2 évnél régebbi cikk

Új gólyafészektartókat szerelt fel az E.ON Fejérben is
·Zöldgólya·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
E.ON
Új gólyafészektartókat szerelt fel az E.ON Fejérben is
·Zöldgólya·Utolsó frissítés: undefined

Összesen több mint 300 gólyapárnak nyújtanak otthont a szolgáltató fészektartói Fejér megyében.

Bár Székesfehérváron még várjuk őket, de az ország egyre több helyére érkeznek meg a gólyák. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a nemzeti parkok madárvédelmi szakértői és az E.ON Hungária Csoport szakemberei az elmúlt hetekben a visszatérő gólyák biztonságos fészkelését és költését biztosítva ellenőrizte, ahol szükség volt rá, cserélte az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókat, illetve több újat is telepítettek.

Országszerte már több mint 2800 fészektartó várja a madarak visszatérését, ebből Fejér megyében jelenleg 244 van a kisfeszültségű villanyoszlopokon, további 64 pedig egyéb, nem hálózatos oszlopokon. Új telepítés 34 helyen történt országosan, a megyében pedig idén 2 új gólyafészektartóra volt szükség. Az egyiket Nádasdladány Fő út 64 sz. előtt (a postánál), a másikat Kápolnásnyéken a 7-es út vasútkeresztező lejáróján a Tó utca magasságában szerelték fel.

"Ezekre a karbantartásokra azért van szükség minden év elején, mert a régebbi, akár több évtizedes gólyafészkek több mázsásra is nőhetnek, emiatt pedig veszélyessé válhatnak. Ilyen esetekben a madárvédelmi szakemberek az E.ON munkatársainak segítségével úgynevezett fészekkönnyítést végeznek, hogy a visszatérő madarak biztonsággal használhassák azokat és az áramellátás zavartalanságát se veszélyeztessék. Ahol erre szükség volt, ott új, fonott fészektalapokat is elhelyeztek a madarak számára, ezzel is vonzóbbá téve a fészkelőhelyet a visszatérő gólyák számára" - áll az E.ON közleményében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek