1 hónapnál régebbi cikk

10 százalékkal nőtt a gólyák száma
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/MabelAmber
10 százalékkal nőtt a gólyák száma

Az MME 2023-as felmérése alapján 4550 párra tehető a Magyarországon költő gólyák száma. Székesfehérvár környékén 4-6, egyes helyeken 7-10 lehet a településenkénti költőpárok száma. Hamarosan hazatérnek gyönyörű madaraink, reméljük, tovább emelkedik egyedszámuk.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját, a szervezet a fél évszázad során rengeteg kiemelt feladatot teljesített. A fehér gólyák megfigyelése és védelme már a kezdetek óta fontos feladata az MME-nek, így nem meglepő, hogy hazánk ikonikus madarának számlálása kiemelt státuszt kap. Az MME kimutatása szerint az elmúlt évtizedekben így alakult a fehér gólyák száma hazánkban:

„Az 1970-es évektől évtizedeken keresztül 4 800 és 5 500 között ingadozott az ötévente szervezett felmérések adatai alapján a költőállomány, azonban a 2019-es országos felmérés – némileg váratlanul – csak 4 000 költőpárt mutatott ki.”

2023-ban is az ország jelentős részén zajlott adatgyűjtés a fészkekről, a mindenki számára nyitott TermészetLesen program részeként. Az adatgyűjtést az MME Turdus okostelefonos app Gólyales alkalmazása is nagyban segítette. Az MME az adatok összesítése alapján az alábbi számításra jutott:

„1143 olyan település volt, ahol a 2019-es országos felmérés során és 2023-ban egyaránt történt adatgyűjtés. A két adatsort alapul véve megbecsülhető a teljes országos állomány, amely 2019-ben mintegy 4 000 pár volt, 2023-ban 4 550 párra becsülhető. Ez a bő 10%-os emelkedés a négy évvel ezelőtti mélyponthoz képest örvendetes eredmény.”

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy 1958-ban még 8000 költőpár volt Magyarországon, majd ez a szám 1963-ban már csak 6500 volt, 1974-re pedig 5000 alá csökkent. Azóta nagyjából stabil egyedszámmal rendelkezik hazánk egyik leginkább elismert és kedvelt szárnyasa. 1999 volt az az esztendő, ahol úgy tűnt, ismét magasabb számban lehetnek gólyák Magyarországon, ám az 5500-ra emelkedő költőpárok száma később visszaállt 4500 és 5000 közé.

2023-ban továbbra is Magyarországi keleti felének délvidéki tájai tekinthetők a gólyák által leginkább kedvelt területnek, itt a köztudottan az ember közelében fészkelő gólyák 19-32 párral is képviseltethetik magukat egyes településeken. A kimutatás szerint Fejér középső részén, Székesfehérváron és környékén jellemzően 4-6, egyes helyeken 7-10 a költőpárok száma. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a pontosabb meghatározáshoz jóval több észlelés bejelentése szükséges, így könnyen előfordulhat, hogy egy-egy adott településen (például saját megfigyeléseink és becsléseink szerint épp Székesfehérváron is) magasabb a gólyapárok száma.

Érdekesség, hogy világ fejlődésével jelentősen változtak a madarak fészekrakási szokásai is. Míg 1960-ban a fészkek leggyakrabban az épületeken (60%) és fákon (26%) voltak megtalálhatók, addig napjainkban már a villanyoszlopok a fő fészekrakó célpontok, 10 fészekből 9 ezeken található. Az elmúlt években a fennálló balesetveszély miatt több program is indult, hogy a fészkeket a villanyoszlopokról az azokra hasonlító, ám áramot nem továbbító póznákra telepítsék át, talán ezek a törekvések is hozzájárulhattak az egyedszám növekedéséhez.

Fontos, hogy mi magunk is vigyázzunk ezekre a csodálatos madarakra, melyek hamarosan meg is érkeznek hozzánk afrikai telelésükből (sőt, február végén egy korai hazatérő már el is foglalta akasztói fészkét), elhozva nekünk a közelgő tavasz ígéretét!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek