1 hónapnál régebbi cikk

Egyre hosszabbak lesznek a nyarak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Miklós Bence
Egyre hosszabbak lesznek a nyarak

Az MCC Klímapolitikai Intézet egy újabb kutatása szerint a jelenlegi rendkívüli meleg a jövőben csak egyre tovább fog fokozódni. A tanulmány szerint a század végére a nyár hossza akár 5-6 hónapra is növekedhet.
"A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni" - állította az MCC Klímapolitikai Intézet a legutóbb megjelent kutatásában, amely többek között azzal foglalkozik, hogy a jelenlegi rendkívüli globális felmelegedés milyen hatással lesz a jövőre, és mi is okozza azt. Kovács Erik az MCC Klímapolitikai Intézet szenior kutatója elmondta, 13. hónapja dőlnek meg világszerte a hőmérsékleti melegrekordok, beleértve Magyarországot is.
Ezt a folyamatos felmelegedést az úgynevezett üvegházhatású gázok okozzák, ami alatt azokat a gázokat értjük amelyek megkötik a hőt a légkörben.
A második világháború óta ezeknek a gázoknak a kibocsátása rohamosan megnőtt, viszont, ha a jelenlegi módon halad tovább ez a folyamat, a mainál 12-13-szor több tartós hőhullámos napra számíthatunk a század végéig országosan, sőt az Alföldön elérheti az évi 40-50 napot is a számuk, tehát a nyár, mint évszak akár 5-6 hónapra is növekedhet.
Kovács Erik kutató elmondta, a következő 2-3 évtized az adaptációról, az alkalmazkodásról fog szólni, egyéni, társadalmi és gazdasági szinten, amelyben sokat számíthat a fák telepítése, az épületek szigetelése, sőt a légkondicionálás is, amellyel szintén hűtjük az épületeket.
A Fehérvár TV összeállítása:
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek