1 hónapnál régebbi cikk

Nyáron hetente kétszer szállítják Fehérvár öt körzetében a biohulladékot
·Zöldszelektív hulladékgyűjtés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Nyáron hetente kétszer szállítják Fehérvár öt körzetében a biohulladékot
·Zöldszelektív hulladékgyűjtés·Utolsó frissítés: undefined

A gyűjtőedényekbe főként zöldség- és gyümölcsmaradékok, valamint pékáru tehető.

A Depónia Nonprofit Kft. február 1-től indította el új szolgáltatását Fehérvár három tömbházas övezetében, a Tóvárosi lakónegyedben, a Palotavárosban és a Szedreskerti lakónegyedben, majd a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtéséhez áprilistól újabb kettő lakónegyed, az Ybl Miklós és a Királykút is csatlakozhatott.

A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kaptak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is, valamint a társasházak számára is kiosztottak egy-egy 120 literes barna kukát. Ez utóbbi elszállítása a nyári időszakban hetente kétszer történik majd Fehérvár öt körzetében.

Bár az első időszak tapasztalatai pozitívak, a kukákban kevés a nem odaillő hulladék, például üveg vagy zacskó, így a szennyezettség mértéke 1-2 százalék között mozog, többen fordulnak azzal a kérdéssel a szolgáltatóhoz, hogy milyen hulladék dobható a gyűjtőedénybe?

Mi kerülhet a gyűjtőedényekbe?

A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is. Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát.

Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

Mi lesz a biohulladékkal?

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposzt anyagot képez a mezőgazdaság számára.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek