11 hónapnál régebbi cikk

Amikor az egekbe ugrott a House Of Pain-őrület: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/House Of Pain
Amikor az egekbe ugrott a House Of Pain-őrület: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Mindenki a House Of Pain slágerére ugrált, de nagyot alkotott George Michael, Janet Jackson, a The Beloved és a Run DMC is, míg itthon az EDDA vitte a prímet tizenötödik albumával. Ezt hallgatta a világ 1993 ötödik havában.

Térben és időben tett zenei csavargásaink menetén nem változtatunk, ezúttal is Nagy-Britanniában kezdünk: nézzük, mely dalok voltak a kedvencek 1993 májusában a UK Top40 slágerlistáján. Az előző visszatekintőben olvashattátok, hogy 30 évvel ezelőtt az áprilist a skót new wave banda, a The Bluebells és a „Young At Heart” töltötte az élen.

A május aztán új listavezetőt hozott, az első helyre egy komplett sztárgárda lépett, George Michael a Queen és Lisa Stansfield közreműködésével foglalta el a legmagasabb pozíciót a „Five Live” EP-vel. A lemez gyakorlatilag Freddie Mercury előtt tisztelgett. A nevéből adódóan nem is annyira kislemez, sokkal inkább EP öt, egyes országokban hat dalt tartalmazott, így ott volt a „Killer” vagy épp a Queen ikonikus slágere, a „Somebody To Love”. A korong teljes bevételét a az AIDS ellen küzdő Mercury Phoenix Trust nevű szervezet kapta. A „Five Live” végül összesen három hetet töltött az élen a brit listán.

Az elsőséget május közepén aztán egy olyan dal foglalta el, mely korábban, áprilisban már Németországot meghódította. Ez a dal nem volt más, mint az akkor berobbant új svéd szuperbanda, Ace Of Base (Jonas "Joker" Berggren, Ulf "Buddha" Ekberg, Jenny Berggren és Malin "Linn" Berggren összetételben). A négyes első világslágerével, az „All That She Wants” című dallal szintén három hétig állt az élen.

Szintén 1993 májusában tűnt fel a brit slágerlistán egy olyan nóta, mely eljutott ugyan a To10-be, de a dobogó közelébe már nem fért oda. Ezzel együtt korszakos zenévé nőtte ki magát az azóta eltelt évtizedekben, a mai napig számos filmben, reklámban feltűnik, ráadásul elképzelhetetlen nélküle egy magára valamit is adó hip-hop party.

DJ Lethal, Danny Boy és Everlast, vagyis a House Of Pain az alapító Everlast rövid szólókarrierje után állt össze, a fiúk még a gimnáziumból ismerték egymást. A Tommy Boy Records látott fantáziát a fiúkban, akiknek bemutatkozó albuma, a „Fine Malt Lyrics” elérte a platina szintet, a lemez legnagyobb slágerének pedig a „Jump Around” bizonyult, melynek zenéjét a Cypress Hill tagja, DJ Muggs jegyezte. A „Jump Around” a világ minden táján jól szerepelt, ahogy fentebb jeleztem, a brit listán is odafért az első tízbe.

Ami a további helyezetteket illeti: a UK Top40 élmezőnyében olyan dalok tűntek fel 1993 májusában, mint a Green Jelly és a „Three Little Pigs”, a 2Unlimited és a „Tribal Dance”, Janet Jackson és a „That's The Way Love Goes”, valamint Louchie Lou és Michie One párosa a „Shout (It Out)” című kislemezzel.

Menjünk tovább Németországba, nézzük, melyek voltak az Offizielle Deutsche Charts legnépszerűbb dalai három évtizeddel ezelőtt. Az 1993-as esztendő ötödik havának első napjai egy nagy menetelés végét jelentették Németországban, elköszönt ugyanis az első helytől a nyolc héten át listavezető Ace Of Base és az „All That She Wants”, az új éllovas pedig az elmúlt hónapokban a tengerentúlon arató Snow és az „Informer” lett. A dal kis késéssel futott be az öreg kontinensen, viszont érkezése diadalmas volt: Németországban például 7 héten át, egészen június közepéig megőrizte első helyét.

A dobogó legmagasabb fokára ugyan nem jutott fel Haddaway és a „What Is Love”, ugyanakkor 14 héten át ott volt az első három helyezett között, így a májust is második pozícióban élvezhette a holland-trinidadi énekes. Természetesen akadtak további remek nóták a német kislemezlistán: ott volt például az első tízben a brit elektronikus zene egyik gyöngyszemének számító The Beloved és a „Sweet Harmony”. Az édes harmónia kiválóan sikerült a csapatnak, az 1983-as indulást még a new wave, majd az indie hangzás uralta, a nagy sikereket azonban a kilencvenes években a pop/electric hozta meg a csapatnak. A legnagyobb sláger a „Sweet Harmony” lett, mely az MTV Video Music Awards-on is jelölést kapott a nézők kedvenceként.  

A német listán ott volt még a legjobbak között 1993 májusában a Captain Hollywood Project és az „Only With You”, a U96 és a „Love Sees No Colour”, valamint az East 17 és a „Deep”.

Ami az öreg kontinens további részeit illeti, a 2Unlimited azt a bravúrt tudta véghez vinni, hogy 1993 májusában két különböző országban, két különböző dallal volt listavezető, a „Tribal Dance” Spanyolországban, a „No Limit” Franciaországban állt az élen. Haddaway és a „What Is Love” Hollandiában és Ausztriában vezette az eladási listákat, míg Snow és az „Informer” Svédországban, Dániában, Norvégiában, Finnországban és Svájcban is a helyi kislemezlista első helyén állt, ráadásként pedig vezette az Eurochart Hot100 mezőnyét is.

Menjünk tovább a tengerentúlra, nézzük, mi volt a helyzet a Billboard Hot100 slágerlistáján. Az előző hónapot épp Snow zárta az élen, az Egyesült Államokban azonban május elejére már leáldozóban volt az „Informer” sikere, a dal el is búcsúzott a lista legmagasabb pozíciójától. Az új listavezető az amerikai R&B formáció, a Silk lett, mely a „Freak Me” című dallal két hétig vezette a Billboard Hot100 mezőnyét.

Két hét után ismét jött a váltás, befutott az első helyre Janet Jackson és a „That’s The Way Love Goes”, mely végül időtálló slágernek bizonyult a tengerentúlon: Nem kevesebb, mint nyolc héten át, egészen 1993 júliusának elejéig el sem mozdult az első helyről! Janet Jackson sikere persze nem volt meglepő, pályafutása során elképesztő számokat hozott össze a Billboard Hot100 listáján: Összesen 41 dala került fel, 27 jutott el a Top10-be és 10 listavezető is lett!

Janet mögött olyan dalok jutottak el a Top10-be 1993 májusában, mint Whitney Houston és az „I Have Nothing”, Paperboy és a „Ditty”, vagy épp az H-Town és a „Knockin’ Da Boots”.

A Billboard Dance listáján közben két nagyágyú váltotta egymást az élen, előbb Robin S és a „Show Me Love”, majd Michael Jackson és a „Who Is It” vezette a klublistát 2-2 hétig.

A rap/hip-hop listán szintén egy legendás csapat állt az élen, az első hely ugyanis 1993 májusában a Run DMC birtokába került, a trió ekkor a „Down With The King” című nótájával hódította meg a listát. Az utánozhatatlan trió elképesztő hatással volt a műfaj alakulására, nem véletlenül ők voltak az elő rap-banda, mely a Rolling Stone magazin címlapjára került. A „Down With The King” az 1993-as albumuk címadó szerzeménye volt, az album az Egyesült Államokban és Kanadában is aranylemez lett!

Utunk végén hazatérünk, nézzük, mely lemezek voltak a legkelendőbbek itthon 1993 májusában, ennek eldöntésében a MAHASZ eladási listája lesz segítségünkre. 1993-ban jött ki az EDDA sorrendben tizenötödik albuma, az „Elveszett Illúziók”. Az album szépen teljesített az esztendő ötödik havában, hiszen szép lassan felkúszott a MAHASZ listájának második helyére, ami az olyan slágereknek is köszönhető volt, mint az „Utolsó Érintés”.

Ennyi volt mostani túránk, folytatás egy hónap múlva, 1993 júniusának legnagyobb zenéivel!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek