3 hónapnál régebbi cikk

Világítsd meg az otthonodat!
Fehérvár Médiacentrum fotója
dublinohome
Világítsd meg az otthonodat!

A fénynek nagy szerepe van az ember életében, az otthonainkban is szükségünk van a világosságra, az ablakokon beáramló természetes fény mellett különféle világítótesteket használunk.

A színekhez hasonlóan a fény is érzéseket, gondolatokat kelt bennünk, lehetőséget ad az otthonok hangulatának, a terek funkcionalitásának befolyásolására. A különféle bel- és kültéri lámpáknak, világításoknak ezért óriási szerep jut az enteriőrök, valamint a teraszok és ház körüli területek kialakításában. Milyen szempontokat mérlegelj az egyes helyiségek, külterek megvilágításának megtervezésénél? 

A világítás szerepe otthonainkban

Amikor a megfelelő lámpákat keressük, tudni kell, mi a világítás elsődleges célja, ugyanis a különféle típusoknak más-más funkciója van. A Dublino Home a beltéri világítás mellett a külterek megvilágítására szolgáló lámpákat is forgalmaz, így megtalálhatod náluk az igényeidnek és a stílusodnak megfelelő darabokat. 

Válaszd a célnak megfelelő világítást! Legfontosabb típusa a feladatvilágítás, amely lehetővé teszi a mindennapi feladatok könnyű és biztonságos elvégzését, például a főzést, sminkelést, olvasást. Emellett a világítás önmagában esztétikai és dizájnelemként használható egy műalkotás vagy zóna kiemelésére, vagy a melegség és az otthonosság érzetének megteremtésére egy helyiségben.

A fény ereje

Bár a helyiségek falainak színe is hozzájárul a világítás hangulatához, az izzók színhőmérséklete és a lámpák fényintenzitása döntő fontosságú, és nem csak ebből a szempontból. A meleg fehér fények fárasztják a szemet, így nem ajánlottak munkavégzéshez, olvasáshoz, ezzel szemben a nappali fehér színhőmérsékletű, hidegebb, kékes fények a tisztaság látszatát és modern benyomást keltenek, növelik a munka hatékonyságát. 

Az sem lényegtelen, milyen tevékenységhez milyen lámpát választasz, hiszen van, amikor közvetlen, összpontosított megvilágítás szükséges, máskor és más helyiségekben általános is elegendő.

A színérzékelésünket befolyásolják a helyiségben elhelyezett bútorok, a falak színei, de a lámpák búrái is, jó, ha ezzel tisztában vagy.

Hogyan válassz lámpát?

Ne vidd túlzásba a világítótesteket, ne zsúfolj bele sokat egy kis térbe, főleg ne olyat, amely látványos, például függeszték, csillár, ugyanis összenyomja a teret. Ugyanakkor egy különleges darab látványelem is lehet, lehetőséget ad a játékra, a tér formálására, akárcsak a fények. Kiemelésre nagyszerűek a kép- és tükörmegvilágítók, a spotlámpák, illetve az üvegezett szekrények, valamint a falfülkékbe épített dekoratív LED csíkok. Utóbbiak pultok, lépcsők, kandalló vagy ágy megvilágítására is nagyszerűen használhatók.

Úgy válassz világítást, hogy stílusában illeszkedjen az enteriőrhöz, más lámpák illenek egy modern skandináv, illetve egy antik bútorokkal berendezett térbe. 

A legfontosabb, hogy a világításod kiegészítse, kiemelje és ne hangsúlyozza túl a teret. Ugyanez igaz a kültéri világításra is, amely hangulatot teremt mind a kertben, teraszon, mind az épület falán.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek