1 évnél régebbi cikk

És akkor Haddaway feldobta a kérdést: What is Love?: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
tv90s.com
És akkor Haddaway feldobta a kérdést: What is Love?: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

Az egész világ Haddaway és a Sing Hallelujah-val robbantó Dr. Alban slágerét fújta, de nagyszerű muzsikával jelentkezett Jaydee, a Cappella, Robin S és a Spin Doctors is. Ezt hallgatta a világ 1993 negyedik havában.

Utunkat a szokott helyen kezdjük, nézzük, melyek voltak a legsikeresebb dalok 1993 áprilisában Nagy-Britanniában, a UK TOP40 listáján. Előző visszatekintőnkben olvashattátok, hogy a márciust Orville Richard Burrell, vagyis Shaggy zárta az élen az „Oh Carolina” című dallal. Április elején aztán jött a könnyes búcsú az első helytől, a derék britek ugyanis új listavezetőt köszönthettek.

Fellépett a legmagasabb pozícióba a The Bluebells és a „Young At Heart”. A The Bluebells egy skót new wave banda volt, mely főleg a a csatornán túl számított ismert és elismert együttesnek. Pályafutásuk során négy dallal jutottak be a UK Top40-ba, ezek közül kettő került be a Top10-be, de csak a „Young At Heart” lett listavezető. Ez a nóta azonban nagyon sikeres volt, négy héten keresztül állt az élen, tulajdonképpen a teljes áprilist az első helyen töltötte.

Természetesen nagy volt a tülekedés a listavezető mögött, a második helyet szinte egész áprilisban az egy hónappal korábban az amerikai kislemezlista első helyét elérő Snow és az „Informer” birtokolta, míg a kanadai rapper mögött egy kiváló dance nóta következett.

A Sub Sub és Melanie Williams közös nótája, az „Ain’t No Love (Ain’t No Use)” óriási siker volt a briteknél. Az előadó, a Sub Sub angol dance csapatként alakult, Handforthben, 1991-ben. A táncos Jimi Goodwin és a Williams-ikrek, Andy és Jez számítottak alapító tagnak. A társaság legnagyobb sikere ez az 1993-as dal volt, mely nem csak a brit listán, de szerte Európában és a tengerentúlon is a klubok nagy kedvence lett. Az „Ain’t No Love (Ain’t No Use)” összesen 11 hétig szerepelt a brit listán, ebből hat héten át el sem mozdult a Top10-ből!

Talán mondanom sem kell, további remek dalok tűntek fel akkoriban a brit lista élmezőnyében, így a Cappella is, mely a „U Got 2 Know” című dallal söpörte be a klubok népének elismerő csettintéseit. A Cappella még 1987-ben alakult, egy olasz menedzser, Gianfranco Bortolotti irányításával. Az eurodance formáció, mint a jó olasz bor, lassan ért be, de aztán a kilencvenes években a műfaj meghatározó szereplője lett.

Az igazán nagy siker 1993-ban jött el, a „U Got 2 Know” a slágerlisták élmezőnyébe lőtte a csapatot, igaz, jogi vitákba keveredett a Cappella néhány hangminta felhasználása miatt. Ez azonban nem fékezte le a sikereket, a Cappella még úgyis hosszú évekig a dancefloor zászlóshajója lett, hogy Gianfranco Bortolotti olyan ütemben cserélgette a frontembereket, mint más azt a bizonyos alsóneműt.

Ami a további brit listás dalokat illeti, 1993 áprilisában ott volt még a Top10-ben a Jade és a „Don’t Walk Away”, Robin S és a „Show Me Love” és Shabba Ranks és a „Mr. Loverman”.

Lépjünk tovább Németország felé, nézzük mi történt az Offizielle Deutsche Charts élmezőnyében 1993 áprilisában. Az előző hónapot az élen záró új svéd csodanégyes, a pályafutása legszebb időszakában, 1993 és 2002 között négy albumot összesen 30 millió példányban eladó Ace Of Base köszönte szépen, megőrizte első helyét.  Jonas "Joker" Berggren, Ulf "Buddha" Ekberg, Jenny Berggren és Malin "Linn" Berggren első világslágere, az az „All That She Wants” összesen nyolc hétig vezette a német kislemezlistát.

Mocorgásban persze nem volt hiány az ABBA-utódok mögött, ott volt például a második helyen egy olyan dal, mely talán az egész kilencvenes évek diszkó és klubkorszakának legikonikusabb szerzeménye, egyben talán a német lista történetének legbalszerencsésebb nótája. Ez a dal ugyanis 10 héten át második volt úgy, hogy az első helyre végül nem sikerült felkapaszkodnia. Az „Örök Második” jelzőt mégsem aggatnánk rá Haddaway világslágerére.

Bizony, bizony, a „What Is Love” az a dal, mely 10 héten át második volt Németországban, pedig aztán a holland-trinidadi születésú énekes, Alexander Nestor Haddaway mindent beletett ebbe a dalba, amit az eurodance jelentett a kilencvenes években. A ma már 58 éves Haddaway anno szülei válása után apjával előbb Európában, majd az Egyesült Államokban élt. Később aztán Kölnben telepedett le, ahol koreográfusként, majd énekesként ért el egyre nagyobb sikereket. A „What Is Love” aztán azonnal világsztárrá emelte, ami nem csoda: a dal 13 országban listavezető lett és a maxiból majd 3 millió darabot adtak el világszerte.

Az 1998-as A Night At The Roxbury, itthon Diszkópatkányok címen futó film főcímdalaként erősítette meg ismertségét, ráadásul a „What Is Love” megszámlálhatatlan szavazáson került be különböző listákra. Így az eurodance történetének legjobb 10 dala vagy épp a kilencvenes évek 100 legjobb dance nótája közé.

Az Ace Of Base és Haddaway mögött közben olyan kiváló dalok hasítottak az Offizielle Deutsche Charts élmezőnyében, mint Dr. Alban és a „Sing Hallelujah”. Ennek a dalnak az íve nagyon hasonlított Haddaway nótájának meneteléséhez. A „Sing Hallelujah” soha nem lépett fel a dobogóra Németországban, legjobb helyezése a negyedik volt, ugyanakkor alig volt olyan másik dal 1993-ban, mely ilyen sokáig a Top10-ben tudott maradni. Dr. Alban ugyanis egyik legikonikusabb dalával 16 héten át megőrizte tagságát az Offizielle Deutsche Charts Top10-es mezőnyében. A maxiból Németországban bő félmillió fogyott, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a dal később szintén a dancefloor klasszikusai közé emelkedett.

Ami az öreg kontinens többi slágerlistáját illeti, Franciaországban Jordy és az „Alison”, Olaszországban, Svédországban, Dániában, Norvégiában és  Svájcban a 2Unlimited és a „No Limit” állt az élen. Írországban Shaggy és az „Oh Carolina”, Spanyolországban és Görögországban pedig a  Depeche Mode és az „I Feel You” állt az élen.

Mindeközben Belgiumban egy holland lemezlovas és producer, bizonyos Robin Albers állt az élre. Így valószínűleg senki nem tudja, kiről is van szó, de ha azt mondom, hogy az úr nem más, mint Jaydee, a dal pedig a „Plastic Dreams”, akkor minden bizonnyal sokan képbe kerülnek. A house klasszikusa nem csupán Belgiumban futott be, elérte a világ minden klubját, a tengerentúlon például a US dance lista első helyét is megcsípte magának.

Ha már szóba került az Egyesült Államok, lépjünk is át egy óceánt és lessük meg, melyek voltak a nagy slágerek odaát 1993 áprilisában. Az előző hónapot a Billboard Hot100 elő helyezettjeként Snow zárhatta, az „Informer” pedig áprilisban sem adta lejjebb: a dal egészen a hónap végéig megtartotta a legmagasabb pozíciót, Snow végül hét héten ár tudta vezetni a Billboard Hot100 kislemezlistáját.

Természetesen Snow mögött is remek dalok nyomultak: az előző hónapban is dobogós Dr. Dre és a „Nothing But A „G” Thang” áprilisban is megtartotta pozícióját, de szépen szerepelt a New York koncerttermeiből induló rockbanda, a Spin Doctors is, mely a „Two Princes” című dallal verekedte be magát a Top10-be.  

Az 1988-ban alakult és egy rövid, két évig tartó szünetet leszámítva a mai napig is aktív banda masszív szereplője az amerikai rockéletnek: a Spin Doctors korábban már kapott jelölést az American Music Award és a Grammy-díj kapcsán is. A „Two Princes” a világ szinte minden országában Top10 sláger lett, Nagy-Britanniában például 400 ezer, Németországban 250 ezer példányban kelt el!

Utunk végén lessük meg, melyek voltak a kedvelt és kelendő lemezek Magyarországon, a MHASZ eladási listája alapján. 1993 áprilisában a lista élén Ákos és a „Karcolatok” állt, de a magyar előadók közül jól szerepelt Zámbó Jimmy és a „Számíthatsz Rám” című album, valamint a Boney M feldolgozásokkal jelentkező Neoton is. Ugyancsak jól fogyott az EDDA Művek sorrendben tizenötödik albuma, az „Elveszett Illúziók”, melynek legnagyobb slágerének végül az „Utolsó Érintés” bizonyult.

Ennyi volt mostani utunk, ezek voltak a legnagyobb slágerek 1993 áprilisában, folytatás egy hónap múlva, 1993 májusának legnagyobb zenéivel!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek