2 hónapnál régebbi cikk

Berobbant Coolio és az Eins Zwei Polizei is: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube
Berobbant Coolio és az Eins Zwei Polizei is: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Egy tragikusan fiatalon elhunyt olasz németül dirigálta magát az első helyig, de Mo-Do mellett nagyot ment a Boyz II Men, Coolio, Youssou N'Dour és Neneh Cherry, Elton John és a Brand New Heavies, itthon pedig tarolt Charlie, a Pa-Dö-Dő és a Carpe Diem. Ezt hallgatta a világ 1994 augusztusában.

Az eddig megszokottak szerint zenei időutazásunkat kezdjük Nagy-Britanniában, a UK Top40 slágerlistáján.

Ahogy előző havi visszatekintőnkben beszámoltunk róla, még júniusban a Wet Wet Wet lépett az első helyre a "Love Is All Around" című dallal, mely időtálló slágernek bizonyult: A dupla szavas fiúbandák ellen tripla névvel lázadó, 1982-ben alakult skót soft-rock banda legsikeresebb dala (mely a "Négy esküvő és egy temetés" című filmben is felcsendül) öt héten volt listavezető Albionban.

Természetesen voltak további meghatározó dalok a brit listán 1994 augusztusában. Ott volt például egy fantasztikus duett, melyet az elmúlt 30 esztendőben már számtalanszor feldolgoztak (magyarul is, Tunyogi Orsi és Ákos, előbbi 2001-ben megjelent harmadik nagylemezén).

Youssou N'Dour és Neneh Cherry duettjéről van szó, a szenegáli dalszerző-énekes és a svéd rapper, énekesnő, producer és dalszerző közös dala, a "7 Seconds" felkerült N'Dour sorrendben hetedik stúdióalbumára, illetve két évvel később Neneh Cherry "Man" című albumára. A dal óriási sikereket aratott több országban is első heyig jutott és Nagy-Britanniában is igen jól szerepelt, masszívan tartotta helyét a Top10-ben.

Ami a további, jól szereplő dalokat illeti, 1994 augusztusában ott volt a brit lista élmezőnyében DJ Miko és a "What's Up", az  és a PJ&Duncan és a "Let's Get Ready To Rhumble".

Menjünk tovább Németországba, nézzük, hogyan alakult három évtizede az Offizielle Deutsche Charts sorrendje. Az élen nem volt nagy változás, az előző hónapban első helyre lépett az All-4-One és az „I Swear”, mely Németországban elsöprő sikernek bizonyult. A Jamie Jones, Tim "Delious" Kennedy, Alfred Nevarez, Tony Borowiak alkotta R’n’B formáció összesen kilenc hetet töltött az első helyen, közte a teljes augusztust.

Természetesen nagy volt a helyezkedés itt is az élmezőny további helyezéseiért. A nyári nagy slágerek, a dancefloor legjobbjai, a bulik királyai jól mentek a nyár utolsó havában is, így kiváló pozíciókat tudott magáénak a Pharao és az "I Show You Secrets", a Magic Affair és az "In The Middle Of The Night", valamint Mark'Oh és a „Love Song".

Akadt egy olyan csapat is a német listán, mely ekkor jegyezte egyik legnagyobb slágerét. Ha azt mondom, ez a dal a "Drean On, Dreamer" volt, akkor valószínűleg sokan rávágják, a csapat nem lehet más, mint a Brand New Heavies. Igazuk is van, az angol zenekar 1985-ben alakult Simon Bartholomew, Andrew Levy és Jan Kincaid triójával, majd 1990-ben jött a varázslatos hangú N'Dea Davenport, akivel teljes lett a csapat hangzása.

Az acid jazz úttörője és messze kiemelkedő képviselője lett a Brand New Heavies, mely a mai napig aktív, igaz, már nem eredeti felállásában. A csapat eddigi utolsó (sorrendben tizenegyedik) albuma 2019-ben jött ki, az alapítók közül Simon Bartholomew és Andrew Levy immár Angela Ricci énekesnővel viszi tovább a BNH sikerét, melyet közel hárommillió eladott album fémjelez.

Nézzük az öreg kontinens további országait is! Az All-4-One és az „I Swear” az élen állt Hollandiában és Svájcban is, Youssou N'Dour és Neneh Cherry pedig vezette a belga és a finn listát. Olaszországban a Reel II Real és az „I Like To Move It” állt az első helyen.

Mindeközben Ausztriában nem lehetett letaszítani az első helyről a Fabio Fritelli vezette formációt. Hogy ki is volt pontosan Fabio Fritelli, nos, ha azt mondom, ő volt maga Mo-Do, az osztrákoknál élen álló dal pedig az „Eins Zwei Polizei”, akkor már vélhetően mindenki képbe kerül. A Mo-Do érdekessége volt, hogy hiába az olasz származás, minden dalukat németül énekelték. Fabio Fritelli sajnos már nincs velünk, 2013 februárjában, mindössze 46 esztendősen önkezével vetett véget életének.

Ugorjunk tovább az Egyesült Államokba, nézzük, melyek voltak a legsikeresebb dalok a Billboard Hot100 listáján. Az előző hónap végén befejeződött az All-4-One nagy menetelése, az „I Swear” 11 hét után elköszönt az első helytől. Helyét a „Stay (I Missed You)” című dal vette át, Lisa Loeb és Nina Stories felvétele három héten át vezette az amerikai kislemezlistát.

A hónap végén aztán újabb váltás következett, érkezett ugyanis a Boyz II Men, mely ritkán látható sikerszériába kezdett. A kilencvenes évek R’n’B vonalának egyik legnagyobb csapata ugyanis az „I’ll Make Love To You” című slágerük 14 héten át vezette a Billboard Hot100 listáját, majd december elején egy másik dalukkal saját magukat váltották az élen! Érdekesség, hogy a 14 hét még csak nem is rekord, hiszen a csapat (mely összesen öt listavezető dallal szerepelt a listán) szűk egy évvel később egy Mariah Carey oldalán felénekelt nótával 16 hétig volt első.

Természetesen több más kiváló sláger is volt az amerikai listán 1994 augusztusában. Ott volt például Artis Leon Ivey Jr., aki ekkor került fel először a Top10-be az amerikai listán. A rapper persze nem születési nevén vált ismerté, a nagyközönség Coolio néven fogadta kegyeibe. Coolio számára a nagy áttörést a „Fantastic Voyage” hozta meg a tengerentúlon, mely egészen a harmadik helyig menetelt a listán. A 2022 szeptemberében, 59 évesen elhunyt Coolio egyébként összesen három dallal lett Top10-es előadó az Egyesült Államokban.

Ami a Billboard Hot100 további remek darabjait illeti, 1994 augusztusában ott volt a legjobbak között Elton John és az Oroszlánkirály betétdala, a „Can You Feel The Love Tonight”, a végleges búcsúját és visszavonulását épp a napokban bejelentő Aerosmith és a „Crazy”, vagy épp a Billboard klublistáját is meghódító Crystal Waters és a „100% Pure Love”.

Utunk végén hazaérkezünk, nézzük, melyek voltak a legkelendőbb magyar albumok 1994 augusztusában a MAHASZ eladási adatai alapján. Az év egyik legnagyobb dobása Horváth Charlie első szólóalbuma volt, mely nagyon betalált, ami nem csoda, olyan ikonikussá nemesedett slágerek kaptak helyet a szimplán csak „Charlie” névre keresztelt albumon, mint a „Jég Dupla Whiskeyvel” vagy a „Nézz az Ég Felé”. Az album végül platinalemez lett és a második helyig menetelt a MAHASZ listáján.

És azért még mazsoláztam pár kimondottan jól teljesítő magyar lemezt 1994 augusztusából: ott volt az eladási lista első felében például a Pa-Dö-Dő és a „Szép Az Élet És Én Is Szép Vagyok” című album (tudjátok, amikor már két hete másé volt a Szabó János) vagy épp a Carpe Diem „Élj A Mának” című anyaga.

Ez volt mai időutazásunk, folytatás egy hónap múlva, amikor is 1994 szeptemberének zenei felhozatalát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek