1 hónapnál régebbi cikk

A szombat éjszakákat Whigfield, az aggódó lányokat Sipos F. Tamás mentette meg: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
Whigfield
A szombat éjszakákat Whigfield, az aggódó lányokat Sipos F. Tamás mentette meg: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Itthon Sipos F., a nemzetközi listákon Whigfield táncoltatta meg a szombat éjszakákat, a ritmust pedig a Corona adta. Rajtuk kívül nagyot ment a Duke, Mo-Do, Mark’Oh, a La Bouche, a Snap!, az M People és Warren G. Ezt hallgatta a világ 1994 szeptemberében.

Ha valami bevált, ne változtassunk rajta, zenei időutazásunkat kezdjük Nagy-Britanniában, a UK Singles Chart 100 listájával.

Egy korszak véget ért a lista első helyén: a 15 hétig listavezető Wet Wet Wet és a "Love Is All Around" elköszönt a legmagasabb pozíciótól, mely a szombat éjszakákról éneklő Whigfield vett át. Az 1970-es születésű dán énekesnő, modell és szövegíró Sannie Charlotte Carlson mögött olasz produceri gárda tevékenykedett, így együtt adták ők a Whigfield formációt, melynek arca természetesen dán hősnőnk volt. A „Saturday Night” végül uralni tudta 1994 szeptemberét a brit listán (érdekesség, hogy a dal már 1993-ben megjelent, de csak egy évvel később futott be igazán), összesen 4 héten át volt listavezető Nagy-Britanniában.

Hegy mennyire nemzetközi volt a lista, jól mutatja, hogy a dán énekesnővel listavezető olasz projekt mögött egy brazil énekesnővel dolgozó olasz producer állt a második helyen a briteknél. A brazil énekesnő Olga Maria de Souza, az olasz producer Francesco "Checco" Bontempi, ismertebb nevén Lee Marrow volt, kettejük közös művésznevét pedig nem kell bemutatni, ez volt a Corona. A páros legismertebb slágere a „Rhythm Of The Night” volt, mely 1994 szeptemberében második helyig menetelt a UK Singles Chart 100 listáján. Nagy-Britanniában egyébként 600 000 példányban ment el a kislemez, de Franciaországban és Németországban is elkelt belőle 250 000, Olaszországban pedig 100 000 darab.

Ami a brit lista további kiválóságait illeti, olyan dalok tűntek fel 1994 szeptemberében, mint Kylie Minogue és a „Confide In Me”, vagy épp az REM és az egyik személyes nagy kedvencem, a „What’s The Frequency, Kenneth?”.

Természetesen a táncoslábúakra sem jártak rossz idők három évtizede, olyan dalok voltak slágerek a brit listán, mint a Duke és a „So In Love With You”, a Grid és a „Rollercoaster” és a Prodigy és a kultikussá nemesedett „Voodoo People”.

Menjünk tovább Németországba, ahol az Offizielle Deutsche Charts élén az amerikai R’n’B formáció, az All-4-One és az „I Swear” nyolc hetet töltött. A tengerentúli csapat diadalmenete egészen a hónap végéig tartott ki, ekkor ugyanis megérkezett az Ausztriában már egy hónappal korábban élre álló Mo-Do és az „Eins Zwei Polizei”. A Fabio Fritelli vezette formáció négy héten át vezette a német listát. Sajnos Fabio Fritelli élete később tragikus fordulatot vett, démonaival való küzdelmét feladta és 2013 februárjában, mindössze 46 esztendősen önkezével vetett véget életének.

Természetesen míg az All-4-One és Mo-Do az első helyért meccselt, több kiváló előadó és dal is feltűnt a német listán. Ilyen volt a brit listát már meghódító Wet Wet Wet és a "Love Is All Around" vagy épp Mark’Oh, aki a „Love Song” segítségével az elektronikus vonalat is a dobogó tövébe segített 1994 szeptemberében. A Mark’Oh név mögött a Marko Albrecht, André Schöttel duó állt, akik végül a maxi negyedmilliós eladási példányszámát ünnepelhették. A happy hardcore/happy trance nóta sikerét jól jelzi, hogy 1994 júliusa és 1995 márciusa között összesen 31 héten át szerepelt a német listán, ahol 1994 szeptemberében a Top10 tagja is volt.

Ami a német lista további főszereplőit illeti, 1994 szeptemberében ott volt az élbolyban DJ Bobo és az „Everybody”, a La Bouche és a „Sweet Dreams” vagy épp a később egészen a harmadik helyig menetelő, bolondos alpoki hangulatra építkező, a hegy hangjáról mesélő K2 és a „Der Berg Ruft”.

Ami az öreg kontinens további listáit illeti, Franciaországban és Olaszországban Youssou N'Dour és Neneh Cherry duettje, a "7 Seconds" állt az élen, míg Svédországban már tudták azt, amit a világ még nem (magyarul: első helyen állt a svédeknél egy olyan dal, mely az azt követő hónapokban vált világsikerré): ez volt a Rednex és a „Cotton Eye Joe”.

Eközben a Snap! és a „Welcome To Tomorrow” az első volt a finn slágerlistán, a francia listán pedig nagyot ment a később klubok nagy kedvencévé váló Quench és a „Dreams”.

Menjünk tovább a tengerentúlra, ahol a Billboard Hot100 listáján az előző hónap végén élre állt Boyz II Men és az „I’ll Make Love To You”, mely igazán időtálló listavezető lett. A dal 14 héten át vezette az amerikai listát, természetesen a szeptembert is az első naptól az utolsóig a legmagasabb pozícióban töltve.

Az első hely tehát foglalt volt, de a Boyz II Men mögött olyan kiváló előadók és dalok tűntek fel ekkor, mint Luther Vandross és a Mariah Carey közös dala, az „Endless Love”, Coolio és a „Fantastic Voyage”, vagy épp Dr. Dre unokatesója, a „Regulate” után már második kislemezsikerével a Top10-ig menetelő Warren G és a „This DJ”

A Billboard hivatalos klublistáján mindeközben olyan remek darabok tűntek fel, mit a játszási listát az adott hónapban vezető M People és a „One Night In Heaven”, vagy az eladási adatok alapján legjobb Craig Mack és a „Flava In Ya Ear”.

Utazásunk végén hazatérünk, nézzük, mely magyar albumok voltak a legkelendőbbek 1994 szeptemberében a MAHASZ eladási listája szerint.

Nos, épp a hónap elején, az augusztus 29. és szeptember 4. közötti adatokat összesítő listán ugrott az első helyre és lett a legkeresettebb album itthon az egykori Exotic frontemberének második szólóalbuma. Sipos F. Tamás és a „Nincs Baj, Baby” villámgyorsan a hazai zenefogyasztók kedvence lett, az egykor a Trabant soraival sikeres Sipos F. Tamás főleg a címadó „Nincs Baj, Baby” című dallal alapozta ezt meg.

Természetesen további magyar előadók is szép eladásokat hoztak három évtizede, ilyen volt például a Manhattan és a „Várj, Te Hosszú Forró Nyár” című album.

Ez volt mai időutazásunk, folytatás egy hónap múlva, amikor is 1994 októberének zenei felhozatalát idézzük meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek