1 hónapnál régebbi cikk

Amikor a Beastie Boys szabotálta a nyarat: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
theithacan.org
Amikor a Beastie Boys szabotálta a nyarat: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

A soft rock és R&B fiúbandák között üdítően hatott a Beastie Boys punk/rap zenéje, de jól teljesített a Masterboy-Ice MC-La Bouche tengelyre támaszkodó eurodance vonulat is. Ezt hallgatta a világ 1994 júliusában.

Zenei időutazásunk első állomása szokás szerint Nagy-Britannia. Nézzük, 1994 júliusában mely dalok szerepeltek kiemelkedően a UK Top40 listáján.

Ahogy előző havi visszatekintőnkben már megírtuk, három évtizeddel ezelőtt a nyár nagy slágere a derék briteknél a Wet Wet Wet klasszikusa, a „Love Is All Around” volt. A pályáját 1982-ben beindító skót soft rock banda (mely nevét a két szavas fiúegyüttesek elleni lázadás és a nedves glasgow-i időjárás összegyúrásával alkotta meg) még június közepén lépett a csúcsra, és nem is mozdult el az első helyről 15 héten át. A dal eredetijét a hatvanas években a The Troggs énekelte, de az nem ment akkorát, mint a Wet Wet Wet feldolgozása, a Négy esküvő és egy temetés című film betétdalaként is felcsendülő verzió egészen őszig az első helyen állt.

Érdekesség, hogy 1994 júliusában a fiúbandák hónapja volt Nagy-Britanniában. Volt olyan hét, hogy a Wet Wet Wet mögött az All-4-One és az „I Swear”, valamint a Take That és a „Love Ain’t Here Anymore” állt a dobogón.

Ami a további top10-es dalokat illeti: szépen teljesített az adott hónapban a UK Top40 listáján a BC-52’s és a Flintstones-film betétdalaként sikeresnek bizonyuló „Meet The Flintstones”, a Gun és a „Word Up”, valamint az Aswad és a „Shine”.

Természetesen a táncoslábúak is megtalálták számításukat (és kedvenc dalaikat) 1994 júliusában a szigetországban. Masszívan ott volt az élmezőnyben a Reel II Real és Mad Stuntman második nagy kislemez sikere, a „Go On Move”, a Cappella és a „U&Me”, valamint a The Prodigy és a „No Good (Start The Dance)”.

Egyik, ekkor sikeres nagy slágere kapcsán emlékezzünk meg egy, a tengerentúlon és az európai rajongók körében is kultzenekarrá váló csapatról. A Beastie Boys neve összeforrt nem csupán a rap, de a punk műfajával is.

Az 1978 óta együtt zenélő trió, Michael „Mike D" Diamond, Adam „MCA" Yauch és Adam „Ad-Rock" Horovitz legendákká váltak az évtizedek alatt. Hét stúdióalbumuk mellett számos válogatáslemezt, EP-t és egyéb kiadványokat jegyezhettek fel diszkográfiájukba, mely a hip-hop legnagyobbjai közé emelte a hármast. 2011-ben a bandát beiktatták a Rock And Roll Hall Of Fame tagjai közé, a rap világában elfoglalt pozíciójukat jól mutatja, hogy Chuck D (Public Enemy) és LL Cool J vezette a beiktatást.

Sajnos a hivatalos ceremónián a fültő- és nyirokrákkal küzdő Adam „MCA" Yauch már nem vehetett részt, az együttes alapítója egy esztendővel később, 2012. május 4-én, mindössze 47 esztendősen elhunyt, négy évvel később pedig a kezdeti anyagokon gitározó, később az együttest elhagyó John Berry is eltávozott. Neki tulajdonítják egyébként a Beastie Boys elnevezést, sőt, a banda első fellépésére is még az ő lakásán került sor.

De visszatérve 1994-re, ebben az évben a banda három kislemezzel is kijött, a Beastie Boys korábbi sikerei ellenére (és szerény véleményem szerint az amerikai közízlés szégyenére) egyik sem jutott be a Billboard Hot100-ra. A „Sabotage” azonban az öreg kontinensen befutott, az európai rajongók értékelték a dalt és a hozzá készült, a hetvenes évek krimisorozatai előtt tisztelgő videóklipet. A "Sabotage" Nagy-Britanniában 400 000 példányban kelt el, és 2004-ben bekerült a Rolling Stone magazin 500-as listájára, mely minden idők legmeghatározóbb dalait rangsorolta.

Menjünk tovább Németországba, nézzük, mi volt a helyzet az Offizielle Deutsche Charts-on. Korábbi visszatekintőnkben már jeleztük, hogy 1994 júniusában az akkoriban még Marky Mark néven rappelő Mark Wahlberg és 2001. május 16-án Phoenixben autóbalesetben elhunyt Prince Ital Joe lépett a német lista élére. A páros annyira jól érezte magát a legmagasabb pozícióban (a német hallgatók pedig annyira szerették slágerüket), hogy a „United” öt héten át, egészen július második feléig vezette a német listát.

A „United” helyét átvevő dal aztán már egészen más stílust képviselt, az 1988-ban alakult kanadai alter rock banda, a Crash Test Dummies fennállása legnagyobb slágerével, a nemes egyszerűséggel Mmm Mmm Mmm Mmm" címre keresztelt dallal egy hétre az élre ugrott. A winnipegi együttes ezen a dalon kívül még két szerzeményével fért fel a német listára, de azok a 39. helynél sosem léptek előrébb.

A Crash Test Dummies egy hetes elsősége után érkezett a már a brit lista kapcsán is felemlegetett All-4-One és az „I Swear”, mely Németországban elsöprő sikernek bizonyult. A Jamie Jones, Tim "Delious" Kennedy, Alfred Nevarez, Tony Borowiak alkotta R&B formáció az Egyesült Államokban 11 héten át vezette a Billboard Hot100 listáját, ettől a teljesítménytől Németországban sem maradt el sokkal, az Offizielle Deutsche Charts élén 9 hetet töltött el a dal.

Természetesen rengeteg más kiváló szerzemény tűnt fel a német listán 1994 júliusában, ilyen volt DJ Bobo és az „Everybody”, a Masterboy és a „Feel The Heat Of The Night” vagy épp Ice MC és a „Think About The Way”.

Ami az öreg kontinens további országait illeti, Ausztriában Mo-Do és az „Eins Zwei Polizei”, Olaszországban a La Bouche és a „Sweet Dreams”, Hollandiában pedig a 2 Brothers On The 4th Floor és a „Dreams” állt az élen.

Menjünk tovább az Egyesült Államokba. Itt, ahogy fentebb már jeleztük, az All-4-One és az „I Swear” 11 héten keresztül nem mozdult el a listavezető pozíciójából. Pedig trónkövetelőkben nem volt hiány, 1994 júliusában ott volt az amerikai kislemezlista élmezőnyében például Warren G és az azóta már elhunyt Nate Dogg gigaslágere, az Above The Rim című filmben is felcsendülő „Regulate”.

De szintén a legjobbak között szerepelt a 2001. augusztus 25-én, mindössze 22 évesen repülőgép szerencsétlenségben életét veszítő Aaliyah első nagy slágere, a „Back&Forth” is. Aaliyah (polgári nevén Aaliyah Dana Haughton) ekkor adta ki első albumát, mely világszerte ismerté tette a korábban tehetségkutatókat megnyerő, a televízióban is szereplő ifjú énekesnőt. Aaliyah több millió eladott lemezzel, filmszerepekkel és Grammy-jelölésekkel a háta mögött, de még bőven pályája csúcsai előtt hunyt el egyik videóklipjének forgatásakor.

Utunk végén térjünk haza, nézzük, mely magyar albumok szerepeltek jól 1994 júliusában a MAHASZ eladási listáján. Ebben az évben jött ki Demjén Ferenc albuma, a „Dalok A Szerelemről” pedig kiválóan teljesítette a lemezboltokban, 1994 hetedik havában stabilan harmadik helyig jutott az eladási listákon.

Ez volt mai visszatekintőnk, folytatás egy hónap múlva 1994 augusztusának legnagyobb slágereivel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek