elengedhetetlen egy páratartalom-mérő minden lakásban
Fehérvár Médiacentrum fotója
1freewallpapers
Ezért elengedhetetlen egy páratartalom-mérő minden lakásban

Az otthonban uralkodó levegő minőségének nemcsak lélektani, hanem fizikai szempontból is nagy jelentősége van. A beltéri légszennyezettség ugyanis olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság, a koncentrációs zavar, a légzési nehézség és egyéb tüdőproblémák.

Ezért van szükség a Szellőző shop kiegészítői között is kapható hő- és páratartalom-mérő berendezésre, amelynek segítségével nemcsak találomra tudod majd megítélni a helyzetet, hanem pontosan megmutatja majd, ha a fizikai és a kémiai alkotóelemek egyensúlya felborul a levegőben, vagy a páratartalma elhagyta az optimális 40-60% közötti tartományt.

Ha túl magas a páratartalom

Amennyiben a berendezésünk azt jelzi, hogy túl sok víz van a légtérben, akkor érdemes egy páramentesítő készüléket beszerezni, amely tökéletes megoldás az otthoni párásodás ellen. 

A kisebb, belépő szintű, 22 W teljesítményű modellek inkább egy kisebb helyiségbe, mondjuk egy kamrába vagy gardróbba ideálisak, míg a tágasabb terekbe és a nagyobb szobákba érdemes inkább nagyobb, 370 W teljesítményt is elérő csúcsmodelleket választani.

Ha túl alacsony a páratartalom

Ha túl alacsony a lakás levegőjének páratartalma, akkor könnyen kialakulhat szemszárazság, torokkaparás, szájszárazság és a légutak nyálkahártyájának irritációja következtében száraz köhögés is.

Ilyen esetben szükség van egy párásító készülékre, amely a beletöltött csapvizet vagy desztillált vizet felhasználva juttat párát a levegőbe, és így növeli a levegő páratartalmát. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális modellt, mindenképpen figyelembe kell venned annak a szobának az alapterületét, ahol használni szeretnéd.

Ezután pedig azt kell eldöntened, hogy a hideg vagy a meleg párásító mellett teszed le a voksodat. Az előbbi felforralja a vizet, és az így képződő meleg gőz kerül a levegőbe, míg az utóbbi ezzel ellentétben teljesen szobahőmérsékletű párát állít elő. 

A legnépszerűbb típusa az ultrahangos változat, amely a nevéből adódóan ultrahang segítségével apró vízcseppekre porlasztja el a nedvességet, és ezeket juttatja a levegő, növelve annak páratartalmát.

Mindkét esetben fontos a csendes üzemmód és az automatikus kikapcsolás

Ha nem szeretnéd, hogy az általad használt készülék megzavarja az éjszakai pihenésedet, akkor mindenképpen olyat válassz, ami csendesen üzemel.

Emellett pedig fontos még, hogy automatikus kikapcsolási funkcióval is rendelkezzen, vagyis a kívánt páratartalom elérése után magától kikapcsoljon, nehogy túl párássá vagy szárazzá tegye a levegőt.

Végül, ha nem megfelelő a levegő minősége

A beltéri levegő minőségét többek között a szállópor rontja leginkább - ha sokáig nem esik csapadék, megugrik a koncentrációja. Aztán emellett még ott vannak a poratkák, a penészgombák és a különféle kórokozók is. 

Ezektől viszont egy szimpla szellőztetéssel nem lehet megszabadulni, szükség van egy légtisztítóra, amely a különféle szűrők segítségével kiszűri és megköti a levegőben lévő szennyező anyagokat és allergéneket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek