3 hónapnál régebbi cikk

Mikre figyeljünk fokozottan oda a nyári autózás alkalmával?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay
Mikre figyeljünk fokozottan oda a nyári autózás alkalmával?

Ahogy beköszönt az igazi jó idő, egyre kevésbé szeretnek az emberek otthon ülni, ilyenkor sokkal többet utazunk mindannyian. Az időjárás azonban évről-évre egyre szélsőségesebb, hiszen míg korábban nyáron inkább csak a rekkenő hőségé volt a főszerep, ma már nem ritka, hogy 1-2 forró nap után hirtelen jön egy nagy vihar, mely lehűléssel, hatalmas széllel, sőt jégesővel is járhat.

Közlekedésünket a változó időjárás közvetlenül és közvetve is befolyásolja. Éppen ezért, ha a nyári hónapokban autóval szeretnénk egy hosszabb útra indulni, mindenképpen érdemes néhány dologra előre felkészülni, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés.

Mitől lehet veszélyes a nyári közlekedés?

A nyári hétvégék a legtöbbször nagy forgalmat jelentenek, ezért érdemes előre megtervezni az utat, jó ötlet lehet akár keresni B-opciót is, ha éppen el szeretnénk kerülni egy dugót. Az autóba készítsünk be egy hűtőtáskát, és legyen nálunk víz és némi élelem. Nyáron a nagyon magas hőmérséklet, az extrém időjárási viszonyok, és az erős napsugárzás is legalább annyira igénybe veheti autónk alkatrészeit, mint ahogy az emberi szervezetet is megviseli egy front, vagy egy hirtelen jött felmelegedés. Nyáron az erős napsütés nagyon zavaró lehet vezetés közben, ezért érdemes mindig tartani egy napszemüveget a kocsiban, illetve ilyenkor célszerű a visszapillantó tükröket is ellenőrizni, hogy azok a nagy napsütésben ne vakítsanak vissza.

Hosszabb út előtt érdemes lehet ellenőrizni a szélvédő mosó-, illetve a hűtőfolyadékot is, de itt megemlíthetjük még a fékfolyadékot és a motorolajat is. Az Autotire véleménye szerint szerencsére egyre több autóvezető számára fontos, hogy milyen gumiabroncs kerül fel az autó kerekeire, erre pedig természetesen nem csak télen, hanem nyáron is figyelni kell. Amikor a hőmérő higanyszála tavasszal meghaladja a plusz 7 Celsiusfokot, mindenképpen nyári gumira kell váltanunk, hiszen csak azzal lesz biztonságos és balesetmentes a nyári közlekedés. A téli abroncsok tapadása például a nyári forróságban sokkal rosszabb, mint a nyári gumiké, és ilyen időjárási körülmények között a téli gumik sokkal hamarabb el is kopnak. Akik meg szeretnék úszni a tavaszi és őszi abronccserét, azoknak jó választás lehet akár a négyévszakos gumiabroncs is, de csak abban az esetben, ha az illető az autóját a legtöbbször városi körülmények között használja.

Így kerüld el az aquaplaningot a nyári vezetés során

A nyári hónapokban, az esős napokban az aquaplaning könnyen lehet a közúti közlekedési balesetek előidézője, hiszen az egyszerre hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék egy egybefüggő vízréteget hoz létre az úttest felületén, ez pedig megnehezíti a gumik tapadását, az autó fékezhetőségét, illetve kormányzását is. Ilyenkor fordul elő az, hogy a fékezési erő nem az úttestre, hanem az azon felgyülemlett vízrétegre hat, majd a gépjármű irányíthatatlan lesz, és lesodródik az útról.

Az igen veszélyes aquaplaning elkerülése érdekében olyan nyári gumit érdemes vásárolni, amely a mintázatának köszönhetően hatékonyan elvezeti az abroncs futófelületéről a felgyülemlett csapadékot, de sokat tehetünk az aquaplaning jelenség ellen azzal is, ha havonta ellenőrizzük a gumiabroncsok nyomását. A rosszul beállított abroncs, és a nem megfelelő keréknyomás számos negatív tényezőt eredményezhet: ez okozhatja például a gumiabroncsok túlzott mértékű kopását, illetve megnövekedhet az üzemanyag-fogyasztás is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek