Gólyafészket láttál? Küldd el az MME-nek az adatokat!
·Zöldgólya·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Alexas_Fotos
Gólyafészket láttál? Küldd el az MME-nek az adatokat!
·Zöldgólya·Utolsó frissítés: undefined

Idén zajlik a 8. nemzetközi, egyben 15. hazai országos fehérgólya-felmérés, amelyben bárki részt vehet! Sőt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kifejezetten kéri, hogy ha bárki gólyafészket lát, küldje el nekik az adatokat!

A következő két hét, tehát július első fele a legfontosabb időszak, hiszen a fiókák már nagyobbak, de még a fészekben állnak, így könnyű a számlálás!

Mire kíváncsi az Egyesület?

  • Hol van lakott vagy lakatlan gólyafészek, de akár üres fészektartó;
  • volt-e költés idén;
  • ha igen, hány fióka repült ki;
  • volt-e gyűrűs gólya?

Hogyan tud gólyafészekkel kapcsolatos bármely adatot beküldeni?

  • A könnyen kezelhető Gólyales okostelefonos TURDUS mobiltelefonos alkalmazásban, amelyben térkés nézetben is kereshetők a fészkek és fotókat is lehet feltölteni.
  • A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatbázisának számtógépen használható felületén: EZEN az oldalon

Mindkét felületen (ugyanaz a) regisztráció szükséges! 

Az alábbi videókban segítséget is adnak a TURDUS app, illetve az internetes adatbázis használatához. Lépésről lépésre mutatják be azok működését. 

A Turdus app használata

Útmutató a számítógépes felületen elérhető Gólyales adatbázis használatához

Nagyon fontos, hogy egy fészkelőhely csak egyszer szerepeljen az adatbázisban. Új fészek rögzítése előtt meg kell róla győződni, hogy nincs-e fent az adatbázisban az adott helyszín. Ha korábban koordináta nélkül került az adatbázisba egy fészek, akkor csak a lista nézet alján látható.

És, hogy mért fontosak a gólyafelmérések? 

Az adatokra azért van szükség, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nyomon követhesse az állomány változását, a veszélyeztető tényezőket és ezek alapján megtervezhessék a gólyák védelmét a szakemberek. A nyolc évtizede 16 ezer páros állomány ugyanis alig negyedére csökkent 2019-re, a legutóbbi országos fészekszámlálás idejére. - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. honlapján. 

Magyarországon 1941-ben volt az első országos gólyafelmérés, majd 1958 óta ötévente felmérik a madárvédelmi szervezetek a fehér gólyák állományát. Mivel 1973 helyett, a nemzetközi felméréshez igazodva éppen az MME megalakulásának évében, 1974-ben volt a soron következő cenzus, az aktuális fészekszámlálás idén, 2024-ben esedékes.

A felmérések során mindig sok adatok küldtek azok, akik nem szakemberek, de szeretik a madarakat. A Madártani Intézet 1941-ben például a tanítókat vonta be az adatgyűjtésbe, 1958-tól pedig a postásokat. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1974-es megalakulásakor önkéntesek és a nemzetipark-igazgatóságok bevonásával vette át a cenzus szervezését.

A felméréssel kapcsolatos bővebb információkat mindenki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján talál.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek