Berobbant a Scooter: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook
Berobbant a Scooter: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

A Scooter épp harminc esztendeje alapozta meg világhírét, de mellette nagyot ment a Take That, Mo-Do, Whigfield, Madonna, Sheryl Crow, az Ace Of Base, itthon pedig a Tátrai Band. Ezt hallgatta a világ 1994 októberében.

Zenei időutazásunkat szokás szerint Nagy-Britanniában kezdjük, ahol a UK Top40 élére még szeptember közepén érkezett meg abszolút új belépőként Whigfield és a "Saturday Night". Ahogy az előző havi visszatekintőben már megírtuk, az 1970-es születésű dán énekesnő, modell és szövegíró Sannie Charlotte Carlson mögött egy komoly olasz producergárda dolgozott, ez pedig arra volt elegendő, hogy a dal négy héten át tudta megőrizni első helyét a brit listán, további négy héten keresztül pedig dobogós volt.

Az első helyet a ködös Albionban a kilencvenes évek helyi fiúbandáinak alfája és omegája, a Take That vette át. Aktuális slágerük, a "Sure" hasonló utat járt be, mint korábban Whigfield dala, ugyanis új belépőként kezdett az első helyen, igaz, Robbie Williams és társai csak két hétig tudták megtartani a brit lista első helyét. Gary Barlow, Howard Donald, Mark Owen, Jason Orange és Robbie Williams egyébként együtt, a Take That színeiben összesen 12 listavezető dalt hoztak össze Nagy-Britanniában, a "Sure" ezek sorában az ötödik volt.

A Take That két hétig tartó uralma még októberben véget ért, így egy harmadik első helyezett nóta is feltűnt ebben a hónapban. 1994 tizedik havának végén a brit reggae, no meg Birmingham büszkesége, Pato Banton lépett a trónra, a "Baby Come Back" négy hétig vezette a UK Top40 listáját.

Érdekesség, hogy a Patrick Murray néven anyakönyvezett énekes mostohaapjától kapta művésznevét, a Pato egy jamaikai bagoly hangjára, a Banton pedig egy lemezlovas-szleng. Akárhogyis, a név ritka eredményes pályafutást jelentett főhősünknek, Pato Banton a reggae brit állócsillagának bizonyult. Az 1994-ben a brit lista első helyéig menetelő "Baby Come Back" egyébként egy feldolgozás, az eredetit a The Equals adta elő, Pato Banton az új köntösbe öltöztetett verzióban számíthatott Robin és Ali Campbell (UB40) segítségére is.

Ami a további dalokat illeti, olyan kiváló felvételek tűntek fel a brit listán 1994 októberében, mint Bon Jovi és az "Always", a Snap! és a "Welcome To Tomorrow" vagy épp az Oasis és a "Cigarettes & Alcohol".

Menjünk tovább Németországba, nézzük, hogyan alakult az Offizielle Deutsche Charts listája. Az előző hónap végén a rendőrségre rászámoló, később tragikusan fiatalon, mindössze 46 esztendősen életének önkezével véget vető Mo-Do, vagyis Fabio Fritelli állt az élre. Az "Eins Zwei Polizei" végül négy héten át volt első helyezett Németországban.

Mo-Do után jött egy olyan listavezető, akit fentebb Nagy-Britannia kapcsán már említettünk, Németországban is befutott ugyanis Whigfield és a "Saturday Night", mely két hétig őrizte első helyét. Érdekesség, hogy ez a hónap talán nem is a listavezetők miatt volt emlékezetes hónap a német lista történetében. Ekkor érkezett meg ugyanis egy újonc csapat a Top10-ben, mely első slágerével még nem lett listavezető, de a dobogóig azért eljutó bemutatkozó maxi megalapozott egy, a mai napig is tartó őrületet.

Az Offizielle Deutsche Charts 1994. október 17-i listáján a 10. helyen tűnt fel a Scooter első slágere, a "Hyper Hyper", mely HP Baxter bandáját elindította egy három évtizedes világsiker felé. A Scooter a nyáron Fehérváron is járt, sőt, mondhatjuk hogy állandó vendég Magyarországon, a mai napig aktív rajongótáborral. És hogy hogyan lett Scooter a Scooter? Erről Rick J. Jordan egyszer így nyilatkozott:

"Egy szám újrafeldolgozására érkezett felkérés az Edeltől. Egy Vallée De Larmes című számot kellett újraalkotnunk, mert az Edel nem kapta meg az eredeti dal felhasználásának jogait. Ehhez a kiadványhoz találnunk kellett egy jó projektnevet. Volt, aki azt mondta, legyen “Jahrmarkt”, másvalaki szerint “Schießbude”, de ez mind hülyén hangzott. Végül H.P. azt mondta, legyen Scooter. És akkor azt mondtuk: ez tényleg ütős név, válasszuk ezt."

A "Hyper Hyper" egyébként eredetileg egy instrumentális szerzemény volt, mely az akkor még ismeretlen csapat harmadik száma volt egy fellépésen. Mivel HP Baxter mindig is énekesnek tartotta magát, így szerzett egy mikrofont és végigdumálta a dalt. A szöveget az Ultra-Sonic "Annihilating Rhytm" című dalából vette, később ebből a szövegből jött a "Hyper Hyper" cím is. A többi már történelem: A nagy siker hatására a Scooter kiadta a kislemezt (a szövegben az éppen a Németországban legnépszerűbb 30 lemezlovast felsorolva, ennek egyébként az érintettek nem annyira örültek, mivel kommersznek érezték a nótát), melyből a kezdeti 50 000 darabos kiadás után platinalemez lett Németországban, több más országban pedig aranylemez státuszig jutott. Az Offizielle Deutsche Charts listáján egyébként végül a "Hyper Hyper" hét héten át volt dobogós a második-harmadik helyen, összesen pedig 23 héten át szerepelt Németország kislemezlistáján.

Természetesen több más kiváló dal is feltűnt a német listán 1994 októberében, ilyen volt DJ Bobo és a "Let The Dream Come True", a Mr. President és az "Up 'N Away" vagy épp a 2Unlimited és a "No One".

Ami az öreg kontinens további slágerlistáit illeti, Franciaországban és Olaszországban Youssou N'Dour és Neneh Cherry duettje, a "7 Seconds" állt az élen (csakúgy, mint szeptemberben), míg Spanyolországban a The Outhere Brothers volt a listavezető a „Don’t Stop” című dance-slágerrel.

Folytassuk a tengerentúlon, a Billboard Hot100 listáján óriási mocorgás nem volt az élen, az augusztusban az első helyre lépő Boyz II Men és az „I’ll Make Love To You” kitartott a legmagasabb pozícióban, a dal összesen 14 héten át elmozdíthatatlan volt az amerikai kislemezlista első helyéről!

Természetesen azért volt nagy tülekedés a Top10-es helyekért, ezúttal a főleg a hölgyek bizonyultak sikeresnek, ezt bizonyította Sheryl Crow és az „All I Wanna Do”, valamint Madonna és a „Secret”.

Közben azért az öreg kontinensről érkező slágerek is utat törtek maguknak, a Real McCoy és az „Another Night” ezt a vonalat képviselte, de jól teljesített az Ace Of Base és a „Don’t Turn Around” is.

Közben hip-hop vonalon is igen komoly és időtálló klasszikusok tűntek fel akkor, ott volt a lista első felében Ice Cube és George Clinton közös dala, a „Bop Gun (One Nation)”, The Notorious B.I.G és a „Juicy”, valamint a Salt-N-Pepa és a „None Of Your Business”.

Utunk végén hazatérünk, nézzük, mely magyar albumok voltak a legkelendőbbek 1994 októberében a MAHASZ eladási listája alapján. Nincs nehéz dolgunk, ugyanis ebben az évben, 1994-ben adta ki dupla albumát a Tátrai Band, az „Utazás Az Ismeretlenbe” ráadásul nem egy duplalemezként, hanem két önálló darabként jött ki. A közönség pedig imádta az 1987 és 1989 közötti klasszikus felállása után megújult Tátrai Band muzsikáját, Horváth Charlie hangja még több rajongót bevonzott, a siker pedig nem maradt el: Az „Utazás Az Ismeretlenbe I.” az első, az „Utazás Az Ismeretlenbe II.” pedig második volt 1994 októberében a MAHASZ eladási listáján!

Ennyi fért mai időutazásunkba, folytatás jövő hónapban, amikor 1994 novemberének slágereit vesszük nagyító alá.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek