3 hónapnál régebbi cikk

Kihunyt a szikra? 6 dolog, amivel újra lángra lobbanthatjuk kapcsolatunkat
Fehérvár Médiacentrum fotója
freepik/gstockstudio
Kihunyt a szikra? 6 dolog, amivel újra lángra lobbanthatjuk kapcsolatunkat

Amikor két ember hosszabb ideje párkapcsolatban él, a szürke hétköznapok könnyen rányomhatják bélyegüket a szerelemre.

A mindennapi problémák, a munkahelyi stressz, a házimunka vagy éppen a gyereknevelés fáradalmai mindenkit megviselnek, és gyakran előfordul, hogy ezt elsősorban a kapcsolat szenvedi meg. Ha azonban komolyan gondoljuk azt, hogy együtt tervezzük a jövőt, természetesen nem a szakítás a megoldás: a tartalmas beszélgetésektől kezdve a közös sportoláson keresztül a potencianövelő szerekig számos lehetőség van, ami segíthet feléleszteni a lángot, lássuk tehát, mik ezek!

1. Kommunikáció

Minden kapcsolat – szülő és gyermek, barátok, munkatársak és természetesen szerelmesek között is – a megfelelő kommunikáción alapul. Ha együtt élünk, természetesen minden nap beszélünk egymással: kitaláljuk, mi legyen a vacsora, esetleg nagyvonalakban beszámolunk a napunkról, a valódi, mély kommunikáció azonban ennél sokkal többet jelent.

Először is legyünk őszinték egymáshoz, és mondjuk el, hogy úgy érezzük, valami nem stimmel. Lehet, hogy kiderül, partnerünk is ezen az állásponton van, de még nem merte ezt felhozni nekünk, de az is elképzelhető, hogy amíg nem szólunk, fel sem tűnik neki, hogy valami megváltozott. Osszuk meg vele érzéseinket és azt is, hogy szeretnénk javítani a helyzeten. Ez az első beszélgetés nem lesz egyszerű, de utána biztosan mindketten felszabadultabbnak érezzük majd magunkat.

És hogy mi a jó kommunikáció kulcsa? Az őszinteség, az érzelmek feltárása, de az is, hogy odafigyeljünk arra, amit a másik mondd. Hallgassuk meg az ő véleményét is, ne szóljunk közbe, hiszen mi is csak így várhatjuk el, hogy aztán minket is komolyan vegyenek. Gondoljuk át, ami elhangzott, ne söpörjük le azonnal a másik álláspontját akkor se, ha első hallásra nem értünk azzal egyet. Legyünk empatikusak és megértőek, kérdezzünk vissza, tisztázzuk az esetleges félreértéseket.

Fontos, hogy ezeket a beszélgetéseket nyugodt körülmények között, kettesben folytassuk le, amikor bőven van időnk ütköztetni az álláspontokat. Legyünk nyitottak a kompromisszumokra, hiszen csakis közös megegyezéssel tudjuk újra felszítani a közöttünk lévő tüzet. 

2. Kettesben töltött idő

Ha egy háztartásban élünk, természetesen sok időt töltünk együtt, az azonban nagyon nem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük. Szervezzünk közös programokat, gyűjtsünk új emlékeket, ehhez pedig az kell, hogy néha mozduljunk ki otthonról. Menjünk el egyet sétálni, üljünk be valahova egy kávéra vagy süteményre, szervezzünk egész napos kirándulást vagy utazzunk el néhány napra. Ezek az élmények segíteni fognak újra összekovácsolni minket, hiszen otthon már nem csak az lesz a téma, hogy ki főzze a vacsorát vagy ki tegye be a következő adag mosást, hanem a közösen átélt emlékek, vicces pillanatok. 

3. Meglepetések

Persze a szülinapokra, karácsonyra mindig ajándékkal készülünk, sokszor azonban ilyenkor már inkább a háztartásban hasznos tárgyakkal, rosszabb esetben felesleges dísztárgyakkal lepjük meg egymást. Ne felejtsük el azonban azt, hogy egy hétköznapból is bármikor ünnepet varázsolhatunk: lepjük meg párunkat a kedvenc csokijával, egy szál virággal, egy finom vacsorával, esetleg egy, az éjjeliszekrényen hagyott kedves üzenettel. Ezek az apróságok nem kerülnek sokba, de annál többet jelentenek a másiknak, ezért iktassuk be őket az életünkbe minél többször!

4. Közös hobbi

Természetesen mindenkinek meglehet a saját kedvtelése, egy párkapcsolatban azonban érdemes olyan elfoglaltságot is keresni, amit közösen is élvezhetünk. Jó megoldás erre a sportolás: menjünk el teniszezni, fallabdázni, biciklizni, táncolni vagy éppen futni, a lényeg az, hogy olyan testmozgást válasszunk, amit mindketten élvezünk

Ha az aktivitás nem a mi világunk, a gasztronómiát viszont mindketten szeretjük, iratkozzunk be egy főzőtanfolyamra, ahol amellett, hogy sok vicces pillanatot élhetünk át közösen, még új készségeket is elsajátíthatunk, amik a mindennapokban is hasznosak lehetnek. Ha családi házban élünk, elkezdhetünk kertészkedni. Ültessünk el különböző növényeket, azokat gondozzuk közösen; így minőségi időt töltünk együtt, de az egészségünkért is tettünk egy kicsit, és a magunk által termelt zöldségek még a bevásárlás költségeit is csökkenthetik.

5. Intimitás

Egy párkapcsolatnak természetesen nagyon fontos részét képezi a romantika, a kettesben töltött idő. Ez nem kizárólag a szexuális együttlétet jelenti: menjünk el egy meghitt hangulatú étterembe, üljünk be közösen a fürdőkádba, iratkozzunk be egy társastánc tanfolyamra vagy otthon indítsunk el egy romantikus filmet, amit a kanapén összebújva nézzünk végig. 

Ha szeretnénk egy kicsit intimebb hangulatba kerülni, segíthet az is, ha megbontunk egy üveg finom bort, és kettesben társasjátékozunk vagy csak beszélgetünk. Nem kell zavarba jönni akkor sem, ha úgy érezzük, szükséges lenne egy kicsit növelni a libidónkat: vásárolhatunk egy izgalmas szexuális segédeszközt, néhány erotikus fehérneműt vagy szétnézhetünk a potencianövelő szerek között. Fontos, hogy ne érezzük a témát tabunak, hiszen csak akkor segíthetünk a helyzeten, ha ezt a problémát megosztjuk a másikkal. 

6. Énidő

Ahhoz, hogy kapcsolatunk kiegyensúlyozott legyen, fontos az is, hogy ne töltsünk együtt minden percet. Ha néha külön-külön is kimozdulunk akár egyedül, akár a barátainkkal, mindketten új élményeket szerzünk, de megtanulunk egyénileg, a másiktól függetlenül is fejlődni, önmagunkat jobban megismerni. Ha magunkra és hobbijainkra is fordítunk egy kis időt, kiegyensúlyozottabbak leszünk, amit a kettesben töltött időben is kamatoztatni tudunk, arról nem is beszélve, hogy újra ráébredünk majd arra, hogy milyen érzés amikor hiányzik a másik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek