4 hónapnál régebbi cikk

Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron
Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron

Egy gyerek és egy felnőtt tartózkodott abban a székesfehérvári lakásban, ahol a szén-monoxid-érzékelő sípolása figyelmeztetett a mérgező gáz veszélyére február 19-én délután.

A Havranek József utcai társasház második emeleti lakásban két gázkonvektorral fűtöttek, és egy gázüzemű vízmelegítő is működött. A mérgező gáz veszélyére a szén-monoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltóinak műszeres mérései kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A gázszolgáltató szakembere is a helyszínre érkezett. Személyi sérülés, rosszullét nem történt.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. A leggyakrabban akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő meghibásodik, vagy a működése során a környezetében nincs elég levegő. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni.

Gondoskodni kell arról is, hogy környezetükben a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni. Mivel a szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem tudják kiszagolni, nélkülözhetetlen egy jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt beszerezni ott, ahol nyílt lánggal működő eszközzel fűtenek vagy melegítik a vizet.

Borítókép: PB
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek