Fehérvár a frontvonalban: hadtörténeti kiállítás nyílt a Szent István Múzeumban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
Fehérvár a frontvonalban: hadtörténeti kiállítás nyílt a Szent István Múzeumban

Hadtörténeti kiállításnak ad otthont a Szent István Király Múzeum. A tárlaton, egyebek mellett, egy Baracska környékén talált, 1945. januárjában megsemmisült Panzerkampfwagen IV-es típusú harckocsi roncsdarabjai is megtekinthetők.

Ritkán látható fotókon ismerheti meg a történelem egy darabját az, aki ellátogat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Szent István Király Múzeum közös szervezésében megvalósuló kiállításra. A tárlat, amely a Székesfehérvár a frontvonalban 1944-1945 címet viseli, Székesfehérvár és környékének második világháborús harcainak történetébe nyújt betekintést, emellett a Hadtörténti Múzeum haditechnikai eszközeit is meg lehet csodálni.

"Harceszközeinket hoztuk el ide Fehérvárra bemutatni, méltó környezetben láthatjuk itt kiállítva őket. Fekete posztamenseken állnak azok a haditechnikai eszközök, amelyek egykor akár itt Fehérvár térségében is megfordulhattak, hiszen ezek mind második világháborús harceszközök." - mondta el Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum mb. parancsnoka.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy Székesfehérvár háborús történelmének egy fontos részét mostantól a városban élők is megismerhetik, valamint kiemelte, hogy ez a tárlat az, amely a Hadimúltunk Kincsestára kiállítást követi a múzeumban és megelőzi a majd májusban bemutatkozó Hadimustra címet viselő kiállítást.

A tárlaton, egyebek mellett, helyet kapnak a Szent István Király Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum közös terepi kutatásai során 2023-ban Baracska község területén talált, 1945. januárjában megsemmisült német harckocsi roncsdarabjai is.

"Ez egy igazi látványkiállítás, ha lehet így fogalmazni, egyfajta kedvcsináló, amit térítésmentesen lehet megtekinteni nyitvatartási időben és olyan harci járgányokat, eszközöket láthatnak a kedves látogatók, amelyek igazi kuriózumnak mondhatók" – árulta el Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója.

A tárlat 2025. június 30-ig, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között várja az érdeklődőket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek