MTK-veréssel Európában a Vidi, az olaszok ellen javítottak hokisaink, sokkoló pofont kapott az Alba
·Sportlabdarúgás·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mátay Balázs
MTK-veréssel Európában a Vidi, az olaszok ellen javítottak hokisaink, sokkoló pofont kapott az Alba
·Sportlabdarúgás·Utolsó frissítés: undefined

Felemás sportpénteket zártak a székesfehérvári élcsapatok a bajnoki küzdelmeikben: simán nyertek a Vidi labdarúgói, ám bosszantó hosszabbításos vereséget szenvedtek az Alba kosarasai, miközben riválisuk otthonában nyertek a Volán jégkorongozói a válogatott tagjaként a divízió 1/A-s vb-n.

Az elmúlt két fordulóban csak egy pontot tudott gyűjteni a Fehérvár FC a labdarúgó NB I-ben, így győzelmi kényszerben fogadta idei kedven ellenfelét, az MTK-t, amelyet a korábbi két meccsen simán vert 3-0-ra, illetve 2-0-ra. Most sem kellett csalatkozniuk a drukkereknek, ugyanis egy sima 4-0-val küldte haza fővárosi ellenfelét a Vidi, amely ezzel bebiztosította nemzetközi kupás szereplését, mivel a két fő üldöző, a Puskás Akadémia és a DVSC közül már csak az egyik előzheti meg.

Az összecsapás elejétől a hazaiak voltak élesebbek, érezhető volt rajtuk, hogy szeretnék feledtetni a ZTE elleni hazai pontvesztést és kisvárdai kisiklást. Mindezt úgy, hogy már nem lehetett a pályán a csaknem 60-szoros válogatott csapatkapitány, Fiola Attila, aki két komoly sérülést követően a harmadikat is összeszedte egy éven belül a szerdai edzésen, így újra műteni kell. Az RBD ultrái szurkolói molinón kívántak neki, majd az 1985-ös, UEFA-kupa döntős Vidi gólkirályának, Szabó Józsefnek jobbulást, aki váratlanul került kórházba néhány nappal ezelőtt.

A 10. percig már két komoly lehetőségen túl volt Bartosz Grzelak alakulata, de Schön Szabolcs és Csongvai Áron is hibázott. Ekkor aztán még nagyobb esélyt kapott a mielőbbi gólszerzésre és a győzelemre a piros-kék egylet, miután Karamoko verte meg egy az egyben Kádárt, aki utolsó emberként szabálytalankodott vele. Gyorsan villant Erdős spori kezében a piros lap, és már ballaghatott is az öltözőbe a korábbi válogatott védő.

A 23. minutumban - további két kecsegtető helyzet elpazarlását követően - Katona a bal oldalon Schöntől kapott jó labdát a 16-oson belül, amit éles szögből küldött a helyére, a rövid sarokba. A vezetés után még magasabb fokozatba kapcsolt a Vidi, ennek eredményeképp előbb (a 32. percben) egy gyorsan elvégzett szögletet követően Christensen tüzelt a kapuba a 16-os vonaláról, úgy, hogy Kocsison megpattant kicsit a játékszer, majd Csongvai lőtt 25-ről laposan a jobb alsóba a 40. percben.

A félidő hajrájára érdemben el is dőlt a meccs, de még Katonának és Csongvainak volt 1-1 lövése, ami nem talált kaput, illetve az MTK hálóőre, Rácz Gergő védeni tudott, aki egyébként meglepetésre a korábbi válogatott kerettag Demjén helyett kapott bizalmat Horváth Dávid vezetőedzőtől. Nem is tette rosszul a dolgát, a három bekapott gólról nem tehetett.

A folytatásban sem lehetett rá panasza senkinek, igaz, a második félidőben már kényelmesebben, kevésbé sietősen ment előre a Vidi, illetve az MTK is többször kijöhetett így a szorításból és volt is 1-2 kisebb lehetősége a szépítésre. Összességében Tóth Balázsnak az egész meccsen háromszor kellett közbeavatkoznia, ellenben Rácznak 15 alkalommal. Más kávéház...

Már az 59. percben elkezdett cserélni Grzelak, Serafimov, majd a három gólszerző is lement, némi extra pihenőhöz jutva a debreceni rangadó előtt, a helyükre pedig Simut, Stefanelli, Pető és Berki érkezett, majd az utolsó 5+3 percre Gradisar is beszállt Karamoko helyén.

A pályán a végéig már csak két igazán említésre méltó dolog történt: a 77. minutumban Pető Milán lopta a távolságot a labdával, majd mintegy 25 méterről szép lökettel kipúpozta az MTK kapujának bal alsó sarkát. 4-0 után még Karamoko kapott lehetőséget arra, hogy ő maga is betaláljon, de a kezezés miatt 2-3 perces VAR-ozgatást követően befújt 11-est kihagyta, pontosabban Rácz gyors vetődéssel kiütötte a jobb alsóra tartó, egyébként jól helyezett, de nem elég erősen meglőtt labdát.

Még Stefanellinek akadt három komoly helyzete, de egyiknél fölé lőtt, mert túl nagy gólt akart szerezni és elvétette a bal felső sarkot, majd Rácz védett újra nagyot, már a hosszabbításban kétszer is. 

A Fehérvár FC simán nyert, javított egy kicsit a gólarányán és az önbizalmán, s mivel az utolsó fordulóban a két fő üldöző, a Puskás és a DVSC egymás ellen játszik, matematikailag is biztossá vált, hogy egy év kihagyást követően újra nemzetközi porondra léphet. Az, hogy a dobogó is meglesz-e, nem tudni, arra még várni kell, legalább a debreceni meccsig, amelyre május 12-én, vasárnap este 19.30-kor kerül sor a cívisvárosban. 

A férfi kosárlabda NB I felsőházában két motivált csapat feszült egymásnak az elődöntős sorozat harmadik - egyben második fehérvári - összecsapásán, mivel hét közben, Szolnokon hazai siker született, másfél év és négy Alba siker után először. A győzelem alaposan felspannolta a Tisza-partiakat, aki a Magyar Kupa győzelmük óta egyébként is kiegyenesedni látszottak, ennek pedig azért volt jelentősége a péntek esti derbin, mert még komoly hátrányban sem adta fel a csatát, s úgy nyerte azt meg ki-ki hosszabbításban egyetlen ponttal, 110-109-re, hogy az Alba brutálisan kezdett és már 22 pontos előnye is volt!

Az első játékrészt 37-18-ra hozták Alejandro Zubillaga játékosai, nagyon szaladt a szekér, 44-22-nél kétszer annyi pontja volt már a fehérvári egyletnek, amely még a nagyszünet előtt 10 pontot leadott igencsak combos előnyéből, aminek komoly jelentősége lett a folytatásban, mert a Szolnok vérszemet kapott, az Alba nem tudott kellőképpen felpörögni, így a vendégek reménytelen helyzetből felállva a záró játékrész 3. percében 81-81-nél utolérték a házigazdát, majd 88-94-nél már igen közel állt a győzelemhez. A legvégére aztán némileg összekapta magát az Alba, Barnett és Vojvoda visszahozta 94-94-re a meccset, de közben Chambers két fontos dobást is elhibázott, így jöhetett a hosszabbítás.

Ezt a Szolnok bírta jobban higgadtsággal, bár a parádézó, összesen 40 (!!) pontot szóró Vojvoda visszaszerezte a vezetést a kék-fehéreknek, majd még 103-101-nél is előrébb tartott riválisánál, Pongó 3 pontosával újra a Szolnok vezetett, majd Wiggins és Jovanovic az utolsó percben hat büntetőt is bedobott, így Barnett hiába egyenlített 5 másodperccel a vége előtt, a vendégek trénere időt kért, majd a játékvezetők ráfújtak Barnettre egy szabálytalanságot, holott egyértelműen szabályosan blokkolta Wigginst! Ekkor már csak tizedmásodpercek voltak hátra. Az amerikai bedobta az egyik büntetőt, Chambers pedig bár még próbálkozott egy távolival, de ez sem sikerült. Ezzel az egyetlen pontocskával fordult a párharc és már a Szolnok vezet 2-1-re. 

Hétfőn jön az újabb Tisza-parti ütközet, ahol az Alba bizonyíthatja, hogy nem lép ugyanabba a folyóba mégegyszer és képes a vélhetően telt házas derbit idegenben is behúzni. Mert képes, ez nem kérdés. Az viszont igen, hogy fejben mennyire tudja csapatát helyre rakni Zubillaga mester.

A románoktól elszenvedett abszolút váratlan és balszerencsés vereséget követően pénteken a negyedik körben a házigazda olaszok ellen lépett jégre a magyar válogatott a divízió 1/A-s világbajnokságon. A mieink végül remek kapusteljesítménnyel megalapozva hosszabbításban 3-2-re verték egyik fő riválisukat, így megőrizték feljutási esélyeiket az elitbe.

A találkozó jelentős részében a bolzanói közönség - és időnként a játékvezetők - által jelentősen támogatott kékek voltak fölényben, ám Bálizs parádézott a kapuban, pedig emberelőny után emberelőnyt kaptak az olaszok, szinte folyamatosan. A negyediket már értékesítették, ám előtte Sofron szerzett szép góllal nekünk vezetést.

A hajrában is jött egy gólváltás, a magyar találat egy parádés lövés után született meg, a fehérvári Mihály Ákos bombázott a kapuba! A hazaiak erre is válaszoltak Daniel révén. A hosszabbításban már bárki betalálhatott volna a három a három elleni rohanásban, ez szerencsére a mieinknek sikerült: a Volános duó, Hári és Stipsicz előkésztését követően Varga Balázs vitte be a győztes találatot.

Jön a minden eldöntő szombati meccsnap. Amennyiben legyőzzük a már biztosan feljutó szlovén csapatot, akkor mi megyünk velük fel az A-csoportba, ha nullázva kikapunk, akkor csak a szerencse segíthet, úgy, hogy a román (inkább székelyföldi) válogatott nem veri meg a kieséstől fenyegetett Japánt (nem elképzelhetetlen), miként a házigazda olaszok sem győzik le a sereghajtó, kizárólag győzelemmel bennmaradó Dél-Koreát, vagy csak hosszabbításban. Ez sem lehetetlen, de azért valószínűbb, hogy a 19.30-kor kezdődő magyar-szlovén lesz a perdöntő a feljutás kérdésében.

(Mátay Balázs) 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek