Indul az időutazás: április 27-28-áig szervezik meg az idei Floraliát!
·KultFloralia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaIndul az időutazás: április 27-28-áig szervezik meg az idei Floraliát!
·KultFloralia·Utolsó frissítés: undefined

Kocsiverseny, gladiátorjáték, rabszolgavásár és császári bevonulás – mindez várja azokat, akik az utolsó áprilisi hétvégén kilátogatnak Tác mellé. Kicsit több, mint egy hét múlva rendezik idén a fehérváriak kedvenc tavaszköszöntő programját, a Floraliát a Gorsiumban.

Idén Septimius Severus császár 202-ben tett látogatását elevenítik fel a régészeti parkban

Az idei évben április 27-28-áig repülhetünk vissza az ókori Rómába. Az utolsó áprilisi hétvégén szervezi meg a Szent István Király Múzeum hagyományos tavaszköszöntő rendezvényét, a Floraliát. Közép-Európa legnagyobb szabadtéri régészeti parkjában ezúttal Septimius Severus császár 202-ben tett látogatása elevenedik majd meg.

"Talán a leghíresebb gorsiumi lelet, aminek kalandos sorsa van, Septimius Severushoz kötődik. Fehérváron a Budai kapuba volt ez a lelet befalazva, a maradvány egy templom újjáépítéséről szól, amit Septimius Severus finanszírozott látogatása kapcsán, amit itt Pannóniában tett 202-ben. Ennek a látogatásnak a megelevenítése zajlik majd az idei Floralián tulajdonképpen"  - ismertette az idei év tematikáját Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park szakmai tanácsadója.

A császári látogatás mellett azonban számtalan érdekesség várj majd a kilátogatókat

A tavaly első alkalommal szervezett kocsiverseny idén is szerepel a programban, de hagyományőrző bemutatók és múzeumpedagógiai foglalkozások sora is várja a kilátogatókat jövő hétvégén, és teremtenek hamisítatlan római kori hangulatot.  „Az egyik csapat például rabszolgákat fog majd árusítani, gladiátorokat kiképezni, alapvető római kori katonai kiképzést is tartanak majd. A apró kis gyerekektől a felnőttekig mindenkit várnak egy nagy táborral a látogatói központ mellett a két nap alatt" - invitált mindenkit a programokra a régészeti park szakmai tanácsadója.

A programok iránt érdeklődők kijutását idén is segíti majd a múzeum buszokkal

- emelte ki Róth Péter, alpolgármester a rendezvény sajtótájékoztatóján. Hozzátette, a szabadtéri programok mellett pedig megnyílik a Látogatóközpont kiállítóterében az új, "Kínai agyagkatonák – az első kínai császár hallhatatlan őrei" című kiállítás is.

Ezen túl idén is várják majd római kori színházzal is a látogatókat. Gorsiumi komédia címmel készülnek ősbemutatóra a régészeti parkban. A darabot Matuz János jegyzi íróként és rendezőként, és kifejezetten Septimius Severus császárhoz kapcsolódik majd az előadás.

A Floraliára jegyek elővételben, kedvezményesen megvásárolhatók online és a Fekete Sas Patikamúzeumban, ahol akár a buszjáratokra szóló jegyeket is meg lehet vásárolni. A menetrendet, a részletes programot és jegyinformációkat mindenki megtalálja a Szent István Király Múzeum honlapján.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek