3 évnél régebbi cikk

Régi nyarak a Velencei-tónál - összegyűjtöttük a 10 legjobb képet
·Fotónyár·Utolsó frissítés: undefined
Régi nyarak a Velencei-tónál - összegyűjtöttük a 10 legjobb képet
·Fotónyár·Utolsó frissítés: undefined

Összegyűjtöttük a legjobb Velencei-tavi nyaralós fotókat a Fortepan archívumából és a Facebookról.

A Velencei-tavi fürdőzés, üdülés alig száz éves múltra tekint vissza. 1930-ban Fejér vármegye értekezletén tűzték ki, hogy a tó déli partján fürdőzésre alkalmas helyet hoznak létre. Ennek első lépéseként 1932-ban mintegy ezerötszáz telket adtak el a Nádasdy birtokból, így jött létre a Nádasdy-féle Fürdő és Üdülőtelep.

1934-ben a Pénzügyminisztérium építtetett egy 26 szobás üdülőt a településen.

Még abban az évben megalakult az Agárdi Fürdőegyesület, amely nemcsak a fürdőéletet szervezte meg, hanem a tó szabályozásának előkészítésében is részt vett. Megépült a 7-es út  és a gárdonyi benzinkút, így a tó déli része könnyedén megközelíthetővé vált.

A villany bevezetése, a parkosítás és a korszerű strandok miatt Agárd, Velence és Gárdony ebben az időszakban vált igazi üdülőfaluvá. Ebből az időszakból is szép számmal vannak képek a Fortepan archívumában.

 

1944-ben az újabb parcellázásnak köszönhetően mintegy hétszázötvenfős nyaralóból álló telep jött létre Agárdon, amely nyaranta addigra már 4-5 ezer főre duzzadt.

 A II. világháborút a térség eléggé megsínylette. Az utak, házak, üdülők óriási károkat szenvedtek, amiket zömmel az ötvenes években építettek újjá. 

A hatvanas-hetvenes években újabb lendületet kapott a turizmus. Kiszélesítették a Budapest- Balaton műutat.

A  Velencei-tó ismét országos szinten népszerű üdülőhellyé vált.
Borítókép: fortepan.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek