Mi minden derülhet ki egy szemészeti vizsgálat során?
Fehérvár Médiacentrum fotója
optimuminfo
Mi minden derülhet ki egy szemészeti vizsgálat során?

Amikor úgy érezzük, hogy valami gond van a szemünkkel, általában szemész szakorvoshoz fordulunk, azonban érdemes tudni azt, hogy erre rendszeresen sort kellene keríteni. A szemvizsgálat során ugyanis a szakember olyan dolgokat is észrevehet, amelyek még nem jelentkeznek tünetek formájában, illetve ez a vizsgálat a különböző szembetegségek diagnózisához is elengedhetetlen mozzanat.

A szemvizsgálat szűrővizsgálatnak is tekinthető

Szemészetre gyakran csak kialakult probléma jelentkezésekor fordulnak az emberek. Az Optimum Szemészet orvosai a szürkehályog műtét és más beavatkozás során is azt tapasztalják, hogy nagyon sok esetben már sokkal hamarabb is megtörténhetett volna a diagnózis felállítása. A szemvizsgálatok szűrővizsgálatként is működnek, ezért évente egyszer érdemes elvégeztetni.

A szemünk egy nagyon fontos érzékszervünk

Szemünk világának megőrzése egy fontos feladat. A szemészeti szűrővizsgálat már korai stádiumban kimutathatja a zöldhályogot, ami egy nagyon komoly betegség. Amikor a glaukóma még csak korai stádiumban van, akkor az agy úgy kompenzálja ezt a problémát, hogy tüneteket nem is észlelünk, pedig a háttérben már ott a baj.

A glaukóma látásvesztést okoz, mivel a megnövekedett szemnyomás miatt károsodnak az idegek. A szemnyomás mérése azonban már korai stádiumban is kimutathatja az elváltozást, ezáltal a kezelés máris megkezdődhet.

A szem a belgyógyászati betegségekre is fényt deríthet!

Meglepő, de olyan belgyógyászati problémák, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, de még a magas koleszterinszint is látszik a szemen. A szemspecialista a szemvizsgálat során ezeket a gondokat is megállapíthatja, így célzottan tudunk az adott probléma kivizsgálásával foglalkozni.

A bőrrák vagy az agydaganat a szemvizsgálat során is kiderülhet

Ezekre a betegségekre utaló jeleket is találhat az orvos egy egyszerű szemvizsgálat során. A retina ugyanúgy pigmentált sejtekből áll, mint a bőr, így a nap ultraibolya sugárzásától károsodást szenvedhet.

A retinán ebben az esetben apró foltok, szeplők jelennek meg, ezeket érdemes figyelmeztető jelnek tekinteti és további vizsgálatokat végezni. A látóideg duzzanata, a pupillatágulás eltérései, a látómező szűkülése vagy tágulása pedig akár agydaganat tünete is lehet.

Mikor kell szemvizsgálatra menni?

Látható, hogy a szemvizsgálat mennyiféle betegség esetén hozhat korai diagnózist. Amikor az emberek úgy érzik, hogy nincs semmi problémájuk, hajlamosak arra, hogy elhanyagolják a szűrővizsgálatokat.

Azonban tudni kell azt, hogy évente egyszer mindig fel kell keresni a szemész szakorvost, és el kell végeztetni a szűrővizsgálatot, így még időben kiderülhet, ha valamilyen kezdődő elváltozással van dolgunk.

A szem egészsége kiemelten fontos, az idő előrehaladtával azonban ez a szervünk is öregszik, változik. A szakorvos vizsgálata felderítheti azokat a betegségeket, melyeknek a tünetei még nem is jelentkeztek, ezáltal pedig időben el lehet kezdeni a terápiát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek