6 hónapnál régebbi cikk

Amikor a Rapeta után leszállt a Rapülők: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
player.hu
Amikor a Rapeta után leszállt a Rapülők: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Kijött a Rapülők hattyúdalát jelentő második album, a Rapeta mellett pedig a Take That, Freddie Mercury, Meat Loaf, a 4 Non Blondes, a Zhané, Mariah Carey és Moby uralta a listákat. Ezt hallgatta a világ 1993 októberében.

Megszokott zenei körutazásunkat kezdjük a ködös Albionban, nézzük, melyek voltak a legnagyobb slágerek 1993 októberében. Az új hónap új listavezetőt hozott a UK Top40 kislemezlistáján, az élre a Take That és Lulu lépett a „Relight My Fire” című dallal.

A Take That, vagyis Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen és Robbie Williams jó érzékkel vonta be a dalba hamarosan már 74 éves Lulu Kennedy-Cairns énekesnőt, a szerepek remek leosztása pedig két hétig tartó listavezető-státuszt jelentett. Maga a dal egyébként feldolgozás, az eredeti Dan Hartman nevéhez fűződik 1979-ből, a Take That az 1993-as „Everything Changes” albumhoz készítette el saját verzióját.

Két hét magaslati levegő után a Take That és Lulu elköszönt az első helytől, melyet egy amerikai rockénekes vett át. Ha azt mondom, az úriember neve Michael Lee Aday, akkor valószínűleg sokan hiába kutatnak emlékezetükben az illető után. A megvilágosodást a Meat Loaf művésznév hozhatja el. A sajnos 2022. január 20-án, 74 éves korában elhunyt énekes 1993-ban hosszú és gazdag pályafutása legnagyobb slágerét futtatta fel a slágerlisták első helyéig. Ez a dal az "I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)" című dal volt, melyet Jim Steinmann írt Meat Loaf 1993-ban megjelent hatodik, „Bat Out Of Hell II: Back Into Hell” címet viselő albumára.

A dal elképesztően sikeres lett, az Egyesült Államokba egymillió, Nagy-Britanniában 723 ezer, Németországban félmillió, Ausztráliában 140 ezer darab ment el a kislemezből, és ahogy mai, illetve az elkövetkező havi cikkünkből is kiderül, rengeteg országban vezette a slágerlistákat. Ami bizonyos: a derék briteknél hét héten át, egészen 1993 decemberéig nem mozdult el a UK Top40 első helyéről!

Ami a további dalokat illeti, olyan felvételek tűntek fel a Top10-ben, mint az Eternal és a „Stay”, a Chaka Demus And Pliers és a „She Don’t Let Nobody” és az Iron Maiden és a „Hallowed Be Thy Name”.

Menjünk tovább Németországba, ahol az előző hónap(ok)ban a 4 Non Blondes és a „What’s Up?” legyőzhetetlennek bizonyult a csapat egészen október végéig, összesen 10 héten át listavezető volt az Offizielle Deutsche Charts-on.

Volt egy dal, mely soha nem érte el az első helyet Németországban, viszont 13 héten át ott volt a dobogón, öt hetet a második, nyolcat a harmadik pozícióban töltve. Korábban Nagy-Britanniában már sikert-sikerre halmozott a két évvel halála után a „Living On My Own” című dal újrakeverésével ismét a listák élmezőnyébe jutó Freddie Mercury. A Queen egykori frontemberének dala ugyanis már 1985-ben megjelent egyszer, méghozzá első szólóalbumán, a „Mr. Bad Guy” című korongon. Akkor nem ért el átütő sikereket, 1993-ban azonban elkészült a dal No More Brothers Mix verziója, ez pedig hatalmas siker lett. Ahogy fentebb összegeztük, a németeknél 13 hétig volt dobogón!

Ami a német slágerlista további kiválóságait illeti, ott volt a Top10-ben az egyaránt második slágerével hódító DJ Bobo és a Culture Beat („Keep On Dancing” és „Got To Get It”), valamint a Die Prinzen és az „Alles Nur Geklaut”.

Ami az öreg kontinens további slágerlistáit illeti: a 4 Non Blondes élen állt Belgiumban, Hollandiában, Dániában és Norvégiában, a Pet Shop Boys és a „Go West” volt az első Írországban és Finnországban, míg Spanyolországban Ramirez és az „El Gallinero” nevével kezdődött a rangsor.

Lépjünk tovább egy kontinensnyit, lássuk, melyek voltak a legnagyobb slágerek az Egyesült Államokban 1993 októberében. A Billboard Hot100 kislemezlistájának első helyét még az előző hónapban hódította meg Mariah Carey, a korszak ünnepelt énekesnője ebben az időben adta ki harmadik, nemes egyszerűséggel csak "Music Box" névre keresztelt lemezét. Az albumról elsőnek a "Dreamlover" jött ki, mely végül egészen az esztendő tizedik havának végéig megőrizte az első helyet.

Mariah Carey első helye tehát betonbiztos volt, mögötte azonban komoly versengés zajlott a dobogóért. A Billboard Hot100 élmezőnyében ott volt a Renée Neufville és Jean Norris alkotta Zhané is legnagyobb sikerével, a "Hey Mr. DJ" című R&B dallal. A Zhané tagjai a kilencvenes évek elején egy philadelphiai templomi kórusban találkoztak, majd később DJ Jazzy Jeff és a Naughty By Nature segítségével igen szép sikereket arattak. A páros négy dallal is befutott a Hot100 első felébe, a legnagyobb slágerük azonban kétségkívül a "Hey Mr. DJ" lett.

A Billboard Hot100 októberi élmezőnyében ott volt még az Európában már befutott Billy Joel és a "River Of Dreams", a Tag Team és a "Whoomp! (There It Is)", valamint Janet Jackson és az "If".

A Billboard dance-listáján eközben szintén a Zhané volt október legjobbja, de kifejezetten jól szerepelt Richard Melville Hall, művésznevén Moby is, akiről kevesen tudják, hogy nem csupán kiváló DJ és producer, de remek fényképész is. 1993 őszén a „Move” című dala hasított a klubokban, a felvétel október végén az első helyre is fellépet az amerikai klublistán.

Utazásunk végén térjünk haza, nézzük, mely magyar album volt a legkelendőbb a lemezboltokban a MAHASZ listája alapján. A hónap egy nagy visszatérést hozott, kijött ugyanis a Rapülők második, egyben búcsúalbuma, a „Rapeta”.

Ahogy a címválasztás is mutatja, ez egyfajta ráadás volt, az első album sikerét követően ugyanis a közönség egyszerűen nem engedte, hogy az egy albumra tervezett Rapülők szárnyalása véget érjen. Az első lemez platinasikere után a „Rapeta” már nem szólt ekkorát, de azért ez is simán hozta az ötvenezer eladáshoz kötött aranylemez-státuszt, bearanyozva ezzel a feloszló Rapülők búcsúját.

Ez volt mai kalandozásunk, folytatás egy hónap múlva, 1993 novemberének legnagyobb slágereivel!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek