3 hónapnál régebbi cikk

Hogyan kell hasi ultrahangra érkezni?
Fehérvár Médiacentrum fotója
shutterstock/1225472305
Hogyan kell hasi ultrahangra érkezni?

Az orvosi vizsgálatok gyakran jelentenek kihívást, számos kérdés merülhet fel bennünk egy-egy vizit előtt. Ez akkor is igaz lehet, amikor hasi ultrahangra érkezünk, márpedig ez gyakran előfordulhat életünk során, hiszen egy széles körben használt módszerről van szó.

A következőkben arra vonatkozóan adunk iránymutatást, hogy hogyan is kell megérkeznünk egy ilyen vizsgálatra, illetve hogy mire számíthatunk ettől.

Miért remek módszer a hasi ultrahang?

A hasi ultrahangvizsgálat számos előnnyel jár, fontos az egészségünk megőrzése és a betegségek korai felismerése szempontjából. Az első és talán legfontosabb előnye, hogy nem invazív és egy alapvetően fájdalommentes eljárás. Nem igényel injekciókat vagy műtéti beavatkozást, így kevésbé terheli meg a pácienseket, akik ennek során nem éreznek fájdalmat vagy kellemetlenséget.

Emellett a hasi ultrahang nagyon sokoldalú diagnosztikai eszköz, számos szakterület alkalmazza, így a belgyógyászat, a kardiológia, az urológia, a nőgyógyászat és az ortopédia is. Segítségével a szervezet számos fontos szervének állapotát és működését lehet vizsgálni, beleértve például a májat, az epehólyagot, a hasnyálmirigyet, a veséket és a hasi artériákat is. Sokféle betegség és elváltozás kiszűrésére alkalmas. Így például a daganatok és ciszták, az epehólyag-problémák, a májbetegségek vagy éppen a vesekő már korai stádiumban felismerhető és kezelhető. 

A hasi ultrahangvizsgálat gyors és hatékony művelet. Ezáltal időt és energiát lehet megtakarítani, ráadásul azonnal meg lehet kezdeni a szükséges kezeléseket, mielőtt a probléma súlyosabbá válna.

Hogyan érkezzünk az ultrahangvizsgálatra?

Az ultrahangvizsgálatra való felkészülés során fontos tájékozódni a módszer menetéről. Általában az orvos vagy a klinikai személyzet tájékoztat minket a szükséges előkészületekről, ám ha nem kapunk ilyen információkat, érdemes magunktól utánajárni. Fontos, hogy megértsük, hogyan fog zajlani az eljárás, és hogy mire számíthatunk a vizsgálat során.

Annak érdekében, hogy a hasi szervek tisztán láthatóak legyenek a képen, a vizsgálat éhgyomorra történik. 6 órával előtte már nem szabad enni, de ezt megelőzően is könnyű, zsírszegény étkezés ajánlott. A hasi képalkotó vizsgálat előtt a rágógumizást is mellőzzük, mert az epehólyag összehúzódik tőle. Az említett 6 órában szénsavas italokat, kávét, teát, tejet és rostos üdítőket se igyunk. 

Szénsavmentes vizet fogyaszthatunk, de a vizsgálat előtti 1-2 órán belül már azt se. Mivel azonban az ultrahang elvégzéséhez telt húgyhólyag szükséges, a vizsgálat előtt 2 órával mindenképp igyunk meg fél liternyi csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet, és utána már ne ürítsünk vizeletet. Az orvos utasításait mindenképp tartsuk be, hogy a vizsgálat minél pontosabb eredményt hozzon.

Figyeljünk arra is, hogy milyen ruházatban érkezünk. Mivel az ultrahangvizsgálat előtt szükség van a hasi terület lemeztelenítésére, érdemes olyan öltözéket választani, amely könnyen le- és visszavehető.

Emellett érdemes lelkileg is felkészülni az eljárásra a megfelelő információk begyűjtésével. Ha tudjuk, hogy nincs mitől tartanunk, akkor nyugodtan, magabiztosan érkezhetünk meg az időpontunkra. Összességében az előzetes tájékozódás segít csökkenteni vagy megszüntetni az esetleges stresszt, amit a vizsgálat okozhatna. 

Jó, ha tisztában vagyunk az eljárás menetével, ezért erről is ejtsünk néhány szót. Miután sorra kerültünk és elhelyezkedtünk a vizsgálóasztalon, a radiológus orvos speciális ultrahanggélt fog alkalmazni a hasi területen, mert ez segíti az ultrahanghullámok jobb terjedését. Ez a zselé színtelen, szagtalan és hipoallergén, azaz bőrbarát, de kissé kellemetlen lehet, hogy hideg érzetet okoz. A vizsgálat után egyszerűen eltávolítható a bőrről, de ha véletlenül a ruhára kerül, az is könnyen kimosható. Ezután az ultrahangfejet mozgatja a hasi terület felületén, amit alig lehet érezni.

Kérdezzünk bátran!

Ha jó orvost választunk, ő biztosan megoszt velünk minden szükséges információt az eljárásról és választ kaphatunk a kérdéseinkre. Ne habozzunk kérdezni, ha valami nem egyértelmű vagy ha aggodalom tölt el bennünket! 

Érdemes megkérdezni például, hogy mikor ajánlott hasi ultrahangot végeztetnünk. Néhány ilyen esetet mi is felsorolunk: 

  • hasi és alhasi panaszok, fájdalmak, gyakori vizelési inger, véres vizelet estén,
  • már diagnosztizált cisztás elváltozások kontroll alatt tartásáért,
  • 40 év fölött, szűrővizsgálati jelleggel, az orvos által javasolt gyakorisággal.

Az hasi ultrahangvizsgálat tehát rendkívül hasznos diagnosztikai eszköz: jelentős szerepe van egészségünk megőrzésében, hiszen számos betegség korai felismerését teszi lehetővé. Fontos, hogy tájékozódjunk az eljárás menetről és ne féljünk kérdéseket feltenni, így megfelelően felkészülhetünk a vizsgálatra!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek