3 évnél régebbi cikk

Retró hangulatban nyitott újra az Északi-strand Velencén
Fehérvár Médiacentrum fotója
fmc.hu
Retró hangulatban nyitott újra az Északi-strand Velencén

Hosszú partszakasz a fürdőzőknek, nosztalgikus food truckok és hagyományos strandbüfé, szórakoztató sportversenyek, koncertek, kertmozi és közösségi iroda - mindez várja a megújult Északi-strandra érkezőket július 1-től a Velencei-tónál.

Miközben tavasszal, a bezárkózás hónapjai alatt mindenki egy önfeledt nyárról álmodozott, a Velencei-tó északi partján, számos lelkes önkéntes közreműködésével, az Északi-strand szép lassan új köntösbe öltözött. A létesítmény július 1-jével megnyitotta kapuit a strandolni vágyók előtt, rögtön aznap reggel mi is felkerestük, hogy megmutassuk, mit tartogat a látogatóknak.

A tisztaság és a rendezettség volt az első, ami szembe tűnt. Széles partszakasz kínál lehetőséget az úszásra azoknak, akik a mély vizet szeretik.

Van külön a kisgyerekes családok részére kialakított, sekély, homokos, pancsolásra csábító partrészlet is. Lépten-nyomon színes food truckok pettyezik a zöld gyepet, és nemrég ültetett platán fákkal is találkoztunk, melyek idővel tartós, kellemes árnyékot biztosíthatnak majd az ide látogatóknak.

„Ez a Velencei-tó első közösségi erőből megújult strandja, ezért ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik valamilyen formában hozzájárultak a strand felújításához. - hangsúlyozta Gerhard Ákos polgármester a nyitás perceiben. - Az Északi-strand április végi átvételét követően rengeteg feladatunk volt, a rendelkezésre álló időnél pusztán a rendelkezésre álló forrás volt kevesebb, azonban a velenceiek összefogásának és néhány vállalkozó segítségének hála sikerült nem csak újragondolni a strandot, hanem elképzelések nagy részét meg is valósítani.”

Pusztai László, a Velence Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője izgalmas részleteket árult el arról, hogy a strandoláson kívül milyen színes programokra készülhetnek még az ide látogatók.

„A kollégák naponta akár tizenhat órát is dolgoztak, sokan segítettek szabadidejükben, hétvégén is, festettek, takarítottak. Többről van szó, mint hogy üzemeltetünk egy strandot: próbálunk egy olyan közösségi teret létrehozni, ahová szívesen jönnek az ország bármely részéről.”

A legrégibb, leghagyományosabb büfé továbbra is üzemel az Északi-strandon, de a lángos és a hekk mellett a fesztiválozásba belefáradt nosztalgikus food truckok kínálatában kaphatunk többek között rétest, kolbászt, frissítő fröccsöket és kézműves söröket is.

A felújított strandon rengeteg terv vár még megvalósításra, de már most is háromszáz méteres partszakasz várja zavartalanul a fürdőzőket. A nagy részén közvetlen a mély vízbe érkezünk, egy körülbelül száz méteres szakasz viszont kisgyermekes családoké, itt sekély a víz. A büféken kívül működik itt díjmentes értékmegőrző, találunk őrzött kerékpár tárolót, vízi sporteszköz kölcsönzőt és különféle sportpályákat.

Az esti zárás után sem csendesül el a strand: egyfajta kerthelyiséges kulturális közeggé alakul

. - avatott be Pusztai László. - Szeretnénk folyamatosan meghívni környékbeli előadókat, zenészeket, stand uposokat, valamint táncházakat szerveznénk. Kertmozi előadásokra is készülünk, és a vetítővásznon aztán sportesemények követésére is lesz lehetőség. Napokon belül vízi ugrálóvár is lesz, idővel pedig bohókás sporteseményeket is szeretnének lebonyolítani, mint dobozfutóversenyt vagy crazy boat versenyeket.”

 

Nem csak strandolni és szórakozni, de akár dolgozni is lehet ide járni: a strandot közösségi irodaként is használhatják azok, akik a home office óráit nem a négy fal között, hanem a szabadban szeretnék eltölteni.

A mintegy öt hektáros strand befogadóképessége a jelenleg érvényes járványügyi korlátozások mellett 2500 fő, alapesetben ötezer látogatót fogadhat.

A strand évtizedek óta jól ismert látványeleme, a még az autópályáról is látható kék csúszda, mely a Velence-i tó utolsó vízi csúszdája. Jelenlegi állapotában sajnos nem használható, viszont az üzemeltetőt elképzelései szerint jövő nyárra az is újjá születik majd.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek