5 évnél régebbi cikk

Nahát! Fehérváron is van 9 és 3/4. vágány!
Nahát! Fehérváron is van 9 és 3/4. vágány!

Csak azoknak mond valamit a székesfehérvári pályaudvaron megjelent A/4-s papíron látható felirat, akik ismerik Harry Potter világát. Nekik viszont biztosan mosolyt csal az arcukra a 9 és 3/4. vágány, amit az emeletre vezető lépcsőt elbarikádozó farostlemezre tűzött fel valaki.

A 9 és 3/4.vágány a történet szerint a londoni King''''''''s Cross pályaudvaron található, a 9-es és a 10-es vágány között. Halandók (vagyis muglik, azaz varázstalan emberek) számára láthatatlan, bejáratán csak varázserővel rendelkező személyek juthatnak be. Egyszerűen csak neki kell futni a két vágány közötti tartóoszlop falának és azon keresztül már be is jutunk a fura nevű vágányhoz, ahonnan a Roxfort Expressz indul minden tanév elején a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. 

Az éles szemű és szaglású marketingesek persze azonnal meglátták a lehetőséget a J.K. Rowling Harry Potterről szóló meséjében, és az amúgy valóban létező, a brit főváros egyik legforgalmasabbjának számító pályaudvaron elkészült a 9 és 3/4. vágány - vagy legalábbis annak bejárata. Itt azóta ilyen és ehhez hasonló szellemes varázslatos fotók milliói készültek el:

Egy ideje azonban a székesfehérvári pályaudvaron is feltűnt a mesebeli szám, ami tényleg csak a hardcore rajongónak mond valamit. A váróterem hátsó részében található emeletet és az oda vezető lépcsőt egy ideje építési területté nyilvánították, ráadásul az illetéktelenek elől egy farostlemez fallal választották le. Erre helyezte ki valaki a közelmúltban a Potter-könyvekből ismert vágány számát.

UPDATE: Heti rendszerességgel vonatozó olvasónk jelezte, hogy a felirat nem a közelmúltban, hanem jóval korábban, nagyjából egy éve kerülhetett a falra.

Mutatunk egy közelebbit róla:

És egy még közelebbit:

 

Akinek van kulcsa a lakathoz, az simán át tud menni a falon, akinek viszont nincs, annak minimum egy Ollivander-féle varázspálcára és némi varázserőre lesz szüksége. Arra azért senkit nem biztatnánk, hogy a filmben látott jelenethez hasonlóan nagy lendülettel fusson neki a falnak, viszont egy-két vicces szelfit megérhet a fehérvári varázsvágány is, ami ezek szerint még extrább, mint a Harry Potter-féle, hiszen az emeleten van.

Borítókép: Fiers Gábor
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek