2 hónapnál régebbi cikk

Amikor Friderika a vétkeit, Warren G a G-Funkot mesélte el: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
albumism.com
Amikor Friderika a vétkeit, Warren G a G-Funkot mesélte el: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Itthon az Eurovíziós Dalfesztiválon negyedik Friderika hódított, a nemzetközi zeneipart pedig Warren G, a Wet Wet Wet, a Prodigy, a Metallica, Beck és a Marky Mark-Prince Ital Joe duó formálta. Ezt hallgatta a világ 1994 júniusában.

Az 1994 júniusába kalauzoló időutazásunkat ezúttal is Nagy-Britanniában kezdjük. A UK Top40 első helyén az FA-kupa döntőjére készülő (és a stúdióban a Status Quo szakértő segítségére támaszkodó) Manchester United labdarúgócsapata és a „Come On You Reds” fordult a hónap elején. 

Azonban a Paul Ince, Eric Cantona, Peter Schmeichel, Ryan Giggs fémjelezte United ezt követően gyorsan elengedte az első helyet (de ezért cseppet sem búslakodott a manchesteri gárda, a dal ugyanis meghozta a várt hatást, a ManUnited az FA-kupa ’94-es fináléjában 4-0-ra nyert a Chelsea ellen). Jött június elején az új listavezető, ami aztán úgy odakötött az első helyhez, mint a minőségi beton: Egészen szeptember közepéig a UK Top40 éllovasa lett!

Ez a dal nem volt más, mint a Wet Wet Wet klasszikusa, a „Love Is All Around”. Az 1982-ben alakult skót soft-rock banda névválasztása roppant egyszerű volt, az alapító Greame Clark szerint akkoriban nagy divat volt a dupla nevek választása a bandák részéről (Duran Duran, Talk Talk), őket azonban ez nagyon zavarta, így eldöntötték, tripláznak. És mivel Glasgow elég esős időszakát élte épp, elég volt kinézniük az ablakon és a Wet Wet Wet név már adott is volt.

A banda 1987 és 2004 között összesen 27 dallal volt a UK Top40 listáján, ezek közül 13 bejutott a Top10-be, 3 dal pedig az első helyet is elérte. Ezek közül kétség kívül az 1994-es „Love Is All Around” volt a legsikeresebb, mely 15 héten át vezette a brit kislemezlistát. Maga a dal egyébként egyrészt feldolgozás (az eredetit a The Troggs játszotta a hatvanas években), másrészt egy remek filmhez készült: A 4 Esküvő és egy temetés című movie betétdala volt.

Természetesen további kiváló dalok is ott voltak a brit lista élmezőnyében. 1994 júniusának köszönhetjük például a The Prodigy örök klasszikusát, az akkoriban a diszkókban/klubokban rongyosra játszott „No Good (Start The Dance)” a mai napig nagy kedvencnek számít az elektronikus zenét kedvelők körében.

Ami a további kiváló felvételeket illeti, 1994 hatodik havában a brit lista legjobb 10 felvétele között ott volt a Big Mountain ás a „Baby I Love Your Way”, Dawn Penn és a „You Don’t Love Me (No No No)”, Mariah Carey és az „Anytime You Need A Friend”, valamint a szó szerint a mocsári izéről regélő klubformáció, a The Grid és a „Swamp Thing”.

Menjünk tovább Németországba, nézzük, hogy alakult az Offizielle Deutsche Charts sorrendje. Az első helyet az előző hónapban a kor dívája és csalogánya, Mariah Carey foglalta el első német listavezető dalával. A „Without You” négy hétig állt az első helyen.

Június közepén aztán Mariah Carey első helyét két úriember vette át, akik – bár egy adott stílus más-más vonulatából érkeztek – kiválóan tudtak együttműködni és meghódították a diszkókat és a slágerlistákat egyaránt.

Mark Wahlberg akkoriban még nem színészkedett, hanem Marky Mark néven rappelt, korábban a The Funky Bunch nevű formációval szép sikereket ért el. 1994-ben aztán kijött a közös anyaga a szintén a rap világában tevékenykedő, ám ott inkább a ragga-vonalat képviselő Prince Ital Joe társaként, a duó pedig a „United” című dallal hihetetlen népszerűségre tett szert.

A duó két közös albumot adott ki, majd egymástól függetlenül folytatták pályafutásukat. Marky Mark polgári nevére váltva elsővonalas színész lett, míg Prince Ital Joe maradt a hip-hop világában, Dr. Dre és 2Pac oldalán is dolgozott. Talán kevesen tudják, de Prince Ital Joe már 23 éve nincs közöttünk, 2001. május 16-án Phoenixben autóbalesetben elhunyt. Emlékezzünk rá egyik legnagyobb sikerével, mely 1994-ben Németországban öt héten át vezette a slágerlistát.

Ami a további dalokat illeti: 1994 júniusában a dancefloor és a kicsit keményebb elektronikus irányok nagyot mentek, olyan dalok voltak ott a német lista első felében, mint Marusha és az „It Takes Me Away”, a Maxx és a „No More”, vagy épp a Magic Affair és a „Give Me All Your Love”.

Persze nem csak a nyáron rendszeresen jól szereplő diszkózenék brillíroztak, más műfajok legjobbjai is ott voltak a lista elején. Így Németországban nagy kedvenc volt ekkor az Erasure és az „Always” és a Metallica és a „One” is.

Ami az öreg kontinens további slágerlistáit illeti, Mariah Carey állt az élen Belgiumban és Ausztriában, míg a 2Unlimited és a „The Real Thing” vette a finn és a holland slágerlistát. A tengerentúlon is jól szereplő lúzerballada, vagyis Beck és a „Loser” Norvégiában száguldott fel az első helyre.

Menjünk is tovább az Egyesült Államokba, nézzük, mely dalok voltak a legnépszerűbbek a Billboard százas kislemezlistáján. A Hot100 élére az előző hónapban lépett fel az All 4 One és az „I Swear”, mely brutálisan nagy sláger lett, egészen július végéig, összesen 11 héten át megőrizte első helyét!

Persze azért az All 4 One mögött nagy volt a tülekedés 1994 júniusában, olyan előadók és dalok tűntek fel a Top10-ben, mint minden idők egyik legidőtálóbb rap-dalának bizonyuló „Regulate”, melyet Dr. Dre öccse, Warren G járatott csúcsra az azóta már elhunyt Nate Dogg segítségével. A páros hihetetlenül eltalálta a dalt, ami az Above The Rim című filmben is felcsendült.

A nyugati funk hangzás nagyon beütött, a dal nem csupán az Államokban futott be, de Top10-es dal volt Európa szinte minden országában, még Izlandon is. Az Egyesült Államokban 2 millió, Nagy-Britanniában 600 ezer, Németországban 250 ezer darab ment el a maxiból, mely telitalálat volt Warren G részéről, a rapper ezzel évekre bebetonozta magát a stílus legkeresettebb előadói közé.

Ami a Billboard club listáit illeti, a legjobbak között jegyezték Patra „Worker Man” című dalát, illetve ott volt a játszási listák élén a hihetetlenül tehetséges Crystal Waters, aki a „100% Pure Love” című dalával a táncoslábúak nagy kedvence lett.

Utunk végén nézzük, mely hazai albumok voltak a legkelendőbbek a MAHASZ eladási listája alapján. 1994 júniusában a három legjobban fogyó magyar albumból kettőt urak jegyeztek, Zámbó Jimmy és Hevesi Tamás mellett a kakukktojás a fantasztikus évet produkáló Bayer Friderika volt.

Az akkor mindössze 23 éves énekesnő megnyerte a Magyar Televízió által ismét életre hívott Táncdalfesztivált, majd negyedik lett a Dublinban megrendezett Eurovíziós Dalfesztiválon. Jött is a bemutatkozó album, melynek legnagyobb slágere a „Kinek Mondjam El Vétkeimet?” című dal volt, a nemes egyszerűséggel „Friderika” névre keresztelt album alig két hónap alatt aranylemez is lett.

Ez volt mai visszatekintőnk, folytatás egy hónap múlva, 1994 júliusának legnagyobb slágereivel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek