1 évnél régebbi cikk

Gólyalesen Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Alexas-Fotos
Gólyalesen Fehérváron

Megújult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület programja, a hazai gólyaállományt lajstromba vevő Gólyales. Az MME Székesfehérvárról is várja a lelkes madárbarátok megfigyeléseit, a régi és új fészkek állapotának érékeléseit.

A Téli Madárles után indul az MME újabb akciója, a Gólyales, mely 2005 óta gyűjti az adatokat egyik legszebb madarunkról, a gólyáról és fészkelési, szaporodási szokásairól, életmódjáról. A lakosság bevonásával, zajló „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtés első állomása a 18 évvel ezelőtt indult honlap (golya.mme.hu) volt, ám ez a technika fejlődésével egyre inkább elavulttá vált. Eljött az idő a frissítésre, így elkészült az új adatbázis, mely számítógépről és telefonos applikációról egyaránt elérhetővé vált.

Az új felületre a korábbi oldal adatai is átkerültek, az MME bízik benne, hogy tovább gyarapodik a nem mindennapi megfigyelési információk halmaza. Ahogy fogalmaznak:

„A megújult adatbázisban természetesen a korábbi költési eredmények, a megfigyelési adatok és a fészkekről készült fotók is elérhetőek, ez azt jelenti, hogy több mint 10 ezer fészek alapadathoz kapcsolódó 118 ezer költési eredményt, 55 ezer megfigyelési adatot és 67 ezer fotót lehet böngészni, és reményeink szerint sok-sok ezer újabbal bővül majd a következő évek során.”

Természetesen egyik első dolgunk volt Székesfehérvár adatait meglesni az új Gólyalesen. Sajnos a városunkban található fészkek kapcsán ritkák a frissítések, így biztatunk mindenki, segítse az MME munkáját, hogy az új oldalon (melynek számítógépen és applikáción keresztüli használatához videós segítség is készült) a székesfehérvári gólyaállományról is hiteles képet kaphassunk.

Az adatbázis jelenleg Székesfehérvár területén, illetve a város környéki részeken összesen 9 fészket tart számon, ez összességében megfelel egy városi átlagnak, hiszen a gólyák ugyan szívesen raknak fészket lakott területeken, de ezt inkább a kisebb, nyugalmasabb településeken teszik (a közelebbi városokat tekintve Veszprém területén 6, Siófokon 2 fészek van, míg Tatabányáról például egy fészek sincs megjelenítve).

Ugyanakkor Fejér kedvelt lakhelye a gólyáknak, a közeli települések közül például Aba és Seregélyes 13-13, Sárszentmihály és Dinnyés pedig 7-7 fészekkel szerepel a Gólyales adatbázisban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek