1 évnél régebbi cikk

Snow, Dr. Dre és az Ace Of Base vitte a prímet: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Ace of Base
Snow, Dr. Dre és az Ace Of Base vitte a prímet: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
·Zeneslágerlista·Utolsó frissítés: undefined

Elindult az Ace Of Base diadalmenete, de nagy slágerrel jelentkezett Dr. Dre, Snow, Shaggy, Lenny Kravitz és a zseniális Paul McCartney is, míg itthon befutott Ákos első szólóalbuma. Ezt hallgatta a világ 1993 márciusában.

A megszokott útvonalon haladunk, elsőként Nagy-Britannia az úti cél. Nézzük, mely dalok voltak a legnépszerűbbek a UK Top40 listáján 1993 márciusában. Előző havi visszatekintőnk ott zárult, hogy a két belga producer, Jean-Paul de Coster és Phil Wilde vezetésével a 2Unlimited, vagyis  az énekesnő Anita Doth és a rapper Ray Slijngaard állt az élre a „No Limit” című dallal. A határtalan páros és dance-slágere összesen öt hétig őrizte meg vezető helyét a ködös Albionban.

Az új listavezető március 14-én foglalta el a trónt, az illető pedig nem volt más, mint Orville Richard Burrell. Ha ez a név nem mond semmit, akkor azon nem csodálkozom, ne de ha úgy említem az urat, hogy ő Shaggy, akkor már mindjárt más a helyzet! A napjainkban már 54 esztendős reggae-mester nem kisebb dolgot tett a kilencvenes években, mint hogy megreformálta, modernizálta és újra divatba hozta a műfajt.

Ezen rögös út egyik első mérföldköve volt az „Oh Carolina” című dal, mely Európában óriási kedvenc lett, a brit listát vezette, de nem volt olyan ország szinte, ahol ne jutott volna el a legjobb hat közé a slágerlistán. Érdekes módon az Egyesült Államokban, ahol azért mélyebben beivódott a reggae-kultúra, ez a modernebb felfogás nem ütött be annyira, az „Oh Carolina” csak az 59. helyig jutott a Billboard százas listáján. Nagy-Britannia azonban kárpótolta Shaggy slágerét, itt két hétig az első helyen állt a dal.

Természetesen Shaggy mögött nagy volt a tülekedés, az első tízben rengeteg kiváló nótát találtunk három évtizeddel ezelőtt. A dobogóra érdekes módon odaért még egy remek előadó a reggae és dancehall stílusából, az úriember nem volt más, mint Shabba Ranks, aki a „Mr. Loverman” taktusaival elhozta a nyarat a brit márciusba.

Az 1966-os születésű Rexton Rawlston Fernando Gordon számra ez volt karrierje legnagyobb sikereket hozó időszaka, 1992-ben és 1993-ban is megkapta ugyanis az Év Legjobb Reggae Albumáért járó Grammy-díjat, természetesen két különböző, egymást követő albumért (As Raw As Ever és X-tra Naked). A kislemezek közül a fentebb említett „Mr. Loverman” végül öt héten keresztül tanyázott a UK Top40 első tíz dala között.

Ami a további remek dalokat illeti, 1993 márciusában ott volt a brit lista legjobbjai között a Jamiroquai és a „Too Young To Die”, Monie Love és a „Born To Breed” és Lenny Kravitz elnyűhetetlen klasszikusa, az „Are You Gonna Go My Way”.

Menjünk tovább Németország felé, nézzük, hogyan festett az Offizielle Deutsche Charts 1993 márciusában. Az élen már a hónap elején változás történt, hat hét után elbúcsúzott az első helytől Whitney Houston és az "I Will Always Love You”, az új listavezető pedig egy olyan négyes lett, mely ekkor indult világhódító útjára, majd ezt követően hosszú évekig a popzene egyik legfényesebb csillagává vált.

A négyes a legszebb svéd hagyományokat ápolva két hölgyből és két úrból állt (nem véletlenül tartották az ABBA méltó utódjának), Jonas "Joker" Berggren, Ulf "Buddha" Ekberg, Jenny Berggren és Malin "Linn" Berggren alkotta az Ace Of Base néven ismertté vált formációt. A kimondott alapító a három Berggren testvér fiú tagja, Jonas volt, aki a kezdeti punk és techno próbálkozások után hozta össze a négyest. A végeredmény 1993 és 2002 között négy stúdiólemez, 30 millió feletti eladással. A kezdet pedig ez a dal volt, az „All That She Wants” sikert sikerre halmozott, a német slágerlistát például nem kevesebb, mint nyolc héten át, egészen április utolsó hetéig vezette!

Ez az első hely már csak azért is volt értékes az Ace Of Base számára, mert a brit listavezető 2Unlimited mellett egy legendás zenészt is sikerült megelőznie a svéd kvartettnek. Az egykori Beatles-tag Paul McCartney szólókarrierjének egyik ékkövével, a „Hope Of Deliverance” című dallal ostromolta a listákat 1993 elején. A kiváló nóta Németországban is hangos sikert aratott, az Offizielle Deutsche Charts dobogóját is elérte, összesen végül 11 héten át megtartotta pozícióját a Top10-ben!

Ami a további nótákat illeti: 1993 márciusában a német lista élmezőnyében ott volt a Dance 2 Trance és a „Power Of A.merican N.atievs”,  a Depeche Mode és az „I Feel  You”, a USURA és az „Open Your Mind”, valamint Leila K. és az „Open Sesame”.

Ami a többi európai országot illeti: a spanyol, a holland, az ír, a norvég és az osztrák slágerlista mellett az European Dance Radio Top25 és az Eurochart Hot100 listáján is a 2Unlimited és a „No Limit” állt az élen. Közben Olaszországban Enrico Ruggeri és a „Mistero”, Finnországban a Metallica és a „Sad But True”, Dániában pedig a Cut ’N Move és a „Give it Up” foglalta el az első helyet.

Menjünk tovább a tengerentúlra, ahol szintén véget ért Whitney Houston és az "I Will Always Love You” uralkodása. A Billboard Hot100 első helyét mindössze egy hétre Peabo Bryson és Regina Belle vette át az Aladdin című Disney-produkció főcímdalával, az „A Whole New World” című nótával. Ezt követően egy besúgó foglalta el a legmagasabb pozíciót, igen, igen, az illető Snow, vagyis Darrin Kenneth O'Brien, a dal pedig az „Informer”.

A kanadai rapper a dalban is közreműködő MC Shan segítségével futott be, az „Informer” pedig egy saját, meglehetősen erős és komoly tapasztalat alapján készült. 1989-ben Snow-t kétrendbeli gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatták, ám egy év után végül a vádakat ejtették és szabadulhatott. A dal mindenesetre telitalálat lett, összesen hét hétig vezette a Billboard Hot100 listáját.

1993 márciusában egy ikonikus hiphop-klasszikus foglalta el a második helyet a Billboard Hot100 listáján, ez pedig nem volt más, mint Dr. Dre és a „Nothing But A „G” Thang”. A Snoop Dogg (akkor még Snoop Doggy Dogg) közreműködésével készült dal Dr. Dre „The Chronic” című albumának egyik ékköve volt, maga az album pedig minden idők egyik legjobb rapkorongjának számít. Az N.W.A egykori alapító tagja azóta is a hiphop állócsillaga, ez nem kis részben köszönhető az olyan dalok sikerének, mint amilyen a „Nothing But A „G” Thang”.

1993 márciusában olyan előadók és dalaik tűntek fel még az amerikai kislemezlistán, mint a Jade és a „Don’t Walk Away” vagy ép a Positive K és az „I Got A Man”.

Ami a Billboard dance listáját illeti, a szakírók illetve az eladási adatok alapján elkészített listákon olyan dalok bizonyultak a legelismertebbnek, mint Whitney Houston és az „I’m Every Woman”, Bobby Brown és a „Get Away” vagy a jazz alapokra építkező, így teljesen egyedi hangzást képviselő Digable Planets és a „Rebirth Of Slick (Cool like Dat)”.

Utazásunkat természetesen hazaérkezve fejezzük be. Nézzük, mely lemez számított kelendő újdonságnak Magyarországon 1993 márciusában a MAHASZ eladási listája alapján. Ebben a hónapban robbant be és menetelt egészen a dobogóig Kovács Ákos, a Bonanza Banzai korábbi frontembere első szólóalbumával, a „Karcolatok” című anyaggal. Ez jelentősen eltért a korábbi Bonanza-hangzástól azonban ez nem jelentette azt, hogy az együttes rajongótábora nem tudott volna azonosulni az új anyaggal. Ákos és a „Karcolatok” hosszú ideig dobogós maradt a MAHSZ listáján.

Ezek voltak tehát a legnagyobb slágerek 1993 márciusában, folytatás egy hónap múlva, 1993 áprilisának legnagyobb slágereivel!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek