2 hónapnál régebbi cikk

Tennivalók a babavárás időszakában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Anastasiia Chepinska
Tennivalók a babavárás időszakában

A terhesség izgalmas és várakozással teli időszak, de rengeteg felkészüléssel is jár. Összegyűjtöttünk pár fontosabb dolgot, amivel érdemes foglalkoznod a babavárás időszakában.

Terhességi problémák felismerése  

Tudj róla, milyen a normális terhesség: Fontos, hogy tudd, mire számíthatsz a terhesség alatt, hogy felismerhesd, ha valami nem stimmel. Ez magában foglalja a terhesség korai tüneteit, a test változásait és a gyakori kellemetlenségeket. 

Ismerd a terhességi szövődmények jeleit: Bizonyos terhességi szövődmények következményei súlyosak lehetnek az anyára és a babára nézve is. Érdemes informálódnod, melyek például a terhességi toxémia és a magzatvízszívárgás jelei. Fontos, hogy ismerd a figyelmeztető jeleket, hogy azonnal orvosi segítséget kérhess, ha szükséges. 

Tudd, hova fordulj, ha aggódsz: Ha bármilyen aggályod van a terhességeddel kapcsolatban, ne habozz felvenni a kapcsolatot a védőnőddel, szülésznőddel vagy az orvosoddal. Ők tanácsot és támogatást tudnak nyújtani.   

Ismeretek elsajátítása  

Vegyél részt szülés előtti tanfolyamokon: A szülésre felkészítő tanfolyam nagyszerű módja annak, hogy megtudd, mire számíthatsz a vajúdás és a szülés alatt. De érdemes lehet egy gyermek elsősegély tanfolyamra is elmenned, hogy magabiztosabban kerüld el, vagy kezeld majd az egyes sérüléseket, betegségeket.  

Olvass könyveket és cikkeket a terhességről és a szülésről: Számos nagyszerű könyv és cikk áll rendelkezésre, amelyek információt nyújtanak a terhességről és a szülésről. Ezek a források hasznos információkat és tanácsokat nyújthatnak. Vigyázz azonban, ne higgy el mindent, amit az interneten olvasol! 

Beszélj más kismamákkal: A terhességről és a szülésről más, többgyermekes kismamákkal való beszélgetés nagyszerű módja annak, hogy megtudd, mire számíthatsz, és támogatást kapj. Csatlakozhatsz helyi kismamacsoportba vagy online fórumhoz, de csodás barátságok köttethetnek akár a váróteremben is.    

A babaszoba berendezése  

Kezdj el gondolkodni a babaszoba kialakításán: A babaszoba kialakítása izgalmas projekt lehet, de sok tervezést is igényel. Gondold át a baba alvási, pelenkázó- és játékterületét. Ha tervezed, hogy a nappaliban fogod altatni napközben a picit, ismerd meg a legjobb babahintát: nem csak pihenni jó benne, de szórakoztatja és fejleszti is babádat! 

Szerezd be a szükséges felszerelést: Számos olyan felszerelést kell beszerezned, amire a babádnak szüksége lesz, például pelenkákat, ruhákat, takarókat és más holmikat. Kezd el korán vásárolni, hogy elkerüld a rohanást az utolsó pillanatban. 

Tedd bababiztossá az otthonod: A babád megérkezése előtt fontos, hogy bababiztossá tedd az otthonod. Ez magában foglalja a mérgező anyagok eltávolítását, az éles sarkok letakarását és a lépcsők lezárását.  

A terhességre való felkészülés időbe és erőfeszítésbe telik, de megéri. A fenti lista jó kiindulópont lehet. Ne feledd, hogy mindig kérhetsz segítséget és tanácsot a védőnődtől, szülésznődtől, orvosodtól vagy más megbízható forrásoktól. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek