2 hónapnál régebbi cikk

A csalánkiütés egy tünet, de vajon mi okozza?
Fehérvár Médiacentrum fotója
patikatt
A csalánkiütés egy tünet, de vajon mi okozza?

A csalánkiütés az egyik leggyakrabban előforduló bőrgyógyászati elváltozás, amely kellemetlen tünetekkel jár. Viszkető, vörös duzzanatok jelennek meg a bőrön, amit égő érzés és fájdalom is kísér. Jellemzően egy napon belül eltűnnek, majd más bőrfelületeken újra és újra megjelennek. 

Csalánkiütés esetén az első teendő a kiváltó ok felderítése, majd megszüntetése. A gyógyszeres kezelés az ok függvényében történik meg, de lehet a viszketés tüneteit is enyhíteni különböző szerekkel. A Patikatt.hu allergia és bőrirritáció esetére is kínál kiváló termékeket, oldalukon könnyedén leellenőrizheted, hogy a gyógyszereket is el tudják-e juttatni számodra. Ebben a cikkben egy kicsit alaposabban utánajárunk, hogy mi is az a csalánkiütés.

Mit takar csalánkiütés?

A csalánkiütés olyan hólyagszerű duzzanat, amely megjelenhet a karokon, lábakon, a törzsön és a mellkason is. Általában vörös, de lehet fehér vagy lilás színű is, a mérete pedig rendkívül változatos. 

A foltokkal egyidejűleg megjelenhet az arc, a kéz, a talp és a nyálkahártyák duzzanata, a kiütések pedig viszketnek, fájdalmasak lehetnek, akár égő érzéssel is járhatnak. Jellemzően néhány óra alatt eltűnik egy-egy duzzanat, majd máshol tűnik fel, akár napokig is vándorolnak a tünetek. 

Az akut csalánkiütés 4-6 hét leforgása alatt elmúlik, a krónikus ennél tovább is fennmarad. Kialakulásának hátterében sokféle ok állhat, most nézzük meg ezeket egy kicsit részletesebben. 

A csalánkiütés lehetséges okai

A csalánkiütés spontán vagy fizikai hatásokra is kialakulhat. Milyen fizikai hatásokról van szó? A bőrfelszínt érő karcolás, nyomás, a napfény, a hideg vagy meleg is idetartozik. Fokozott izzadás, fizikai megterhelés vagy stressz által is kialakulhat, de akár még víz is okozhatja. Sokszor előfordul, hogy a bőrrel érintkező anyagok eredményezik ezt a betegséget, mint a dezodor, az öblítő, különböző illatszerek, kozmetikumok, mosószerek. 

Bizonyos magas hisztamintartalmú ételek – mint a tonhal, a szardínia, a vörösbor, a pezsgő vagy a camembert és az ementáli sajt – szintén okozhatnak csalánkiütést. Ezek előidézik más élelmiszerek – paradicsom, eper, málna – hisztaminfelszabadulását, és ez okozza a problémát. 

Főként akut csalánkiütés esetén gyanakodhatunk a tartósítószerek, adalékanyagok, ételfestékek, ízfokozók, illetve gyógyszerek hatására. Az autoimmun csalánkiütés már krónikus, ahogy egy gócfertőzés vagy krónikusan alkalmazott gyógyszer is kiválthatja ezt az állapotot. Gyakran előfordul, hogy egy akut fertőzés mellett, vagy utána alakul ki krónikus csalánkiütés. 

Más betegségekhez is társulhat

A csalánkiütést más betegségek is okozhatják, mint például az epekövesség, a Crohn-betegség vagy a reflux is. A diagnózis felállítása nem bonyolult, azonban az okokat feltárni sok esetben már nehezebb feladat lehet. A kivizsgálás során nem kevés türelemre lehet szükség, mind a beteg, mind pedig az orvos részéről. Amennyiben ismerjük a kiváltó okot, sokkal gyorsabban meg lehet szüntetni a panaszokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek