5 évnél régebbi cikk

Balesetmegelőzési tanácsok strandoláshoz
Fehérvár Médiacentrum fotója
csalad.hu
Balesetmegelőzési tanácsok strandoláshoz

Strandolással kapcsolatos biztonsági tanácsokat tett közzé honlapján a rendőrség. Különösen a szabad vizeken történő fürdőzésnél kell nagyon odafigyelni!

Kevés örömtelibb tevékenységet találhatunk a nyári hónapokban a strandolásnál. Érdemes azonban tudatosan odafigyelni, hogy csak biztonságos körülmények között merészkedjünk a vízbe, mert a pancsolás könnyen balesetek forrásává válhat. Ne vegyünk hát félvállról alapvető szabályokat!

Elsősorban arra hívja fel a figyelmet a rendőrség, hogy tavaknál, folyóknál csakis a kijelölt helyeken fürödjünk, és semmiképpen se merészkedjünk a vízbe ott, ahol ezt kifejezetten táblákkal tiltják. Hiszen szakszerű segítséget a hatóságok is csak a hivatalosan kijelölt strandolóhelyeken tudnak biztosítani. "Különösen veszélyesek a bányatavak az állandóan változó vízmélység, illetve a vízhőmérséklet hirtelen csökkenése miatt, valamint a folyóvizek, ahol az erős sodrás és az örvények még a gyakorlott úszók számára is kockázatosak lehetnek. A tiltott helyen való fürdőzés szabálysértésnek minősül, amelyért 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki a hatóságok." - figyelmeztetnek.

Hozzáteszik: vízbeugrás előtt mindenképpen győződjünk meg az adott vízterület mederviszonyairól, a vízmélységről, hogy elkerüljük a sérüléseket.

Úszni nem tudó, illetve hat év alatti kisgyermekek a megengedett helyeken is csak felnőtt felügyelete mellett fürödhetnek. Azok, akik nem tudnak úszni, csak sekély vízbe menjenek be!

Az úszni nem tudóknak a felfújható matracok és hasonló eszközök használata sem javasolt. Alkoholtól vagy gyógyszerektől bódult állapotban, illetve közvetlenül étkezést követően sem javasolt vízbe menni.

Mivel a szabad vizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ezért a hőségtől felhevült testtel soha ne ugorjanak a vízbe, előtte mindig hűtsék le magukat! - hívják fel a figyelmet.

Tilos fürdeni éjszaka és korlátozott látási viszonyok mellett, kivéve ha a vízterület megvilágított, de ilyen esetekben is legfeljebb a mély víz határáig!

Fürdőzés közben mindig figyeljük a viharjelző szolgálat jelzéseit! Az I. fokú viharjelzés (figyelmeztetés az elővigyázatosság betartására) – percenként 45-ször felvillanó sárga fényjelzés – esetén a parttól 500 méternél nagyobb távolságra tilos fürödni. A II. fokú viharjelzés (figyelmeztetés a fenyegető veszélyre) – percenként 90-szer felvillanó sárga fényjelzés – esetén fürödni tilos. A viharjelző állomások a Velencei-tó partján, több irányból is jól látható helyen vannak elhelyezve.

Az erősödő szélben csónakkal, úszógumival, gumimatraccal elsodródók lehetőség szerint maradjanak a csónakban, úszógumin, gumimatracon, amíg sekély vízre nem érnek, vagy ameddig megérkezik a segítség! Elsodródott játékok, matracok után ne ússzanak mély vízbe!
(Forrás: police.hu)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek