2 évnél régebbi cikk

Advent idején is előzzük meg a lakástüzeket
·Életmódbiztonság·Utolsó frissítés: undefined
Advent idején is előzzük meg a lakástüzeket
·Életmódbiztonság·Utolsó frissítés: undefined

Sokunk otthonában lobban fel az első adventi gyertya a hétvégén. Elkezdődik az ünnepi készülődés, a várakozás időszaka. Ha azonban a koszorú tűzvédelmi szempontból nem biztonságos, vagy nem megfelelő helyre rakjuk, az égő gyertya könnyen lakástüzet, sérülést okozhat.

Fejér megyében idén már több mint kétszázötven lakás gyulladt ki. A tűzoltók kilenc ember életét mentették meg, tizenheten megsérültek, többségük füstmérgezés miatt.

A tapasztalatok szerint az adventtől vízkeresztig tartó időszakban megduplázódik a lakástüzek száma, ezért nagyon fontos, hogy a következő hetekben még jobban odafigyeljünk családunk és otthonunk biztonságára.

Az ünnepi készülődés részeként sokan feldíszítik otthonukat, és sok háztartásban adventi koszorút készítenek, vásárolnak. A megfelelő koszorú összeállításánál, kiválasztásánál a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt mindig legyen egy nem éghető alátét, úgynevezett gyertyatüske. 

A koszorú biztonságos elhelyezésére is figyelni kell. Helyét úgy válasszuk meg, hogy ne legyen semmilyen éghető anyag a közelében, hiszen a koszorúról a tűz könnyen átterjed az asztalon lévő tárgyakra, terítőre, függönyre, ablakkeretre. A legbiztosabb megoldás, ha csak akkor ég a koszorún a gyertya, amikor a szobában tartózkodunk. Sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül.

Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyja bekapcsolva a lámpafüzéreket, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását.

A vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek.

Egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. A tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására. A füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek és sérülések.

(Forrás: fejer.katasztrofavedelem.hu)

Borítókép: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek