1 évnél régebbi cikk

Most sem volt karácsony Kevin, Mariah és a Wham! nélkül
Fehérvár Médiacentrum fotója
youtube.com
Most sem volt karácsony Kevin, Mariah és a Wham! nélkül

Vannak dolgok, melyek – alakuljanak bárhogy is a világ dolgai – sosem változnak. Ilyenek a karácsonyi zenehallgatási szokásaink is: Mariah Carey, a Wham! és Brenda Lee idő- és ízlésálló zenéi ezúttal is a karácsonyi időszak leghallgatottabb slágerei voltak.

Időről időre énekesnők, énekesek és együttesek sora próbálkozik maradandót alkotni a karácsonyi zenei piacon, ez azonban rendre csupán rész- és átmeneti sikereket hoz számukra. Nem volt ez másként 2022 végén sem, legalábbis alkalmi kutakodásunk alapján továbbra is az évtizedes ünnepi nóták voltak a leghallgatottabb dalok a most mögöttünk hagyott karácsonykor.

A Spotify minden héten elkészíti streamelési listáját. Ez alapján a december 23. és 29. közötti időszakban az első tíz helyezett nóta zöme karácsonyhoz kapcsolódó dal volt:

  1. Mariah Carey: All I Want for Christmas Is You (1994)
  2. Wham!: Last Christmas (1984)
  3. Brenda Lee: Rockin' Around The Christmas Tree (1958)
  4. Bobby Helms: Jingle Bell Rock (1957)
  5. SZA: Kill Bill (2022)
  6. Michael Bubblé: It's Beginning To Look A Lot Like Christmas (2011)
  7. Andy Williams: It's The Most Wonderful Time Of The Year (1963)
  8. José Feliciano: Feliz Navidad (1970)
  9. Arian Grande: Santa Tell Me (2014)
  10. Dean Martin: Let It Snow! Let It Snow! Let It Snow! (1959)

Jól látszik, a Top10 finoman szólva sem hemzseg a friss daloktól. Az egyetlen új kiadás SZA „Kill Bill” című dala, mely az amerikai énekes-dalszerző második albumának kislemezeként jelent meg 2022. december 9-én (a dal címe nem véletlenül egyezik meg a Tarantino-féle moziklasszikussal, a film(ek) adták az inspirációt SZA számára a féltékenységről és megcsalásról szóló dal megírásához).

A Top10-ben gyakorlatilag ez az a dal, mely egyrészt 2022-es kiadású, másrészt nem kapcsolódik szorosan az ünnepekhez. Az első három helyezett szinte előre borítékolható volt: Mariah Carey, a Wham!, illetve Brenda Lee időtálló darabjai az elmúlt évekhez hasonlóan nem találtak kihívóra.

Ez a mai előadók számára erősen arcpirító kritika, hiszen 1994-es, 1984-es és 1958-as dalokról beszélünk, melyek ráadásul nem csupán a Spotify, de a YouTube felületén is kiválóan teljesítenek. Mariah Carey több verziót is futtat csatornáján, az eredeti klip 752 milliós nézettségnél jár, ebből 63 millió az elmúlt két évre datálódik. Még nagyobbat ment az elmúlt két karácsony alatt az úgynevezett „Make My Wish Come True Edition”, a dal ezen, 2019-ben feltöltött verziója két éve még 146 milliós nézettségen állt, ma pedig már 388 millió megtekintésnél tart. Nincs másként ez a Wham! és a „Last Christmas” esetében sem: a két éve még 602 milliós nézettséget két karácsonyi időszak felvitte 772 millióra. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy nemcsak a Reszkessetek, betörők! Kevinje, de Mariah és a Wham! nélkül sincs karácsony!

Kapcsolódó
Melyik híres karácsonyi dalokból idéztünk magyarul?

Karácsony, szeretet, hó és boldogság, vagy valami egészen másról szólnak a legismertebb karácsonyi dalok szövegei? Ismerjük a szövegek jelentését, vagy csak dúdoljuk őket? Kvíz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek