2 hónapnál régebbi cikk

Amikor a Manchester United listavezető dallal hangolt a kupadöntőre: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube
Amikor a Manchester United listavezető dallal hangolt a kupadöntőre: ezt hallgatta a világ 30 esztendeje

Az angol FA-kupa döntőjére listavezető dallal rukkolt ki a Manchester United, de a Status Quo által menedzselt sláger mellett nagyot ment Tony Di Bart, a Reel II Real, a Loft, a Maxx, a Heavy D & The Boyz és az Ace Of Base is. Ezt hallgatta a világ 1994 májusában.

Időutazásunkat, természetesen szigorúan zenei körkép kapcsán, kezdjük a megszokottak szerint Nagy-Britanniában. Az előző havi összeállításunkban ott fejeztük be a brit lista, a UK Top40 bemutatását, hogy az első helyen a kiadójával csatározó, a Warner Bros. kötelékéből menekülni vágyó Prince, vagy ahogy akkor fellépett, The Symbol állt. A Warnerrel zajló pereskedések miatt az arcán a Slave, vagyis Rabszolga szót felfestve koncertező Prince és a "The Most Beautiful Girl In The World" (a Warner helyett kiadta a független Bellmark Records) két hétig állt az élen.

Május beköszöntével az első helyet átadta Tony Di Bart számára, aki a „The Real Thing” című klubslágerével egy hétig vezette a UK Top40 listáját.

1994 májusában elég nagy mozgás volt a brit lista első helyén, Tony Di Bart és a „The Real Thing” egy hét után visszacsúszott, érkezett az első helyre Stiltskin és az „Inside”, de egy hét után ez a nóta is hátrébb lépett. Érkezett az új number one, mely nem volt más, mint a Manchester United labdarúgócsapata, melyben akkoriban olyan sztárok szerepeltek (és fakadtak dalra), mint például Paul Ince, Eric Cantona, Peter Schmeichel, Ryan Giggs, Mark Hughes vagy Roy Keane.

A dal születése körül azért egy vérprofi banda, a Status Quo is bábáskodott, sőt, az ő 1988-as daluk, a "Burning Bridges" került átdolgozásra, így született meg a „Come On You Reds”. A dal egyébként kimondottan a Chelsea elleni FA-kupa döntőre íródott. és épp a finálé hetében lett brit listavezető. A londoni rivális, a Chelsea is készült egy dallal a döntőre, a "No One Can Stop Us Now" azonban csak a 23. helyig jutott. A dalok közötti különbség végül a pályán is realizálódott: A Man United Cantona két tizenegyesével, valamint Hughes és McClair góljaival 4-0-ra nyert a Chelsea elleni döntőben.

Természetesen további kiváló dalok is feltűntek ebben a hónapban a UK Top40 élmezőnyében, az első tízbe eljutott például az East 17 és az „Around The World”, vagy épp a 2Unlimited és a „The Real Thing”, illetve a táncos lábakat alaposan átmozgató CJ Lewis és a „Sweets For My Sweet”.

Menjünk tovább Németországba, ahol az az Offizielle Deutsche Charts várja, hogy kielemezzük 1994 májusának történéseit. A hónapot a Főnök, vagyis Bruce Springsteen kezdte az élen a „Streets of Philadelphia” című dallal, mely nem kevesebb, mint öt hétig, egészen 1994 májusának közepéig az első helyen állt Németországban.

A hónap közepén aztán érkezett az új első helyezett a kor dívájának személyében. Jött ugyanis Mariah Carey, aki a „Without You” című szerelmes balladájával addigra már mindenhol befutott. Németországban is csak eljutott a csúcsra a dal, összességében egyébként Mariah Carey számárra ez volt a nagy áttörés az Offizielle Deutsche Charts történetében. A „Without You” volt ugyanis a nyolcadik dala a német listán, viszont az első, mely a Top10-be jutott és értelemszerűen szintén az első, mely az első helyig menetelt, az élen egyébként végül négy hetet töltött a dal.

Mariah Carey mögött közben olyan dalok sorjáztak a német lista élmezőnyében, mint Marusha és az „Over The Rainbow”, Dr. Alban és a „Look Who”s Talking” vagy épp a Loft és a „Love Is Magic”.

Nem mehetünk el a Reel II Real mellett sem, mely Mad Stuntman hathatós rap-betéteinek köszönhetően elég komoly sikereket ért el az „I Like To Move It” című dance-klasszikussal. A dal azóta számtalan feldolgozást megélt, rengeteg filmben tűnt fel (emlékezzünk csak a Madagascar című animációs movie-ban hallható „Riszálom Úgy Is - Úgy Is” verzióra), a legjobb azonban mégiscsak az eredeti. Az Eric Morillo vezette csapat dal csak a főbb piacokon (Németország, Egyesült Államok, nagy-Britannia, Franciaország, Ausztrália) 1,3 milliós eladást generált és több országban is listavezető lett. 

Ami az öreg kontinens további országait illeti, az Eurochart Hot100 összesített európai listáját, illetve a francia és a norvég listát Bruce Springsteen vezette, míg Ausztriában, Svájcban, Svédországban és Belgiumban Mariah Carey állt az élen. A Reel II Real Hollandiában lépett a csúcsra, míg Finnországban a Metallica és a „One”, Portugáliában pedig az Ace Of Base és a „Happy Nation” volt a listavezető.

Menjünk is tovább az Egyesült Államokba, nézzük, hogyan alakult a Billboard Hot100 mezőnye. Míg Európában az Ace Of Base már a „Happy Nation” című dallal tarolt, addig a tengerentúlon még az előző sláger, a „The Sign” lépett fel a slágerlista első helyére, a svéd négyes ezzel a dallal már vezette korábban az amerikai listát, de ideiglenesen elvitte azt tőle R. Kelly és a „Bump ’N Grind”. Az Ace Of Base azonban visszavette az elsőséget és végül összesen hat héten át volt első az Egyesült Államokban.

A Billbpard Hot100 listáján olyan további kiváló dalok tűntek fel 1994 májusában, mint a Big Mountain és a „Baby I Love Your Way”, vagy épp a vesztesek örök himuszává avanzsáló Beck és a „Loser”.

Mindeközben a Billboard rap listáján a Heavy D & The Boyz lépett az első helyre a „Got Me Waiting” című dallal. Az ekkor 27 éves Heavy D vagyis Dwight Arrington Myers épp pályája csúcsán járt, a „Now That We Found Love” óriási ismertséget hozott számára, olyan sztárok kérték fel a közös munkára, mint Michael Jackson és kiadóvezetőként is befutott a Universal Music alelnökeként. A fantasztikus pályafutás 2011. november 8-án ért véget, amikor is Heavy D összeesett Beverly Hills-i otthona előtt, életét pedig a gyors orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni. Később kiderült, egy kezeletlen trombózis szövődményeként egy vérrög okozott tüdőembóliát nála. Zenei munkássága azonban halhatatlanná tette, dalai mai napig feltűnnek a rádiókban és a funky-partikon egyaránt.  

Utunk végén térjünk haza, nézzük, mi volt a legsikeresebb album 1994 májusában hazánkban a MAHASZ eladási listája alapján. Nos, az első helyre a hónap közepén Hevesi Tamás lépett fel, aki az LGT dalainak feldolgozásából adott ki egy albumot „Ezt Egy Életen Át Kell Játszani” címmel. Az újragondolt LGT-klasszikusok telitalálatnak bizonyultak, hiszen az album az eladási lista első helyéig száguldott, összesen pedig 26 héten át szerepelt a MAHASZ rangsorában.

Ez volt mai visszatekintőnk, folytatás egy hónap múlva 1994 júniusának legnagyobb slágereivel.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek