4 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére és szilveszterre: macskakiállítás, Szilveszteri Pezsgőfutás, Bon-Bon és Ganxsta Zolee és a Kartel
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári programok a hétvégére és szilveszterre: macskakiállítás, Szilveszteri Pezsgőfutás, Bon-Bon és Ganxsta Zolee és a Kartel

Karácsony és szilveszter között van egy pár napos üresjárat, amikor nem nagyon tudod, hogy mihez kezdj magaddal. Na, mi tudunk néhány fehérvári programot a hétvégére, amikkel lemozoghatjátok az ünnepi kajaáradatot, az évbúcsúztató parádé előtt is lesz mivel hangolódni: tombolhattok Ganxsta Zolee és a Kartel, illetve Horváth Tamás koncertjein, megcsodálhatjátok a különleges bársonytalpúakat a macskakiállításon és lefuthatjátok a karácsonyi menüt a Szilveszteri Pezsgőfutáson. És ha ezek megvoltak, akkor jöhet is a jól megérdemelt őrület, amely csúcspontjaként a Bon-Bonnal lépünk át a 2020-as esztendőbe.

Koncert: Ganxsta Zolee és a Kartel
Mikor?: December 28., szombat 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Biztos vagyok benne, hogy a Ganxsta Zolee és a Kartel formációt senkinek sem kell bemutatnom. Az 1995-ben alakult bandát a Sex Action egykori dobosa, Ganxsta "Döglégy" Zolee (Zana Zoltán) alapította, szókimondó (leginkább vulgáris) szövegeikkel pedig számos fiatal kedvencei lettek. A főként gengszter hiphopban nyomuló brigád első lemezét az Egyenesen a gettóból címmel dobták piacra, amelyen a drogok és a rasszizmus ellen rappeltek. Ezt még tizenkét album követte tele legendás nótákkal, és hatalmas bulikat csapva mind a mai napig járják az országot.

Kiállítás: Dorombolós Szilveszter - Nemzetközi Macskakiállítás
Mikor?: December 29-31., vasárnap-kedd
Hol?: Best Western Plus Lakeside Hotel

Imádod a macskákat, és nem tudsz mit kezdeni azzal a temérdek szeretettel, amit a bársonytalpúak iránt táplálsz? Akkor tudunk egy jó programot, ugyanis vasárnaptól keddig ismételten Fehérvárra, azon belül pedig a Best Western Plus Lakeside Hotelbe látogat az immáron hagyományos Nemzetközi Macskakiállítás, ahol aztán kénye-kedvére nézelődhet, simogathat, vágyakozhat és csodálkozhat minden cicabarát. Az ismertebb szőrmókok mellett számos különlegesebb faj is látható lesz a kiállításon: például a vérfarkas-macska, vagyis a Lykoi, a Ragdoll, a Maine Coon vagy a Devon Rex.

Koncert: Horváth Tamás
Mikor?: December 29., vasárnap 19:00
Hol?: Fezen Klub

Azt gondolom, hogy Horváth Tamást ma már senkinek sem kell bemutatnom, ugyanis az évek során a hazai könnyűzene egyik megkerülhetetlen figurája lett. Tamás egészen pici korában megismerkedett a zenével: nyolc éves kora óta gitározik, tizenhat évesen már a Megasztár negyedik szériájában is kipróbálta magát, ahol az élő adásba már nem került be. A következő évben, 2009-ben elindult a Csillag születik tehetségkutató műsorban, ahol a harmadik középdöntőben esett ki, így a műsor hetedik helyezettje lett. Egy rövid HT3-as időszak után 2011-ben összeállt azzal a Dajka Raullal, akivel aztán hat évig gyártották a slágereket olyannyira sikeresen, hogy Magyarországon az egyik legnézettebb brigádjává nőtték ki magukat. Horváth Tamás a szétválásuk óta is ontja a sikeres számokat: 2018-ban a Meggyfa című nótája az eurovíziós műsorba, A Dalba is bejutott.

Koncert: AWS és Cloud 9+
Mikor?: December 30., hétfő 20:00
Hol?: Fezen Klub

A fehérvári származású Siklósi Örs (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok) vezérletével ismét városunkba látogat az AWS (Ants With Slippers) zenekar, akik 2018-ban a lisszaboni Eurovíziós Dalfesztivál után októberben vadonatúj albummal jelentkeztek, a Fekete részemmel, amelynek lemezbemutató turnéja hatalmas sikert aratott országszerte. A papucsos hangyák ízig-vérig rockzenében utaznak, a zúzós dallamok mellé pedig könnyed szöveget párosítanak, így ha egyszer meghallod valamelyik nótájukat, biztos lehetsz benne, hogy egykönnyen nem megy ki a fejedből.

A Cloud 9+ zenekar 2013-ban tört be a magyar zenei körforgásba, ahonnan azóta sem "szabadul", sőt, a legnagyobb hazai fesztiválok állandó résztvevője és folyamatosan járják az országot... Feszes dob és basszus alapok, effektelt gitárok és elektronikus hangminták, kell ennél több?

Sport: 35. Szilveszteri Pezsgőfutás
Mikor?: December 31., kedd 9:00
Hol?: Velencei-tavi Vízi Sportiskola, Gárdony

Új év, új kezdet, de mindez sportosan, jó hangulatban - évzáró rendezvénnyel búcsúztatják az óévet a sport szerelmesei: december 31-én 35. alkalommal bonyolítják le a Szilveszteri Pezsgőfutás és Velencei-tó kört. Több mint kétszázan már biztosan ott lesznek az óév búcsúztató futáson, de regisztrálni a helyszínen lehet. A legjobb helyezettek pezsgőt is kapnak a célban, de rengeteg más ajándék is várja a sportos kedvűeket, így méltóképpen zárhatják a futás szerelmesei a 2019-es évet. A verseny reggel kilenc órakor rajtol el a VVSI sportcsarnoktól, a résztvevők 4,5K, 12K és 30K (Velencei-tó kör) távokon tudnak indulni - az utóbbit váltóban is lehet teljesíteni.

Buli: Fehérvári Szilveszter
Mikor?: December 31., kedd 20:00
Hol?: Zichy liget

A 2019-es évet nyugodtan felírhatjuk a leggyorsabban elrepülő esztendők listájára, ugyanis éppenhogy becsuktam a szemem, máris egy újabb városi szilveszteri buli van kialakulóban. Bevallom őszintén, tavaly sajnos csak a végére sikerült odaérnem a Zichy színpadnál zajló parádénak, ám idén biztosan nem fogom kihagyni a legendás Bon-Bon által dirigált őrületet. A Szolnoki Péter és Török Tamás alkotta duón kívül tombolhattok még Kátai JR és a Discover Band nótáira is, átlépve 2020-ba pedig DJ Zsiráf szolgáltatja majd a talpalávalót.

Mozi: Macskák
Mikor?: December 26-tól
Hol?: Cinema City Alba

És ha már macskák, akkor meg kell említenem Tom Hooper zseniális (nem) alkotását, amelyet a azonos nevű és méltán híres musical alapján rendezett: a Macskák kétfelvonásos musical, amely T. S. Eliot angol költő Macskák könyve című versciklusából született Andrew Lloyd Webber zeneszerzőnek köszönhetően. Eddig stimmt. Viszont az kevésbé, hogy a filmből összevágott első bemutató után konkrétan azt sem tudtam, melyik évezredben vagyok. Valami borzasztó volt. Sokan mondták, hogy meg kell néznem, mert óriási siker lesz, de én rendesen undorodtam az idióta CGI-jal ellátott mozitól. Megnyugtatásomra nem csak én jártam így: a Macskák olyan gyorsan a földbe állt, hogy egy héttel az amerikai premier után a készítők már felújított változattal próbálják menteni a menthetőt. Kínos.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek